Danmark og Sydafrika indgår samarbejdsaftale om vindenergi

04/3/13 1:17

Klima- og Energiministeriet

Danmark og Sydafrika indleder nu et samarbejde, der skal reducere udledningen af drivhusgas ved at øge andelen af vindenergi i Sydafrikas elforsyning.

Danmarks ambassadør i Pretoria har i dag underskrevet en samarbejdsaftale under overværelse af vicepræsident Kgalema Petrus Motlanthe og statsminister Helle Thorning-Schmidt, som i disse dage er på besøg i Sydafrika.

Samarbejdet med Sydafrika er et eksempel på regeringens indsats for at flytte klima- og energipolitikken i verdens vækstområder i en grønnere retning til gavn for danske virksomheder.

Sydafrika er et vækstmarked, der har voksende betydning for danske virksomheder, og man står over for betydelige investeringer i vedvarende energi. Med aftalen kan Sydafrika trække på dansk ekspertise med at indpasse vindenergi i elsystemet. Konkret handler det om at bidrage til en omstilling af elsektoren, som i dag næsten udelukkende er baseret på kul og står for ca. halvdelen af Sydafrikas samlede drivhusgasudledninger.

”Sydafrika er begyndt at satse på vedvarende energi. Vi har den viden, der skal til for at hjælpe Sydafrika på vej, og vi har virksomhederne, der kan levere produkterne, så det er en god aftale for begge lande”, siger klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard.

Overgangen fra kul til vind i el-produktionen kræver, at man kortlægger vindressourcerne og kan regulere el-systemet, så man udnytter vindenergien bedst muligt. Danmark har mange års erfaring med vedvarende energi og er blandt de førende lande i verden til at indpasse vind i el-systemet. Det er de kompetencer, Sydafrika efterspørger.

”Hvis vi kan hjælpe et land som Sydafrika med at omstille til mere vedvarende energi og energieffektivitet, er der virkelig en gevinst at hente for klimaet. Sydafrikas udledning af CO2 svarede i 2009 til det halve af Afrikas samlede udledning”, siger Martin Lidegaard.

Danmark samarbejder også med andre vækstøkonomier som Kina, Vietnam og Mexico på energiområdet. Samarbejdet tager udgangspunkt i det enkelte lands udfordringer. Vækstøkonomierne er i fokus, fordi det er her, udledningen af CO2 vokser hurtigst, og hvor der er de største potentielle reduktioner.

"Hvis vi skal holde løftet om, at den gennemsnitlige temperatur på jorden ikke må stige mere end to grader, er der brug for handling. Vi handler herhjemme med vores ambitiøse målsætninger om at begrænse CO2-udledningen, og vi gør samtidig en konkret indsats i en række toneangivende vækstlande, som efterspørger vores viden og erfaringer", siger Martin Lidegaard.

Samarbejdet med Sydafrika støttes med i alt 40 mio. kr. under Klimapuljens Globale Ramme, som en del af den danske udviklingsbistand, og det støttes fra dansk side af en nyoprettet enhed i Energistyrelsen – Low Carbon Transition Unit – i tæt samarbejde med den danske ambassade i Pretoria. 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.