De spiselige kastanjer kan blive lækre, hvis de tilberedes rigtigt.
Lige nu læser andre
Vi er ved at være nået til den tid på året, hvor træerne smider sine blade og skovene bliver orange.
Med det følger også en elsket tradition, nemlig kastanjesamling.
Man kan dog få langt mere ud af kastanjerne end blot at samle dem sammen og lave kastanjemænd ud af dem, for tilberedes de korrekt er de en delikatesse i sig selv.
Den spiselige kastanje, der kommer af Castanea sativa træer, stammer fra bøgefamilien og trives bedst på solrige steder med sur jord.
Træet vokser især i middelhavsområdet, men er også at finde i Danmark.
Læs også
Kastanjen er langt mere end en traditionel vinterspise. Frugten anvendes både som bagt snack, som ingrediens i supper og desserter og som råvare til mel, puré, flager eller søde cremer.
For den, der ønsker at tilberede kastanjer på klassisk vis, er bagning den mest populære metode. Før bagningen bør kastanjerne kontrolleres for friskhed ved at lægges i en skål med koldt vand. De, der synker, er egnede til tilberedning, mens dem, der flyder, som regel er gamle eller ormædte.
Kastanjerne skal herefter ridses forsigtigt på toppen, lægges i varmt vand i en halv time og derefter ristes i ovnen ved 200 grader i omkring 25 minutter, evt med noget sukker drysset ud over. Når skallen sprækker, er de klar til servering.
Efter bagningen kan de med fordel pakkes i et fugtigt viskestykke i nogle minutter, hvilket gør dem lettere at pille. Resultatet er små, gyldne frugter med en blød og fyldig smag, der indkapsler essensen af efteråret.