Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Utallige skænderier og strakte langefingre - men mange cyklister ved ikke, at bilisterne faktisk skal gøre det

Lovgivning

14/02/2024 10:28

J. Bøgen

Husker du at gøre det?

Højresving er noget af det farligste i trafikken.

Det kan være svært at orientere sig som bilist, og cyklister, der skal ligeud kan ikke altid være sikre på, at de faktisk er blevet set.

Vi hører igen og igen om "højresvingsulykker", simpelthen fordi de er så "almindelige - desværre.

Men man af dem, kan undgås. Selvfølgelig ved, at alle overholder trafikreglerne, men også ved, at bilister husker at gøre noget, som sandsynligvis vil irritere mange cyklister.

Bilisterne skal nemlig "lukke af" for cyklisterne.

Det siger Færdselsloven

Under §16, stk 3. i Færdselsloven står der:

"Ved svingning til højre skal køretøjet føres så langt ud mod kørebanens højre kant som muligt. Svinget skal gøres så lille som muligt."

Bilen skal altså så langt ud til højre i vejbanen som muligt, og det må vel også betyde, at der skal lukkes af, så cyklister ikke kan køre op på højre side af bilen.

Men kigger man videre i Færdselsloven kan der opstå tvivl. §26, stk. 6 siger nemlig:

"Ved svingning til højre må den kørende ikke være til ulempe for cyklister og knallertkørere, der kører ligeud."

De to formuleringer er åbne for fortolkninger, så hvad er egentlig det rigtige at gøre?

Jo, du skal lukke af, når det er muligt

Ifølge Rådet for Sikker Trafik skal Færdselsloven tolkes sådan, at du ikke bare må, men faktisk bør, lukke af for cyklister, hvis du skal dreje til højre som bilist.

Ved at holde så langt til højre i kørebanen som muligt, kan det simpelthen blive umuligt for cyklister at komme op på siden af bilen, men det bliver ikke betegnet som en ulempe for cyklister og knallertkører, da de alligevel for eksempel skal holde tilbage for rødt.

Der er dog undtagelser til reglen om at lukke af, og de gælder, når det simpelthen ikke er muligt. Hvis der for eksempel er mange cyklister, er det ikke nødvendigvis muligt at køre helt ud til kantstenen som bilist.

Derfor gælder det om at tage bestik af den givne situation og vurdere, hvad der er både sikrest og mest hensigtsmæssigt.

Cyklister, der skal køre ligeud, må gerne placere sig på venstre side af dig, når du holder i en højresvingsbane.

Under Færdselslovens §16 stk. 1 og 3 står der faktisk, at man kan blive straffet med bøde på 1000 kroner, hvis man placerer sig forkert før/under svingning. Man får ikke et klip i kortet.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik

Mest Læste

Annonce