Den går godt i sandwiches, salater og burger - og så knaser den på en helt perfekt måde.
Iceberg bliver dog ofte overset, når ernæringseksperter gør status over superfoods. Og ja, det er ikke den mest vitaminpakkede plante i haven, men den har andre kvaliteter, der er værd at fremhæve.
Det skriver madmagasinet Italske-bistro.
Næringsmæssigt har den svært ved at konkurrere med fx romaine.
Den indeholder markant mindre A-vitamin og folat, men til gengæld dobbelt så mange kostfibre som romaine. Dens største fordel? Den enorme mængde vand i bladene, som gør den til en forfriskende gæst i sommersalaten.
Samtidig har den imponerende holdbarhed – den holder sig frisk i ugevis, hvor andre salater visner på rekordtid.
Trods sit beskedne vitaminindhold bidrager iceberg med fibre, der sætter gang i fordøjelsen og sænker det dårlige LDL-kolesterol.
Bladene indeholder også små mængder af A-, D- og C-vitamin, folinsyre og mineraler som jern og kalium. Og så er den lav på kalorier – en detalje, som mange sætter pris på.
I køkkenet fungerer den som en sprød base i salater, men også som en kreativ erstatning for brød: Brug store blade som wrap omkring kød, ost eller grøntsager. Den gør sig også fortrinligt i selskab med feta og vandmelon.
Iceberg er måske ikke helsens højborg, men den er solid, velsmagende – og ualmindeligt alsidig.