Foto: Pexels @PhotoMIX Company
Foto: Pexels @PhotoMIX Company

Sådan kommer du i gang med at gro indendørs tomater

Mad og drikke

20/11/2023 10:36

J. Bøgen

Tomater er traditionelt en udendørs afgrøde, medmindre man altså har mulighed for at gro dem i et drivhus. Men for mange er stue, værelse, køkken eller et andet indendørs lokale den eneste mulighed. Så sådan gror du dem der.

Tomater vokser normalt i syden, og derfor har de helt bestemte krav til lys, varme og omsorg. For mange er der også begrænset plads for tomaterne til at gro. Den udfordring kan dog blive gjort mindre af at bruge mindre sorter af tomater.

Alex Tinsman har derudover en række gode råd til at gro tomater på en optimal måde. Han råder først og fremmest folk til at finde det mest solrige sted for tomaterne, kontrollere planterne regelmæssigt og investere i jord og belysning af høj kvalitet.

Han fortæller: "Overvåg planten nøje for tegn på skadedyr eller sygdom, og løs alle problemer med det samme for at forhindre spredning. Hav endelig tålmodighed – indendørs tomatplanter kan tage længere tid at modne end deres udendørs modparter," siger og tilføjer "men belønningen for friske, hjemmedyrkede tomater er bestemt besværet værd."

Vælg den rigtige potte

For at give dine indendørs tomater den optimale plads til at gro bør du vælge en stor potte med en diameter på mindst 12-14 tommer og en dybde på omkring 12 tommer.

Har du en gammel gryde vil den faktisk være optimal til at huse tomaterne. Dog skal du være opmærksom på, at enten bore drænhuller i gryden eller finde en anden potte, der har drænhuller i den.

Og husk selvfølgelig den gode kompost.

Lysniveauer

Lys er en afgørende faktor for at gro tomater, og tomater har faktisk brug for 6-8 timers sollys dagligt. Find derfor det sted i din lejlighed eller bolig, hvor tomaterne får allerflest solskinstimer. 

Temperaturen er også en nøglefaktor og de har brug for en konstant temperatur på 18-23 grader. 

For mange er det svært at leve op til det. Derfor kan det være en god idé at investere i fluorescerende lys eller LED vækstlys.

Rigeligt med vand

Det kan være en udfordring at holde et højt nok vandniveau. Tomater har brug for fugtigt jord, men deres rødder må ikke ligge helt vådt. Derfor er er det vigtigt at overvåge fugtniveauet og være forsigtig med at vande, uden dog at undlade det i længere perioder.

Optimal gødning

Hvis du vil sikre, at tomaterne har de bedst vækstbetingelser, bør du overveje gødning. Mange vil gerne kunne gøre det natural, men finder du en god gødning, der er høj i kalium, giver du dine tomater de helt rigtige betingelser for god vækst. 

Hjælp med bestøvning

Selvom tomaten er selvbestøvende, kan det alligevel betale sig at give en hånd med i bestøvning. Sean Lade siger: "Når tomaten blomstrer, så giv de blomstrende grene et blidt ryst for at simulere vind. Det er bedst at gøre dette midt om morgenen til tidligt på eftermiddagen, da det er her, blomsterne er mest modtagelige for bestøvning."

Han fortsætter: "Gentag processen hvert par dage for at sikre en vellykket bestøvning af nyligt åbnede blomster."

Mest Læste

Annonce