Glem myterne - sortér dit affald

Bæredygtighed

08/09/2014 10:30

Suleman Haider

To ud af tre danskere frygter, at affaldet bliver blandet sammen, når skraldebilen henter det. Miljøminister Kirsten Brosbøl vil aflive myterne om affaldssortering.

Flertallet af danskere frygter, at de tomme metaldåser, cornflakes-emballagen og kartoffelskrællerne bliver blandet sammen igen, selv om man har sorteret affaldet.

I en undersøgelse, som Analyse Danmark har foretaget for Miljøministeriet, svarer fire ud af fem danskere, at de har hørt historier om, at sorteret affald er blevet blandet sammen igen. Og to ud af tre danskere frygter, at det kan ske med det affald, de selv sorterer.

Miljøminister Kirsten Brosbøl understreger, at det er en myte og vil gennem kampagnen "Kend dit affald" opfordre danskerne til at sortere mere.

- Der findes desværre nogle sejlivede myter, som dukker op, hver gang nogen taler om at sortere affald. Dem skal vi have aflivet én gang for alle. Skraldebilerne er i dag opdelt i separate rum, som holder de forskellige typer affald adskilt, så det kan genanvendes, siger Kirsten Brosbøl.

Læs også: Derfor skal vi droppe sortering af affald hos borgerne

Skraldebiler og Aarhushistorier 
En anden historie, der popper op med jævne mellemrum, stammer fra biogasanlæg i Aarhus og Helsingør, der modtog madaffald for 10-20 år siden. I Aarhus var der problemer med den automatiske forsortering, der ikke var god nok til at sortere de grønne poser med madaffald fra de sorte med restaffald. I Helsingør gav uprøvet teknologi problemer med mange driftstop og lugtgener.

- Vi har ikke den slags tekniske problemer længere, men alligevel bliver de årtier gamle episoder med madaffald brugt til at argumentere mod sortering den dag i dag. Heldigvis er mange kommuner gode til at fortælle om deres indsats, så borgerne kan se, at det nytter noget, når de sorterer, siger Kirsten Brosbøl.

Læs mere om sorteringskampagnen på kampagnens hjemmeside eller på facebook.

Mest Læste

Annonce