Lotte Bogdahn er pædagog i bostøttecenter Skanderborg og arbejder for og med borgere med udviklingshæmning. For nylig var hun sammen med en gruppe kvinder på besøg i en sexshop i Århus. Besøget kom i stand, fordi kvinderne havde fået seksualundervisning af projekt LigeLyst og gerne ville vide mere om sexlegetøj.
- Flere, især kvinder, kommer til os med spørgsmål om sex. Vi tog initiativ til undervisningen, fordi var i tvivl om, hvor langt de var i deres udvikling, og hvor meget de vidste om kroppen og seksualitet. Mange af de borgere, vi arbejder med er over 30, men meget yngre i udviklingsalder, fortæller Lotte Bogdahn.
Læs mere fra SUS
Du kan finde flere gode historier fra Socialt Udviklingscenter, SUS lige her.
8-10 kvinder sagde ja tak til en eftermiddag med to seksualundervisere fra LigeLyst. Kvinderne fik undervisning om kroppen, blandt andet via en quiz, hvor de fik kondomer som point. De fik præsenteret sexlegetøj, og underviserne arrangerede 'Mads og Monopolet', hvor kvinderne diskuterede forskellige dilemmaer som fx: "I weekenden blev jeg fuld og kyssede med en fyr, skal jeg fortælle det til min nye kæreste?"
"Der er brug for oplysning helt fra scratch"
- Det var supergodt, kvinderne har fået rigtig meget ud af det, fortæller Lotte Bogdahn, som også selv fik ny inspiration til sit arbejde.
- Jeg er gået i gang med at tage en uddannelse som seksualvejleder. Jeg synes, seksualitet skal meget mere på dagsordenen i tilbud for mennesker med udviklingshæmning og psykiske lidelser.
- I mit arbejde møder jeg kvinder på over 40, som selvom de både har været gravide og fået en abort ikke ved, hvordan deres krop fungerer, og ikke kender deres egne grænser. Det er der aldrig nogen, der har talt med dem om. Ofte har personalet en distance til emnet. Der er brug for oplysning helt fra scratch.
Metodekatalog på ligelyst.dk
Projekt Ligelyst har i to år arbejdet med at udvikle nye indsatser, der kan give seksualundervisning til unge med handicap og inspirere professionelle til at tænke seksualundervisning og -oplysning ind i den pædagogiske praksis.
Med udgangspunkt i erfaringerne fra undervisning af mere end 1200 unge med handicap i hele landet har LigeLyst udarbejdet et metodekatalog med fokus på temaer, som optager unge, fx: At få en kæreste; Lyst; Grænser, Krop og anatomi; Prævention og sexsygdomme; Sex, onani og sexlegetøj.
Til hvert tema er der en kort introduktion, samt ideer, redsakber og øvelser, som lærere og pædagoger kan bruge i seksualundervisingen. Se metodekataloget på ligelyst.dk
- Seksualundervisning er vigtig for de unges seksuelle sundhed og trivsel, og vigtig for at undgå overgreb. Men det kan være svært for personalet at tage hul på emnet, både fordi seksualitet er et privat emne, og fordi de mangler redskaber og undervisningsmetoder, der er målrettet unge med handicap. Vi håber metodekataloget kan inspirere til at sætte mere fokus på seksualoplysning til unge med handicap, siger Sidsel Munkebo Hansen, sekretariatsleder i Sammenslutningen af Unge Med Handicap (SUMH), som sammen med Socialt Udviklingscenter SUS står projekt LigeLyst.
Projektet har også udgivet en rapport til beslutningstagere med anbefalinger til god seksualundervisning.
Projekt LigeLyst løb fra 2013 til sommeren 2015 og var støttet af Socialministeriet.
Kontakt
Sidsel Munkebo Hansen, sekretariatsleder, Sammenslutningen af Unge Med Handicap, SUMH,
tlf. 2171 6170, [email protected]
Maria Lincke Jørgensen, chefkonsulent, Socialt Udviklingscenter SUS, tlf. 6167 2420, [email protected]