Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Når du skal lave julemiddagen: Denne olie må du aldrig bruge

Mad og drikke

21/12/2023 11:07

J. Bøgen

Opfordringen kommer efter talrige kundeklager.

Det populære køkkengrejsfirma Le Creuset har advaret kunder mod at lave mad med olivenolie.

Efter adskillige kundeklager over, at bunden af ​​gryder og pander bliver beskadiget, når de bruges, har det franske mærke skrevet til kunder og oplyst, at deres valg af madolie kan være årsag til problemet.

Olivenolie har et lavt røgpunkt, hvilket betyder, at den kan brænde hurtigere og give maden en skarp smag sammenlignet med olier som solsikke, avocado, raps, kokos, majs og sesam.

Efter at have skrevet til virksomheden fik en Le Creuset-kunde at vide:

"Vi anbefaler at undgå at bruge olivenolie og anbefaler olier med et højere brændpunkt som rapsolie, kokosolie og solsikkeolie."

"Olivenolie har et meget lavt brændpunkt, og det kan danne en brunlig hinde på panden (brændt olie), hvilket skaber en barriere mellem maden og panden."

"Vi vil råde dig til, at du nu og da gnider madolie rundt om gryden og lader den stå, mens den ikke er i brug. Dette vil hjælpe med at bevare kvaliteten af ​​det."

Bakkes op

Le Cruset er imidlertid ikke alene med sin opfordring til kunderne. Lignende råd er også blevet udstedt af John Lewis, som advarede om, at olivenolie vil "carbonisere" på keramiske pander og efterlade en rest.

Og Smeg anbefalede kunderne ikke at tillade olie at "ryge eller brænde" og tilføjede, at mad kan tilberedes og steges i non-stick pander uden olie.

At lade olivenolie brænde kan ødelægge smagen af ​​mad, advarede kokken og forfatteren Mark Greenaway.

"Du bør aldrig lave mad med olivenolie. Det bør kun bruges til at færdiggøre en ret," sagde han til The Sunday Telegraph.

"Hvis du laver mad med det, er rygepunktet så lavt, at det fjerner teflon fra non-stick pander eller brænder traditionelle pander."

Ikke altid et problem

At olien begynder at ryge er ikke altid et advarselstegn, skrev Niki Achitoff-Gray, tidligere chefredaktør for Serious Eats, i sin blog.

"Ofte vil du have den wok eller stegepande rislende varm. Men når en smagfuld råolie eller en pøl af smør begynder at sende røg op, er du på vej ind i en farezone."

"Opvarmet forbi dets røgpunkt, begynder det fedt at nedbrydes og frigiver frie radikaler og et stof kaldet acrolein, det kemikalie, der giver brændte fødevarer deres skarpe smag og aroma."

Olier med et lavt røgpunkt anbefales til dressinger, dryp over en færdig ret eller lav varme.

Kilde: Daily Mail

Mest Læste

Annonce