Foto: Kolding Kommune

Mindre hjælp til ældre på plejehjem

De ældre på landets plejehjem får mindre omsorg end for blot få år siden, og der er brug for et opgør om kvaliteten af plejen af de ældre på plejehjemmene, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Det siger formanden for landets omkring 1.000 ledere på plejehjem og andre dele af ældresektoren, Ole Mørk Nielsen, på baggrund af en undersøgelse, som FOA har foretaget blandt plejehjemsansatte.

Pleje- og omsorg under forandring.

Læs historien om en ny ledelse, der på rekordtid slog Thyra Frank's Lottekultur ihjel. 
 
 

I undersøgelsen siger næsten 60 pct. af de ansatte, at de har mindre tid til samtaler med beboerne på plejehjemmene. 40 pct. oplever, at de har mindre tid til omsorg for døende, og 30 pct. siger, at de har mindre tid til at hjælpe de ældre med bad og med anden personlig hygiejne som eksempelvis tandbørstning.

»De ansattes oplevelse er helt reel,« siger Ole Mørk Nielsen.

»Der er blevet mindre tid til pleje og omsorg. Mens der før i tiden var mellem 1,1 og 1,3 ansatte per plejehjemsbeboer, ligger vi skønsmæssigt på et gennemsnit på omkring 0,7 ansat per plejehjemsbeboer i dag. Og den reduktion er kommet samtidig med, at beboerne er blevet dårligere og dårligere. Der er i høj grad brug for at tage en seriøs diskussion af, hvad det er for en kvalitet i plejen, som vi vil give ældre på landets plejehjem,« siger Ole Mørk Nielsen.

Han henviser til, at en stor del af beboerne på et plejehjem ikke blot har fysiske, men også psykiske nedsættelser, idet eksempelvis ca. 60 pct. lider af demens. 

Emneord: Ældrepleje, Plejehjem, FOA
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 26.08.15 Niels Therkildsesn
  Pleje på plejehjem

  Fra egne erfaringer har jeg ikke grund til at tvivle på, at det antal mennesker der tager sig af plejen på plejehjemmene er næsten halveret over de senere år. Og samtidig er beboerne på plejehjemmene blevet mere plejekrævende ( længst mulig i eget hjem) så i forhold til det reelle og rimelige behov er der formentlig tale om en halvering af plejeomfanget.
  Hvornår kommer der et oprør som følge af gentagne brudte valgløfter på plejehjemsområdet. Plejehjemsbeboeren er for svage til et oprør, så er det ikke en opgave for alle der tænker rimelighed i forhold til relativ svage mennesker??

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også