Lærernes støtte til og viden om inklusion er afgørende

15/1/13 1:21

Ministeriet for Børn og Undervisning

Adgang til ressourcepersoner, viden om effektiv undervisning, klare målsætninger og positiv holdning til inklusion blandt lærerne er afgørende for god inklusion af elever med særlige behov i den almindelige undervisning. Det viser et nyt systematisk forskningsreview, der peger på hvordan inklusion kan styrke elevernes faglige resultater og sociale udvikling.

Det systematiske review, som Dansk Clearinghouse har gennemført for Ministeriet for Børn og Undervisning, sammenfatter resultaterne af international effektforskning om inklusion af elever med særlige behov i den almindelige undervisning.

Reviewet peger blandt andet på, at undervisningen styrkes, hvis elever med særlige behov og de øvrige elever i klassen samarbejder, underviser og lærer af hinanden. Inklusion kan også støtte alle elevers udvikling, hvis der – foruden den almindelige lærer – er en lærer med specialpædagogiske kompetencer med i undervisningen. Lærernes adgang til viden om effektiv undervisning og ressourcepersoner på skolerne samt efteruddannelse kan også understøtte inklusionen af elever med særlige behov.

Forskerne bag undersøgelsen udarbejder nu en målrettet e-bog til skolerne om inklusion, som forventes offentliggjort i begyndelsen af februar 2013.

”Inklusion kan styrke alle elevers skolegang, hvis lærerne har den rette viden om og medejerskab til øget inklusion i folkeskolen. Det er også en vigtig pointe, at klassefællesskabet spiller en afgørende rolle for en god inkluderende undervisning. I vores nye folkeskoleudspil lægger vi op til at udvikle en folkeskole, der gavner alle elever. Det gælder også elever med særlige behov. Derfor støtter vi lærerne i at få den fornødne viden om god inkluderende undervisning bl.a. med det nye udgående rådgivningsteam og ressourcecentret for inklusion,” siger Christine Antorini, børne- og undervisningsminister.

Ministeriets udgående konsulentenhed Inklusionsudvikling vil nu bruge den viden, som undersøgelsen giver i deres rådgivning af kommunerne. Desuden vil Ressourcecenter for Inklusion og Specialundervisning igangsætte en række forsøgs- og udviklingsprojekter på baggrund af blandt andet reviewets resultater. Ressourcecentret offentliggør i februar sin strategi for indsamling og udvikling af viden om inklusion og god specialundervisning.

Der er i øvrigt ingen resultater, som peger på, at inklusion af elever med særlige behov kan have negativ betydning for de øvrige elevers faglige resultater eller sociale udvikling

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.