Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kan koste dig 1000 kroner i bøde: Har du dette klistermærke på bilen?

Lovgivning

15/03/2024 17:54

J. Bøgen

Hvis du kender nogen, der kører rundt med det, bør du måske lige advare dem ...

Måske har du allerede lagt mærke til dem. Måske har du faktisk allerede et. Eller også er det først nu, du hører om den relativt nye dille blandt danske bilister, der handler om at få bilens nummerplade til at se ud af lidt mere.

Normalt kender vi nummerplader som rent hvide med sorte tal, eller med et blåt mærke yderst til venstre med bogstaverne "DK" og enten et dansk flag eller EU-symbolet over sig.

Men efterhånden kører der flere og flere rundt på vejene, hvor nummerpladen stadig er hvid med sort skrift - til gengæld er det blå mærke erstattet af et sort af slagsen. Stadig med DK og enten Dannebrog eller EU-symbolet

Forklaringen er, at et hav af danske biludstyrsbutikker og webshops tilbyder disse sorte mærkater, som man så kan sætte over det blå på nummerpladen.

Men gør du det, risikerer du altså en bøde på 1000 kroner, advarer FDM. Få forklaringen under billedet.

Foto: Screenshot, dansk webshop

Nummerplader er til låns

Mærkerne koster typisk mellem 70 og 100 kroner for to af slagsen, og langt de fleste steder, hvor de forhandles, gøres der da også opmærksom på, at mærkerne ikke er tilladt til gadebrug.

Men selvom det lille klistermærke kan synes uskyldigt, er det ulovligt og en overtrædelse af registreringsbekendtgørelsen. Dermed kan mærkerne til måske lidt under 100 kroner hurtigt blive ti gange så dyre, når man får en bøde på 1.000 kroner.

En nummerplade er nemlig statens ejendom og kun til låns og må derfor ikke ændres.

FDM har været i kontakt med flere politikredse, og i flere af dem er man med mellemrum stødt på biler med de små klistermærker. 

"Vi kan kun opfordre bilister til at undlade at bruge klistermærkerne. Ikke bare fordi det er ulovligt at ændre på sin nummerplade, men også fordi man risikerer en bøde," siger advokat i FDM Michael Ern Nielsen.

Mest Læste

Annonce