Den norske ernæringsbiolog og forsker Marit Kolby har truffet en beslutning, der får mange til at kigge ned i frugtskålen med nye øjne.
Hun har nemlig droppet druer – fuldstændigt. Ikke på grund af smagen, men på grund af det, der ikke kan ses.
Det fortæller hun i et Instagrampost til sine 127.000 følgere.
“Efter at have fulgt forskningen og læst Mattilsynets rapporter, har jeg næsten helt opgivet konventionelle druer. Kun økologiske ryger med hjem – og når jeg får et drivhus, dyrker jeg mine egne,” skriver hun på Instagram.
Ifølge Kolby er druer blandt de frugter, der oftest indeholder rester af sprøjtemidler – og hun er ikke imponeret over, at hele 93 % af de norske prøver i 2023 viste spor af pesticider.
Men det er ikke mængden alene, der bekymrer hende. Det er kombinationen. Cocktaileffekten.
Hun peger på, at flere midler i kombination aldrig er testet grundigt nok for langtidseffekter på mennesker: “Det burde ikke være forbrugeren, der skal bevise, at det er farligt – det burde være myndighederne, der skal bevise, at det er sikkert.”
Hos Mattilsynet – Norges pendant til Fødevarestyrelsen – lyder svaret dog klart: Druer fra supermarkedet er sikre at spise.
“Der har ikke været nogen overskridelser af grænseværdier de seneste år,” siger sektionschef Are T. Sletta ifølge det norske medie KK.
Han forklarer, at EU og Norge har stramme regler for pesticidbrug og grænseværdier.
Men hvad kan man gøre, hvis man stadig er skeptisk? Are T. Sletta foreslår grundig vask – ikke som en garanti, men som en god vane. “Skyld frugt og grønt, inden du spiser det. Det kan reducere overfladerester,” siger han.
Kolby er dog ikke overbevist. Hun efterlyser systemændringer, ikke bare skyllevand. Og indtil da holder hun sig til økologi – eller helt fra druer.
Konklusion? Du bestemmer selv, hvad der ryger i indkøbskurven. Men måske er det tid til at tænke lidt mere over, hvad der ikke står på etiketten.