Integration - det væsentlige
Vi samler alle væsentlige historier om integration på denne tema-side.
Khaled bliver nu hædret for initiativet med den danske udgave af Den Europæiske Sprogpris. Prisen uddeles hvert år til nyskabende projekter eller personer, som har bidraget til at udvikle læring af fremmedsprog. Med prisen følger et rejselegat på 30.000 kroner.
- Da jeg kom til Danmark fra Syrien for tre år siden, lærte jeg dansk på sprogskolen i Aarhus. Her oplevede jeg, at de andre nyankommne fra arabisk talende lande havde behov for mere danskundervisning. Men det kan være svært at finde tid til med praktikker og anden beskæftigelse. Derfor ønskede jeg at skabe et uformelt læringsrum, uafhængig af tid og sted – og som var tilgængeligt for alle, siger Khaled Ksibe. Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs roser initiativet: - Khaled Ksibe har skabt et nytænkende og meget brugbart tilbud til flygtninge og indvandrere i Danmark. De kan lære dansk hjemme i sofaen og behøver derfor ikke vente på næste undervisning på sprogskolen. Projektet forener personligt initiativ med kreativitet og brug af nye medier. Ud over sprogkundskaber giver projektet også brugerne færdigheder i at bruge digitale medier, siger Ulla Tørnæs.YouTube kanalen er startet af Khaled Ksibe, men er i dag forankret hos Lærdansk Aarhus. Projektet har eksisteret i ni måneder, og Khaleds film har været vist mere end 850.000 gange.
Brugerne bestemmer indholdet Emnerne til filmene udvælger Khaled Ksibe på baggrund af feedback fra de tusinder af brugere, som kommenterer på Facebook og YouTube, hver gang han uploader en ny film. For eksempel har en syrisk kvinde spurgt, hvornår hun skal bruge ’nogle/noget/nogen’, og så er spørgsmålet blevet taget op. Derudover sender undervisere fra Lærdansk i hele landet forslag til emner, som de oplever, at deres arabisktalende kursister kæmper med, når de skal lære dansk. Filmene opdeles herefter i forskellige emner som samtaler, grammatik, fraser. Den Europæiske Sprogpris indgår i Europa-Kommissionens uddannelsesprogram Erasmus+ og overrækkes af dekan for det humanistiske fakultet på Syddansk Universitet Simon Møberg Torp ved konferencen ’Nye retninger i sprogundervisningen - forskning og praksis’ på Syddansk Universitet den 26. september 2016. Konferencen arrangeres af Det Europæiske Center for Moderne Sprog. FAKTA: Den Europæiske Sprogpris Med sprogprisen 2016 følger et rejselegat på 30.000 kroner, som skal støtte rejser til udlandet med henblik på at hente ny viden og inspiration til glæde for sprogundervisning i Danmark. I 2016 har fokus været på projekter, der arbejder med god praksis i forhold til flersprogede skoler og klasser samt projekter, der har indlæring af fremmedsprog som omdrejningspunkt. Styrelsen for Videregående Uddannelser modtog ni ansøgninger til Sprogprisen 2016.