Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Foreslår fodlænke - for at hjælpe både offer og gerningsmand

Lovgivning

08/03/2023 10:39

J. Bøgen

I et af vores nabolande viser erfaringer, at der ikke er brudt et eneste tilhold, siden fodlænker blev mulige at bruge.

Det skal være muligt at bruge elektroniske fodlænker til at holde styr på voldelige gerningsmænd, der chikanerer for eksempel ekskærester.

Det foreslår partiet SF som ét af otte forslag til initiativer, der skal hjælpe kvinder udsat for vold, i anledning af Kvindernes Internationale Kampdag d. 8. marts.

"Vi kan desværre se, at ud af de brud, der sker på tilhold i dag, begås størstedelen af en lille kreds. Jeg tænker, at det vil være oplagt at give dem en fodlænke på, fordi jeg tænker, at det vil hjælpe dem til at lade være med at bryde tilholdet igen. Det er jo helt vanvittigt, hvad nogle ofre bliver udsat for i den sammenhæng," siger Karina Lorentzen Dehnhardt, som er SF’s retsordfører, til Ritzau.

Forslaget går på, at en fodlænke med GPS skal bruges som et supplement, hvis et tilhold bliver overtrådt. På den måde vil fodlænken automatisk kunne alarmere politiet, hvis tilholdet overtrædes igen.

Ingen overtrædelser i Norge

Muligheden for at idømme gerningsmænd at gå med fodlænke er i dag allerede muligt i Norge. Her viser en evaluering af loven, at der ikke er blevet brudt et eneste tilhold, siden fodlænker blev mulige at bruge.

Tiltaget har altså et markant præventiv effekt.

Ifølge Karina Lorentzen skal forslaget både give offeret ro efter at have fået et tilhold, men det skal også hjælpe de gerningsmænd, der ikke kan lade være med at tage kontakt til deres offer.

Ifølge TV 2 er brud på tilhold steget 145 procent siden 2017. 5.587 ud af de 7.296 brud i 2022 er begået af de samme 13 personer. Det vil sige, at de hver i gennemsnit har brudt deres tilhold 430 gange.

Folketinget har tidligere diskuteret muligheden for at indføre brug af fodlænke mod gerningsmænd, der bryder tilhold, men det er altså ikke blevet vedtaget endnu.

Som reglerne er i dag kan man straffes med bøde og op til seks måneders fængsel, hvis man bryder et tilhold.

Fra d. 1. januar i år blev stalking også gjort strafbart. Stalking defineres som, at offeret gentagende gange blive udsat for hændelser, som krænker eller forstyrrer personen og personens liv. Det kan blandt andet være, at man bliver forfulgt, overvåget eller modtager utallige sms’er og opkald, eller at man oplever chikane, hærværk og rygtespredning.

Udover forslaget om brug af fodlænke indeholder SF's otte initiativer også forslag om hjælp til at finde bolig, tilbud om 10 timers psykologhjælp og kommunal forpligtigelse til at udarbejde handlingsplaner for personer med voldelige partnere.

Mest Læste

Annonce