Astrid Krag: Lovforslag er vigtigt skridt på vej mod psykiatri-ligestilling

Politik

05/12/13 11:36

Når Folketinget 5. december behandler lovforslaget om nye patientrettigheder inden for psykiatrien, er det et meget vigtigt skridt hen mod en ligestilling for mennesker med psykiske lidelser, mener sundhedsminister Astrid Krag.

’Historisk’, kalder sundhedsministeren det lovforslag, som Folketinget skal 1.behandle i dag; med det vil regeringen indføre en udrednings- og behandlingsret for psykiatriske patienter og dermed tage et vigtigt skridt på vejen mod en ligestilling af psykiatri og somatik.

”Det har jeg set frem til, siden vi kom i regering. Der har aldrig før været så stort fokus på psykiatrien og så stor vilje til at få omsat de fine ord til handling. Vi har godt nok i mange år talt om, at psykiatrien skulle prioriteres højere og ligestilles med somatikken.  Med den her regering sker der endelig noget, og det har vi bevist adskillige gange,” siger Astrid Krag.

Lovforslaget L87, som 1.behandles i Folketinget i dag, omhandler ret til hurtig udredning og behandling for psykiatriske patienter – rettigheder, som allerede gælder i somatikken i dag.

Borgere, der henvises til psykiatrisk behandling i sygehusvæsenet, får fra 1. september 2014 en differentieret ret til behandling (1 måned ved alvorlig sygdom og 2 måneder ved mindre alvorlig sygdom) og en udredningsret på to måneder. Fra 1. september 2015 bliver udredningsretten sat til 1 måned, og fysisk syge og psykisk syge patienter har dermed de samme rettigheder.
Lovforslaget betyder samtidig, at psykiatriske patienter i forbindelse med indlæggelse har samme mulighed for frit at vælge sygehus, ligesom somatiske patienter allerede har. Dvs. at man ikke længere vil kunne afvise en psykiatrisk patients ønske om at vælge et bestemt sygehus.

”Når ændringerne er gennemført, betyder det, at vi får et samlet regelsæt for hurtig udredning og behandling, der gælder for alle patienter i sygehusvæsenet. Og så er det lige meget, om de er henvist til sygehuset på grund af psykisk eller fysisk sygdom. Det er historisk, at vi endelig sikrer grundlaget for, at mennesker med psykiske lidelser kan få samme rettigheder som mennesker med fysiske,” siger sundhedsminister Astrid Krag.

For at forberede indførelsen af de nye patientrettigheder for psykiatriske patienter, har regeringen med de sidste to økonomiaftaler med regionerne afsat penge til, at kapaciteten i psykiatrien blev udvidet. Også i de årlige satspuljeaftaler og senest også finanslovsforslaget for 2014 bliver psykiatrien tilført nye midler.

Læs lovforslaget på Folketingets hjemmeside

Fakta:

Udrednings- og behandlingsretten i psykiatrien indføres i to faser:

En differentieret behandlingsret (1 måned ved alvorlig sygdom og 2 måneder ved mindre alvorlig sygdom) samt en udredningsret på to måneder fra 1. september 2014.
En udredningsret på én måned fra 1. september 2015 som i resten af sygehusvæsenet.

Både børn og voksne vil være omfattet af udrednings- og behandlingsretten.

Begrænsningen i psykiatriske patienters ret til frit sygehusvalg ophæves pr. 1. september 2014

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.