
Ministeriet for Sundhed og Ældre
Holbergsgade 6, 1057 København K , Danmark
Telefon: +457226 9000 Website: www.sum.dk E-mail: [email protected]
Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse
Holbergsgade 6, 1057 København K , Danmark
Telefon: +457226 9000 Website: www.sum.dk E-mail: [email protected]
Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse
Sundhedsminister Astrid Krag har som led i et officielt besøg med kronprinseparret i Mexico underskrevet en samarbejdsaftale med sin mexicanske ministerkollega.
"Patienterne skal i centrum for et stærkt sundhedsvæsen, hvor ingen falder mellem to stole". Det siger sundhedsminister Astrid Krag, der i dag offentliggør regeringens nye sundhedsudspil.
Sundhedsstyrelsen deles op, en ny Lægemiddelstyrelse etableres, og to nye styrelser ser dagens lys. Det er resultatet af en organisationsændring i Sundheds- og Ældreministeriets koncern, der skal styrke de enkelte sundhedsmyndigheders arbejde med kerneopgaver.
Regeringen vil opprioritere lægemiddelområdet til gavn for medicinalindustrien og genopretter Lægemiddelstyrelsen som en selvstændig styrelse.
Tilsynet med læger og andre sundhedspersoner skal styrkes, og sagsbehandlingstiden for patientklager skal ned. Det er baggrunden for, at sundheds- og ældreministeren nu opretter Styrelsen for Patientsikkerhed.
Flere borgere med lungesygdommen KOL bliver indlagt akut på sygehusene, viser nye tal. Sundhedsministeren vil vende den negative udvikling med en national satsning på lungeområdet og personlig støtte til de hårdest ramte KOL-patienter.
En ny forskningsstrategi for psykiatrien skal give viden, som kan gavne de mange mennesker, der enten har eller er i risiko for at udvikle en psykisk lidelse. Med strategien, som regeringen offentliggør i dag, følger 75 millioner kr. til forskningsprojekter.
Regeringen, SF og Enhedslisten har indgået en aftale, der øremærker 194 millioner kr. i årene 2016 til 2018 til forebyggelsesinitiativer, der bl.a. skal give børn og særligt udsatte borgere et bedre liv.
To nye tiltag fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse skal sikre flere pædagogiske hænder i dagtilbud og ekstra hjemmehjælp til de ældre. Læs mere om de to tiltag i artiklen.
Papirarbejdet fylder for meget på sygehusene. Det mener sundhedsministeren og formanden for Danske Regioner, der begge vil have mere kvalitet og mindre bureaukrati og derfor nu vil ændre i den måde, sygehusenes kvalitet måles på.
Fra årsskiftet slipper kronisk syge for at søge om tilskud til medicin. Det ligger fast, efter Folketinget i dag har vedtaget et lovforslag, der giver borgere med et stort medicinforbrug automatisk medicintilskud.
Patientklagesystemet er væsentligt forbedret, viser ny evaluering. Patienterne har fået mulighed for dialogsamtaler, bedre klagemuligheder og lettere klageadgang, men sagsbehandlingstiden er stadig for lang.
Ventetiden for sygehusbehandling i børne- og ungdomspsykiatrien er faldet markant de senere år, viser nye årstal. I 2014 var ventetiden helt nede på 30 dage. Dermed er ventetiden mere end halveret siden 2010, hvor den var 77 dage.
Danskere, der skal opereres for eksempelvis en diskusprolaps, åreknuder eller brok, har aldrig ventet kortere tid. Det viser nye ventetidstal. Sundhedsministeren er tilfreds med, at ventetiderne på operationer er de korteste i 10 år.
Sundhedsminister Nick Hækkerup og formand for Danske Regioner Bent Hansen er blevet enige om at øge sygehusenes kapacitet i alle fem regioner, så flere kræftpatienter kan blive undersøgt og behandlet.
Omkring 12.000 kræftpatienter venter hvert år for lang tid på behandling, fordi de falder uden for de eksisterende behandlingstilbud. Nu får de praktiserende læger og sygehusene bedre muligheder for hurtigere at udrede og behandle netop disse patienter.
De offentlige sygehuse har i perioden 2012 til 2013 øget produktiviteten og følger dermed den positive udvikling fra de foregående år. Det viser en ny rapport fra Sundhedsministeriet, Finansministeriet og Danske Regioner.
Regeringen har i dag forhandlet en delaftale om finansloven for 2015 på plads med SF og Enhedslisten, der betyder, at sundhedsområdet får tilført et større milliardbeløb de kommende fire år.
Hurtig genoptræning, bedre alkoholbehandling og en styrket indsats over for gravide med misbrugsproblemer. Det er nogle af de sundhedsområder, der styrkes de kommende år med penge fra satspuljen.
Psykiatriske afdelinger i de fem regioner modtager 70 millioner kroner til forsøg med bæltefri afdelinger. Den fysiske tvang i psykiatrien skal nedbringes.
Arbejdspladser, boligselskaber, skoler og foreninger landet over skal spille med, når danskernes sundhed skal have et løft. Med 105 mio. kr. vil sundhedsminister Nick Hækkerup nu sparke gang i 38 partnerskaber, der skal være med til at give danskerne flere raske leveår.
Med et større milliardbeløb vil regeringen styrke sundhedsvæsnet, så patienterne kan få bedre behandling. Det fremgår af en ambitiøs sundhedsstrategi, som sundhedsminister Nick Hækkerup har præsenteret i dag.
Mange lever med en alvorlig sygdom uden at vide det. Det kan få store konsekvenser for patienterne, som får et dårligere helbred og i værste fald risikerer at dø, hvis deres sygdomme ikke opdages og behandles. Derfor vil regeringen nu tilbyde patienter, der er i særlig risiko for at udvikle sygdomme som eksempelvis diabetes og KOL, et sundhedstjek hos egen læge.
SR-regeringen er i dag blevet enig med Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti om at tilføre psykiatrien 2,2 milliarder kroner fra satspuljen i årene 2015-2018.
Regionerne er kommet langt med etableringen af akutmodtagelserne, som har løftet kvaliteten i den akutte behandling. Men der er plads til forbedringer, og akutmodtagelserne er fortsat under udvikling. Det viser en ny faglig gennemgang af akutmodtagelserne på landets 21 akutsygehuse.
Langt de fleste patienter, der skifter dyr blodtrykssænkende medicin ud med et billigere lægemiddel, har et velreguleret blodtryk. Det viser en ny analyse af revurderingerne af medicintilskud, som Sundhedsministeriet offentliggør i dag.
Regioner, sygehuse og kommuner leverer god sundhedskvalitet til danskerne. Men nogle gør det bedre end andre. Det viser to nye rapporter, der sætter fokus på regioner og kommuners resultater på sundhedsområdet.
Danmark skal fastholde sin internationale førerposition inden for klinisk forskning. Målet er sundere danskere, vækst og arbejdsplader. Sundhedsministeriet, Uddannelses- og Forskningsministeriet og Danske Regioner samler kræfterne og lancerer i dag en ny handslingsplan, hvor der stilles skarpt på styrket offentligt-privat samarbejde om klinisk forskning.
Sundhedsminister Nick Hækkerup præsenterer i dag regeringens handlingsplan for psykiatrien, der skal styrke indsatsen over for mennesker med psykiske lidelser og sætte et nyt fokus for psykiatrien, hvor udgangspunktet er ligeværd. Regeringen er parat til at investere 1,6 milliarder kroner i en bedre indsats, og indkalder nu satspuljepartierne til forhandlinger.
Efter 10 års erfaringer med ordningen for utilsigtede hændelser i sundhedsvæsnet er tiden moden til at gennemgå ordningen for at se, om den kan forbedres, så færre patienter får skader. Det mener sundhedsminister Nick Hækkerup, der derfor vil give ordningen et servicetjek.
Fremover skal øl med op til 0,5 procent alkohol kunne markedsføres som alkoholfri. Fødevareminister Dan Jørgensen og sundhedsminister Nick Hækkerup håber, at det vil føre til et større udbud af alkoholfri øl med bedre smag og give forbrugerne et alternativ til almindelige øl.
Over halvdelen af rygerne i Danmark vil helst være fri for cigaretterne. Med en pulje på 42 millioner kroner vil sundhedsministeren derfor give en særlig hjælpende hånd til de danskere, der ryger mest, og som har sværest ved at stoppe.
Sundhedsministeren øremærker 40 millioner kroner til nye initiativer, der skal give nyfødte fra sårbare familier en god start på livet.
Danskere med korte uddannelser lever mere usundt end dem med længere uddannelser. De ryger bl.a. mere og rører sig mindre i fritiden, og den usunde levevis smitter af på helbredet. Det viser en ny stor undersøgelse, som tegner en profil af danskernes sundhed anno 2013.
8 ud af 10 patienter, der henvises til et sygehus i et kræftpakkeforløb, udredes og behandles inden for de tider, som anbefales af Sundhedsstyrelsen. Det viser de seneste kræftmonitoreringstal, som offentliggøres i dag.
Kosmetiske klinikker og andre private behandlingssteder skal fremover offentliggøre Sundhedsstyrelsens tilsynsrapporter på deres hjemmesider. Og forsikringsselskaberne og regionerne forpligtes til at give oplysninger om patienterstatningsudbetalinger, der overstiger gennemsnittet, til Sundhedsstyrelsen. Initiativerne skal styrke patientsikkerheden på private behandlingssteder.
Sygehusene skal indføre pakkeforløb, så det bliver nemmere for pårørende at donere en nyre til et sygt familiemedlem. Og flere skal aktivt tage stilling til, om de ønsker at blive potentielle organdonorer. Sådan lyder et par af et ekspertudvalgs anbefalinger til, hvordan man kan få flere organdonorer. Anbefalingerne overrækkes i dag til sundhedsminister Astrid Krag.
Mere end 2.400 registrerede stofmisbrugere benytter de danske stofindtagelsesrum, og siden de åbnede, har der været flere end 150 overdosissituationer, hvor personalet er trådt til for at hjælpe. Torsdag besøger sundhedsminister Astrid Krag det britiske parlament for at fortælle om de danske erfaringer.
NÃ¥r Folketinget 5. december behandler lovforslaget om nye patientrettigheder inden for psykiatrien, er det et meget vigtigt skridt hen mod en ligestilling for mennesker med psykiske lidelser, mener sundhedsminister Astrid Krag.
Virksomheder, der fremstiller medicinsk udstyr, underlægges de samme regler for samarbejde med sundhedspersoner som lægemiddelvirksomheder. Og offentligheden vil fremover kunne se, hvad læger og andre sundhedspersoner tjener på deres samarbejde med industrien. Det fremgår af en ny handleplan, som sundhedsministeren offentliggør i dag.
Sklerosepatienter, stof- og dopingmisbrugere. Det er nogle af de grupper, der får gavn af den netop indgående satspuljeaftale på sundhedsområdet for 2014-2017.
Social-, børne- og integrationsminister Annette Vilhelmsen og minister for sundhed og forebyggelse Astrid Krag har sammen med satspuljepartierne afsat 410 millioner kroner til at forbedre indsatsen i regioner og kommuner for mennesker med en psykisk lidelse.
Regeringen, Venstre og Det Konservative Folkeparti er enige om at afsætte 275 millioner til etablering af Danmarks første center for partikelterapi.
Sidste år var antallet af dødsfald blandt stofmisbrugere det laveste i 19 år. I 2012 var der 210 såkaldte narkotikarelaterede dødsfald. Det er markant færre end i 2011, hvor der blev registreret 285 dødsfald.
Læger og andre sundhedspersoner skal blive bedre til at lytte til patienterne og inddrage dem i eget behandlingsforløb. Derfor vil regeringen udforme en ny strategi, der bl.a. skal sikre, at patienters og pårørendes behov og ressourcer bringes mere i spil i sundhedsvæsnet.
Mennesker med en psykisk lidelse slås ikke bare med deres sygdom. Ofte oplever de også en manglende forståelse for deres sygdom blandt kolleger. Det hænger bl.a. sammen med, at der eksisterer mange myter og fordomme om psykisk sygdom. Sundhedsministeren vil derfor etablere partnerskaber, der kan være til at nedbryde fordomme om psykisk sygdom på arbejdspladserne.
Indsatsen over for mennesker med psykiatriske lidelser skal i højere grad fokusere på mulighederne for, at den syge kan komme sig og få en almindelig hverdag med uddannelse eller arbejde. Det mener regeringens psykiatriudvalg, der i en ny omfattende rapport anbefaler en mere moderne, åben og inddragende ramme for indsatsen på psykiatriområdet.
Sundhedsminister Astrid Krag glæder sig over den netop offentliggjorte evaluering af heroinordningen. Den er et godt eksempel på, at en mere imødekommende politik over nogle af de mest udsatte borgere giver mulighed for at leve et bedre og sundere liv trods misbrug.
Regeringen og Enhedslisten sikrer med en ny aftale, at kommunerne også i 2014 og 2015 kan få økonomisk støtte til at etablere og drive stofindtagelsesrum, hvor stærkt afhængige stofmisbrugere kan tage deres stoffer under ordnede forhold.
Regeringen, Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner har netop aftalt en ny fællesoffentlig strategi for digitalisering af sundhedsvæsenet for 2013-2017.
Pakkeforløbene på kræftområdet virker. Hovedparten af patienterne, der henvises til sygehusene i et pakkeforløb udredes og kommer i behandling for deres kræftsygdom inden for de faglige forløbstider, som angives af Sundhedsstyrelsen.
En pulje på 5 mio. kr. bliver nu fordelt til en række projekter, der skal hjælpe børn af alvorligt syge forældre. Projekterne fokuserer på bl.a. uddannelse af personale og involvering af barnets familie.
Sygehusene bliver mere effektive og behandlingen af patienterne bliver bedre. Det viser en ny analyse, som Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse i dag offentliggør. Flere patienter slipper for at blive indlagt i forbindelse med en operation, de er indlagt i kortere tid, der er færre genindlæggelser, og dødeligheden efter en sygehusindlæggelse er faldet. Sundhedsminister Astrid Krag glæder sig over de opnåede resultater: