Ulla har små børn, men kan ikke få det til at køre rundt. Hun føler at folk ser ned på hende, fordi hun er alene med børnene og på kontanthjælp.
 Hun går ud om natten og skralder, så hun har mad til næste dag.

Hun har ingen til at passe børnene og er bange for at de vågner.

Mona er enlig mor på kontanthjælp og brød et tabu: Jeg spurgte andre enlige, hvordan de klarer sig

Vi bryder næsten alle loven for at overleve, fortæller en enlig mor på kontanthjælp. Hun satte sig for at bryde tabu og tale med andre enlige om udfordringerne. Her er deres svar, som blev indhentet FØR kontanthjælpsloftet.

Der kom et brev til redaktionen, som bedre end mange analyser og statistikker giver indtryk af det samfund Danmark udvikler sig til.

Brevet kom samtidig med at UNICEF fortalte at antallet af børn på 0 – 17 år der lever i fattigdom er vokset med 13.000 i perioden 2008 – 2012. 10 % af danske børn vokser op i  fattige kår. Danmark er faldet ned som nr. 24, sammenlignet med 41 andre industrialiserede og rige lande. Norge ligger på en femteplads, Finland som nummer otte og Sverige som nummer 13. Danmark er nummer 24.

Følg Fattigdoms-debatten

Fattigdomsdebatten bidrager med ny viden til fattigdoms-området. Læs tidligere indlæg her:  

Temaredaktør Per K. Larsen har beskæftiget sig med fattigdom og socialt udsatte gennem årtier, og er i dag landssekretær i EAPN. 

Brevet fra Mona:

Jeg føler det ydmygende at skulle finde vores mad i diverse containere, så derfor har jeg været lidt rundt i venindekredsen, for at finde ud af hvordan de andre klarer sig for en kontanthjælp.

Det er ikke noget vi normalt snakker om. Det er ikke noget vi er stolte af.
 Det har været svært at opsamle denne viden. Jeg måtte udlevere mig selv, fortælle at jeg selv finder vores mad mellem andres affald, for at få dem i tale.


Alle navne og andet, som kan genkendes er ændret. Vi tør ikke risikere at jobcentret får øje på os. Jobcentret kontrollerer os. De hjælper os ikke så vi kan forsørge os selv. Det er så nedværdigende. Men jeg føler du bør kende realiterne.

Jette kommer fra en rig familie, men desværre har hun en psykisk diagnose. Hun er alene med tre børn.
 Hendes stedfar sætter 2000 kr. ind på hendes konto hver måned, så han er sikker på at de får mad.Amina kommet til Danmark på grund af krig for nogle år siden med sine børn.
 Hun har, siden hun er ankommet til Danmark, lært herboende børn af med forældre fra andre lande nutidig arabisk og har fået lidt for det.Louise er enlig mor til to. Hun har stor gæld fra et tidligere ægteskab.
Hun har de seneste 10 år set sig nødsaget til, at tjene lidt ved prostitution for at kunne give sine børn de modeting de andre børn har. Hun indberetter de tjente penge og får et træk i kontanthjælpen, så hun er stolt af det hun gør. Men da jeg går hende på klingen, så græder hun.Det er over 10 år siden at Pernille sidst havde arbejde. Hun har ingen uddannelse og er alene med sin datter. 
Hun tjener lidt sorte penge ved at gøre rent i et privat hjem nogle gange om ugen.To ægteskaber og 6 børn og flere småjobs, er hvad Isabella har bag sig. Nu er hun alene med to teenagedrenge.
 Hun kan noget med sine hænder og giver lidt zoneterapi og andre alternativ behandling og får lidt penge for det.Charlotte er tidligere narkoman, men lever et normalt liv i dag. Hun har fire børn, hvoraf to er hjemmeboende.
 Hun stjæler mad i de store supermarkeder. Ellers ville hendes børn aldrig få kød. Hun er aldrig blevet taget for det. Så det er blevet et fast supplement til hjemmet.Diana føler ikke samfundet har brug for hende, men hun kan lide at gøre gavn. Hun er alene med 2 børn.
 Hun hjælper 2 velstillede familier, passer deres syge børn og tjener lidt.Ulla har små børn, men kan ikke få det til at køre rundt. Hun føler at folk ser ned på hende, fordi hun er alene med børnene og på kontanthjælp.
 Hun går ud om natten og skralder, så hun har mad til næste dag.

Hun har ingen til at passe børnene og er bange for at de vågner.

Inger har altid fået meget hjælp af sin mor, både til at passe børnene og til at holde hjemmet.
Hendes mor har købt en bil til hende og samtidig lagt et benzinkort i bilen. Så hendes mor dækker alle hendes transportudgifter.Belinda ønsker, at hendes ældste datter får den uddannelse, hun ikke fik selv.
Hun har flyttet sin ældste datters adresse, så hun får SU for udeboende. Så har hun råd til at have hende boende, mens hun er under uddannelse.Jette har haft en hård barndom og ønsker at hendes søn skal have en bedre barndom. Men systemet har kig på hende, så hun går til møder og har tit besøg af en hjemmevejleder, derfor sidder hun fast på kontanthjælp. 
Hver måned sælger hun noget af sin søns ADHD medicin på det sorte marked, så hun har råd til mad.Karina er kommet ud og ind af kontanthjælpen flere gange, men nu sidder hun fast. Det nager hende at hun ikke kan få arbejde, nu hvor børnene endelig kan være alene hjemme.
 Hendes mor fylder hendes fryser, så hun bruger kun ganske få penge på mad.


Efter mange år på flugt, er Tina og hendes børn faldet til ro, og hun har fundet en sød kæreste, som endnu ikke har mødt hendes børn.
 Hendes kæreste betaler hendes elregning, så hun har råd til børnenes fritidsaktiviteter.Det er trist at opleve at mennesker på kontanthjælp ikke kan overholde loven. Enten bliver de direkte kriminelle ved at stjæle eller ved at begå socialt bedrageri. Det jeg må konstatere er at rådighedsbeløbet for en kontanthjælpsmodtager ikke er stort nok, så det er nødvendigt at begå kriminelle handlinger for at klare sig.

Nogle af disse kontanthjælpsmodtagere ved ikke at de begår kriminalitet, når de gør som de gør. F.eks. de som modtager støtte fra deres forældre ved ikke at dette er et bidrag til husholdningen - som også er ulovligt i forbindelse med kontanthjælpen. Men der er jo noget galt, når det er nødvendigt at blive kriminel, blot fordi man er på kontanthjælp. Man har det så dårligt med ikke at kunne give sine børn det de har brug for. At se dem blive lukke ude af fælleskabet med andre børn. Vi kæmper for at de skal få en bedre fremtid og bliver behandlet som udskud, der bare vil snyde. Det er så nedværdigende.

NOTE: Denne historie blev første gang udgiver 31. oktober 2014, men er genudgivet to år senere, fordi debatten stadig er relevant og væsentlig.

Emneord: Kontanthjælp, Enlig forsørger, Fattigdom, Børnefamilier, Socialkrisen, Kriminalitet
Fattigdomsdebatten på DenOffentlige.dk Fra 1999 til 2010 steg antallet af fattige i Danmark med 38 procent. En stabilt stigende kurve, der prikker hul i vores forestillinger om, at velfærdsmodellen kan holde borgerne ude af fattigdom....
Aktivitet: Artikler: 38 | Events: 1 | Kompetenceområder: 2

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 27.10.15 Lotus
  Kontanthjælp

  Jeg kan godt forstå, at man skammer sig eller er flov, men det er ikke nødvendigt.Man skal jo overleve.Det er jo ikke alle kommuner der har steder hvor man kan gå hen og få mad , når borger service tager af ens kontanthjælp, fordi det siger loven de skal hvis man er selvforskyldt arbejdsledig eller hvis man ikke for søgt de 2 job man mindst skal søge om ugen.Som i øvrigt 100 andre også søger.Men der er jo masser af arbejde.Vi for for meget i bistandshjælp ikke. Jeg er ny i kontanthjælp systemmet.Gud bevare min mor for at kunne støtte mig lidt ellers havde jeg ikke haft til så meget som et æble til en hel måned. Jeg er flov over at være Dansker, jeg er flov over hvor rå Danmark er blevet i hovedet. Hvor rå i Danske politikere er. Hver uge, hver måned er jeg angst for at blive smidt ud af min lille 1 værelses lejlighed.At jeg ikke kan betale min husleje og mine få regninger. Det suger at liv og lys ud af mig hvis jeg ikke kæmper hårdt for at holde ulven ude af mit hoved. Jeg har skrevet til Beskæftigelses ministeren og belærte ham om de virkelige forhold omkring arbejdsmarkedet og de job der ikke er der og om at det godt kan betale sig at arbejde.men ingen svar.Helere ikke fra andre politikere der køre der ud af med deres meninger om hvordan de har bildt sig selv ind at det er, fordi det siger deres rådgivere. Måske hvis vi hørte under eu regeringen, vi ville have bedre forhold. jeg lider med jer alle sammen der ude. Det er forfærteligt at være på kontanthjælp syntes jeg.Det er ingen drøm på roser.Ikke et luksus liv.Slet ikke hvis man ingen børn har. Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre til jul. hvis min familie vil se mig på Fyn.Så må de betale for at jeg kommer ellers bliver jeg hjemme på Sjælland. jeg er ikke i 20'erne men bliver 50 om en måneds tid. jeg har været ufaglært hjememhjælp og rengøringsdame i 10 år. Slidt og slæbt.Kørt ned 3 gange på cykel, forstuvet fingerne, blåt øje, kørt ned bag fra. arbejde i weekenderne osv. Stress og jag så jeg måtte en tur på skadestuen. Har man forståelse for det i Folketinget når man vrider ens arm om. Piner og plager en med alle deres syge regler og meninger om hvordan man skal gøre for at få hjælp til bare ikke at blive hjemløs. Vi ved alle godt, at det er de hamrende lige glad med, for der er masser der har mistet Dagpenge og kontanthjælp.Hvad er der sket med dem, hvor er de mennesker og deres familier henne i dag. jeg er bare så flov over at være Dansker.Det kan jeg ikke sige nok. Buuuh.

 • 12.10.15 Mette
  Nabohjælp

  Vi er med i en Facebook gruppe hvor vi hver uge deler brød og andre madvarer ud som vi får forærende anden side. Det foregår 7 det boligkompleks vi bor i og jeg har indtryk af at der gør en forskel for de som modtager. Vi har selv været der hvor det med hjemmeboende børn ikke kunne hænge sammen økonomisk og vi havde ikke klaret os uden hjælp fra andre. So we're giving back

 • 12.10.15 Mri
  Christina, Johnni og Tulle

  I tre er vist ikke inde i reglerne specielt fordi en lavtlønnet kan få akkurat de samme tilskud som en med børn på kontanthjælp. .. så lad venligst være at forstille Jer at lavlønnede er lige så hårdt ramt, til min viden er der ingen job til 14.000 kr brutto i Danmark. Udover det glemmer I at der er 75% Uarbejdsdygtige på kontanthjælp dvs oftest suge som har store medicin og hjælpemiddel udgifter. Johnni, når det så er sagt ved jeg at meget få ret faktisk får så meget støtte som du skriver. .. støtte pengene er nemlig sat ned med 880 mill. de seneste år. Men vi kunne jo også skrive om enlige på kontanthjælp - hvad er det de får? Nåe ja 10800 kr brutto uden tilskud eller under 30 år 5400 kr før skat. . Ihh hvor luksuriøst - specielt når man er syg og ikke kan arbejde selvom man gerne ville. Har I overvejet at det kan blive Jer selv?

 • 12.10.15 Liselotte heinze
  kontant hjælp

  En skriver at det kan være svært at få råd til fødselsdag og julen. Det kan man søge på mødrehjælpen
  Og der er også rigtig meget fint og godt tøj at købe til billige penge.

 • 12.10.15 Kristina
  Det er helt ok

  Sidste år blev vi tvunget til at skralde - både jobcenteret og familieafdelingen fik det af vide, da vi ikke ville risikere en masse ballade, hvis de selv skulle opdage det.
  Kommunen kunne ikke gøre os noget i den forbindelse, så vi fik grønt lys til at skralde.
  Så ingen grund til at gemme sig :-D

 • 03.02.15 Lotte
  Facebookgrupper hjælper

  Hej - jeg genkender billedet af at især enlige forældre har vanvittig svært ved at få det til at løbe rundt, - ikke i det "daglige" - men lige så snart der er noget "særligt": der skal meldes til (betales) sæson for svømnining/fodbold/gymnastik, ny vintersæson med støvler og flyverdragter begynder, det bliver (GRU!) julemåned, der kommer fødselsdag eller "GRU" sommerferie eller endnu værre konfirmation. De ting snupper nattesøvnen og giver koldsved - og så skriver vi med dem i frivilliggrupperne, fx. Hjælp til udsatte familier, eller Projekt-familien. Det er grupper hvor man kan hjælpe med f.eks. aflagt tøj, overskudsmad, fødselsdagskage/boller/udstyr eller aflagte cykler, møbler, pc'er m.v. Den trængende beskriver sin situation, og dem, der kan hjælpe, svarer. Eller bageren skriver at de vi.l donere en konfirmationskage til en der trænger. Nogle gange kan man også vælge som udenforstående at donere fx. portokode, for ofte har modtageren ikke penge til bus, tog - og da slet ikke bil. Vi hjælpes også ad med at "danne kæde" så tingene kan nå frem. For nylig fik vi en barneseng tværs over Sjælland på få dage :-)
  Det problematiske ved de grupper er at nogle kan opleve det ydmygende at skulle skrive : mion søn har fødselsdag på torsdag og jeg har 22 kroner tilbage, ingen gave og ingen kage, det piner mig sådan... - Og giverne kan indimellem være rigeligt inkvisatoriske, eller endda finde på at lave konkurrencer a la: Skriv om din situation og dit barn, så vælger min søn hvem der får ..(skoletasken/jakken/legetøjet)" - Det kæmper admins hårdt for at holde snor i. Det er ikke tilladt at bede om eller give kontanter, men måske kan det være at nogle behjertede mennesker indimellem via private beskeder får hjulpet lidt på den måde, hvis fx. fødselsdagsbarnet sidder i den anden ende af landet. Det er rigtig rart at gøre en forskel, og jeg gør personligt en del ud af at fortælle, at jeg føler solidaritet og forståelse for deres situation, og derfor faktisk selv opfylder mit eget behov for at hjælpe. Følelsen af at pakke en stor kasse med drengens aflagte gode flyverdragt, tøj, huer, vanter, termotøj, og fylde efter med malebøger, godter, konserves, stearinlys - og få det sendt af sted til en ukendt der virkelig mangler det - og på den måde sende lidt næstekærlighed ud i verden - er absolut ubetalelig, - og så er det sund fornuft, bæredygtighed og et gok i hovedet på overforbruget!

 • 01.02.15 Hanne Elisabeth Nielsen
  om skole og transport

  vi har to børnebørn der var så uheldige at man fandt ud af i kommunen, at de skulle skifte skole fra en mindre skole til en stor skole i byen, de to drenge der blev flyttet kunne ikke falde til i dem nye skole, de gik henholdsvis i 6 og 7 klasse. to flinke ,høflige unge mennesker. men det kendte de ikke til på den store skole, de var van til en flok umulige unger så lærerne stod og skreg lige ud i luften af de børn der var urolige det kunne vores børn ikke klare at høre på, så de rejste sig og gik hjem, de tog den første bus hjem igen det resulteret i at der var rigtig mange dage de ikke var i skole , da 2013 var slut kom den yngste på en landbrugsefterskole og den store dreng kom på en it skole og det går bare så godt. så nu håber vi at de går videre efter 9ende og 10 klasse og det folkeskolen ikke formået har de to andre skoler klaret på et år, de to drenge får kun ro fra skole og gode kammerater, der er bare et lille minus for at ramme deres mor der er på bistands hjælp, rigtigt hårdt, koster det deres mor rigtig meget, den store dreng pris med bus forde det er ud over kommunegrænse 900kr og den lille 600kr om måneden. kommunen siger det er en prinsipsag da min datter har selv valgt at flytte børnene i samråd med studievejlederen , men man vil ikke betale transport.jeg har intryk af man havde nok hjulpet hvis det havde været nogen frygtelige børn der var kriminelle, men ned med nakken skal hun når hun er på bistand, vi som er bestefrældre må hjælpe med transport,der er også noget der hedder ture på de store skoler hvem skal betale det.

 • 21.12.14 Zeynep
  Mona har intet at skamme sig over

  Mona har intet at skamme sig over, men det har alle vores politikere til gengæld. De bør skamme sig over, at deres borger må skralde. De må skamme sig over den ødelæggelse af samfundet de er i gang med. De må skamme sig over at borger må leve på gaden. De skal skamme sig over al den besparelser og dårlig service indenfor ældre- og børneområdet. Ja, der er meget at skamme sig over, vi mangler bare værdige mennesker med hjertet på rette sted, der har skam-følelse.

 • 21.12.14 Kristina
  Så stop da

  Ja man får 14.203kr. før skat over 30 i kontanthjælp, ja man får friplads og boligsikring, forhøjede børnepenge osv.

  MEN boligsikring og friplads kan man også få når man arbejder, det er altså indkomstbestemt og ikke noget at gøre med om man er på kontanthjælp eller ej.

  Pengene til fripladsen får man ikke udbetalt, man slipper blot for at betale - ligesom alle andre i job med tilsvarende løn og det samme med boligsikringen, den dækker en lille del af huslejen.

  Så for de penge kan man sgu ikke have hest og bilen må ikke have værdi over 10.000kr. og man må heller ikke have over 10.000kr. i formue/opsparing.

  Så hold jer nu til virkeligheden - dem der er lavlønnet får også boligsikring og friplads, det er altså ikke kun for folk på kontanthjælp!!

  Og nej jeg er ikke enlig og heller ikke på kontanthjælp, men har pga. sygdom kæmpet i mange år mod kommunen og er nu kommet i ressourceforløb, som svarer til kontanthjælpen, vi slipper dog for den gensidige forsørgelsespligt.

 • 17.12.14 Maria
  LOL)) !

  LOUISE. Hun "tjener lidt ved prostitution for at kunne give sine børn de modeting de andre børn har. Hun indberetter de tjente penge og får et træk i kontanthjælpen, så hun er stolt af det hun gør".

  Sikke noget værre vrøvl. For det første, hvordan hun tjener, hvis det, hun tjener, bliver trukket? Om hun er stolt at være luder, er så et andet spørgsmål.
  Der er ellers ingen grund til at prostituere sig ellers spise fra skraldespanden, syge hjerneløse kvinder!
  Man tager ikke ud og skralder, men tager ud og rejser, og klarer sig, for resten, rigtig fint i økonomisk forstand.

  Hilsner fra enlig mor til 2, på kontanthjælp.


 • 09.11.14 Jens Michlas BA Eur Soc Work, Pædagog, Terapeut
  Offer og forfølger

  Medier og debatten om en enlig mor i Danmark er manipuleret i de etablerede aviser. Den holdes på offer og forfølgerniveau. Lige så snart man tager fat i årsagen til produktion af fattigdom, stigmatisering og armod, træder kræfter ind der støtter RCC Ruling Criminal Cabal. De bekyttes hele tiden. Vi skal have indført demokratiet igen og afskaffet konspirationsfascismen. Vi skal stoppe RCCs hærgen.
  Vi lever i konspirations fascisme. Det faktum at eliten består af de multinationale selskaber gør at de juridisk kan gemme deres handlinger bag et selskab, opføre sig sociopatisk og operere i juridiske gråzoner.
  Globaliseringen er som en parasit på velfærdsstaten. De har sat kinesiske underbetalte arbejdere til at producere varer i deres egen koncerner, som de solgte på vores markeder. Omgåelse af toldmure. Med det resultat at de fik markedet og fik differencen på vores løn og den kinesiske løn i profit.
  Hvad har de brugt den formue til?
  Købe alt op og ikke mindst købe sig til politisk indflydelse. Fascisme. Med vilje er det således at det der hjælper demokratiet til at fungere godt er lavkaste, pædagoger og lærer fx . Og det der hjælper til at holde konspirationsfascismen højtbetalt, og lønningerne er også et udtryk for at folk bakker systemet op.
  RCC’s selskaber ødelægger vore samfund for at svække folkelig magt, men holder den falske demokratiske overflade og sætter medierne til at forvirre og lokke folk væk fra realiteterne forgifte folk i fødevare og medicin. (Et lille eksempel https://www.youtube.com/watch?v=i1LQiow_ZIQ) Med mordet på Kennedy, den polske præsident og Palme som symbol, er der ingen der tør gå op imod disse kræfter, alt i landet er korrupt, det er en tragedie og det er en tragedie for det mennesker der kommer op i samfundet, hvor de bliver afkrævet at være de villige eller forsvinde.
  I Storbritannien og Europa har man store problemer med afsløringer af mennesker i toppen der er tvunget til perversiteter og accepterer at være i lommen på RCC, ellers kommer man ikke videre, og i Canada blev det seneste falsk flag brugt til at ændre Canada (https://www.youtube.com/watch?v=vzaG3jtBQIY https://www.youtube.com/watch?v=VhirLohgDRc)
  Derfor lever vi et kæmpebedrag som er forbrydelser mod menneskeheden.http://www.dailymotion.com/.../x28tdx3_obola-s-ebolie...) Og således er vores tid vi lever i, enten går vi dybere ind i mørket med de djævelske konstruktioner der bliver kørt imod befolkningerne i Vesten og Mellemøsten, eller også står vi af. Derfor er det vigtigt også at gennemskue hvordan det startede i denne omgang den 11. september 2001. (https://www.youtube.com/watch?v=-boXyQ1sy4o) Jeg tror på verden, jeg tror vi har en oplevelser hvor mørket definerer lyset, så vi vågner op. Nogle taler om at vi er på vej i et reset i økonomien. (https://www.youtube.com/watch?v=SROw5-p4AKY) Og måske kommer der flere smukke sjæle som ham her https://www.youtube.com/watch?v=tQIMJ648qgg

 • 07.11.14 Anna Poulsen
  Brøkpension

  Hvad med fattige BRØKPENSIONISTER ?????
  http://www.skrivunder.net/brokpensionister_i_danmark_skal_suppleres_op_til_fuld_pension

 • 06.11.14 Rikke
  Omgivelserne er tavse

  Nick, du spørger hvorfor man ikke taler med sine nærmeste om situationen. Jeg står for at falde ud af dagpengesystemet ved juletid og er lige nu på en sats der svarer til kontanthjælp. Selvom jeg har en høj akademisk uddannelse indenfor det digitale område, er jeg ikke kommet ind på arbejdsmarkedet efter jeg blev kandidat. Jeg har derimod udført en masse gratis arbejde for en lang række virksomheder i form af ulønnet praktik.
  Blandt familie og venner forstår man ikke min arbejdsløshed - jeg har forsøgt at snakke med folk om hvordan jeg har det, men det lader til at de bliver utilpasse, hvis ikke de siger noget i retning af 'jeg forstår altså ikke hvorfor du ikke BARE går hen og finder dig et lille job". De må være ude af trit med virkeligheden, forleden fik jeg fx afslag på juleassistance-job i Magasin, efter at have sendt motiveret ansøgning, cv OG videopræsentation. De havde fået 3200 ansøgninger. Man finder ikke BARE et lille job. Desuden er det svært for mig som fuldtids enlig forsørger til et barn på 3 år, at påtage mig arbejde ud over institutionens åbningstid. Jeg har ikke meget støtte fra min familie. De aner heller ikke hvor få penge jeg konkret har til rådighed, ingen spørger, fordi det er ubehageligt for dem at forholde sig til.

 • 04.11.14 Marianne Pedersen, socialarbejder, sygedagpengemodtager, arbejdsløs og gennem mange år, enlig forsørger.
  Fattigdomsdebatten; hvor var det lige vi gik galt i byen? kommentar til Nick

  Jamen det er da rigtigt ingen af os har givet eksempler på hvor hjælpen kan findes når man er i tovene. Jeg ved at man rundt omkring i nogle supermarkeder er begyndt at del mad ud til "værdigt" trængende, der er nået sidste salgsdag osv, Det er et skridt på vejen, men min pointe er, at det er slemt at vi er nået dertil, hvor vores sikkerhedsnet har så store huller at de der mangler mest hjælp, falder i gennem. Og når jeg læser de forskellige indlæg igennem bliver jeg rigtig trist; der bliver virkelig lagt i kakkelovnen til de der ikke kan få det til at løbe rundt, og samtidig kan jeg undre mig over de der kan have både bil og hest osv. Men pointen er, at ligger du ned så skal du virkelig også have et spark mere fordi du ligger ned - og "jeg kunne så kan du også"- mentaliteten er lige om hjørnet. Hvordan blev vi sådan at det er ok at slå på dem der får tæv i forvejen? Er det den hersens mentalitet med at "enhver er sin egen lykkes smed"? For så har blå blok allerede vundet - det kan godt være vi ikke stemmer på dem - men de vandt på point og det er kun et spørgsmål om tid før vi alle er afrettede og enige med Lars Løkke - og så kan han snyde og bedrage for alle vi andres penge - det gør han jo allerede så hvorfor skulle det blive anderledes? Hug på dem der skal hugges på i stedet for at hugge på hinanden. Det er så frygtelig uskønt. Og dybt deprimerende.

 • 04.11.14 marianne
  Hvilken slags fattigdom?

  Jeg tror at verdens største uretfærdighed skyldes, at den gode gud ikke har udstyret alle lige godt.
  Giv to mennesker det samme beløb at leve for. Den ene klare sig godt, kan få overskud og komme videre. Den anden kan slet ikke få det til at løbe rundt.

 • 04.11.14 johnni stengade hansen
  enlige mødre

  10.500 i fast hyrer
  2500 til 4500 i friplads pr barn
  1500 i faderskabs betaling pr barn
  1000 til 2000 i børne checks
  boligsikring på op til 3 - 4000
  hjælp til tandlæge
  hjælp til briller
  er man i projekt fra kommunen 650 til transport
  kan det ikke løbe rundt er det fordi man er dum eller smider penge ud af vinduet...
  det er vel at mærke pr måned så luk lige kaje

 • 04.11.14 Tulle
  Forsørgertakst

  Enlig mødre på kontanthjælp har mere til rådighed, end en enlig mor der arbejder.
  De skulle skamme sig de mødre på kontanthjælp.
  Jeg har igennem mit arbejde set hvor meget de modtager af ydelser, og mange havde mere til rådighed end andre der passede deres arbejde.
  Og samtidig bor de "enlige" mødre sammen med en kæreste/barnefaren, som så bare har adresse andet sted.
  Se hellere på en person UDEN børn, så kan vi tale om at have lidt til rådighed.
  Men vær glad for der overhoved er noget der hedder passiv offentlig forsørgelse....... Jeg bliver edderrasende når jeg ser det piveri.

 • 04.11.14 Kontanthjælpsmodtager i DK
  Luksusvare

  At have dybil, dyre mobiler, internet, computere og fjernsyne i hustanden er ikke nødvendige for at overleve. Jeg er selv på kontanthjælp og har været det i snart 10 år pga min asperger. jeg har ingen af de ting og jeg har ofret det for netop at overleve. Jeg har mit arbejdstøj som jeg går i. Det er kvalitet for pengene og holder mere bedre end det underlige "mode" tøj alle vil have nu om dage. Tænk på dig selv og dit liv.

  Kan det virkelig passe at folk der er på kontanthjælp virkelig protestere over at de ikke har råd til de samem ting som de mennesker der har fuldtid arbejde? Det er der jo ingen logik i. Jeg bor i en lille 35 m2 1 værs lejlighed og har intet til mig selv. Jeg spare på vandet ved at vaske mig istedet for at tage bade. Håndvasker alt mit tøj i varmt vand og sædespåner. Jeg har tag over hovedet, jeg har 4 vægge, jeg er i live og får mad på bordet 4 gange dagligt.

  Det er ikke ydelsen den er gal med... Det er folk der forventer at få de samme godter som en hårdt arbejdende person.

  DEt er virkelig surt at være på kontanthjælp, sidde fast i systemet og blive kylet rundt indtil man rbyder fysisk og psykisk sammen. Jeg har nået kulkælderen for længst og de tvinger mig stadig rundt. Jeg kan ikke passe et job da jeg slet ikke er i stand til at være i samme rum med andre menensker, kigge på dem eller snakke med dem. Men får at få det til at fungere og får at leve så har jeg valgt at droppe alle værdigenstande og alt luksus for rent faktisk at LEVE mit liv.

  INGEN har brug for alle de luksusgodter for at overleve. Kommunen har ret - Også selvom man har børn. Jeg kender flere som overlever uden problemer som forsøgere - alene eller sammen med en partner. Det gør mig ondt at det dansker folk at så vant til luksus og den høje velfærd at de ikke kan finde ud af at overleve uden alle de godter.

  I har jer selv og takke - Ønsker i flere penge så stem imod flygtningene. Alle de penge der nomalt gik ti lat hjælpe det danske folk bruges ikke længere på os. Pengene har kun gået 1 retning i flere år og er kun blevet værre siden starten - Hen i lommen på alle udlændinge der vil besætte sig i vores "der VAR et yndigt"-land.

  Hvis i ikke kan få det til at løbe rundt - Så giv dog slip på jeres luksus. I priotere penge i luksus - Ikke jeres liv.

  Og inden i brokker jer over at i skal sælge bilen så er der altså noget der hedder offentligt transport eller en cykel. JEg har flere gange cyklet 22km for at komme til en samtale for så at tage turen hjem igen. Har jeg brug for en bil ti ldet? Nej - jeg står skam bare op før tid og turen vare 50-60 minutter istedet for 15-20 minutter.

  Det danske folk tuder godt nok. Gør noget ved alt den indvandring vi har og lur mig ikke om det så vil blvie bedre derfter - Så bliver danskernes penge igen brugt på danskerne.

 • 03.11.14 Suzy
  Beløb

  Otto - næsten gratis briller?? Da min datter skulle have briller, kunne vi få 22,- kr. pr glas. Jeg bad dem rende og hoppe og sparede selv op til de godt 2000.

 • 03.11.14 Kasper
  Ang. ulovligheden ved, at få penge af sine forældre.

  Jeg var i en kortere periode på kontanthjælp (8 måneder). Da kommunen spurgte om hvordan jeg kunne ligge godt 2000 om måneden i transport, for at se min søn. Sagde jeg, at det lagde min far ud for. De var self. efter mig og truede med at trække det fra min kontanthjælp. Jeg påpegede bare, at vi i Danmark i følgelovgivningen har lov til at give vores børn op til 70 tusind i gaver om året skattefrit og at "gaver" lige som erstatninger er forbudt for staten, at rører de må heller ikke gå ind og modregne en erstatning for tab af arbejdsevne, ingen gang skat må det. Lige pt. er jeg studerende med sammen med en kæreste som også er studerende. Vi kæmper pt. om ret til boligstøtte, argumentationen fra deres side er, at min kæreste har en formue på mere end de x antal kroner du må have. Se problemet her, er at de er en erstatning for hendes fars død, så i princippet burde det stadig gælde men nu må vi se..

 • 03.11.14 Susanne
  Fattig

  Så prøv lige at være alene uden børn på kontanthjælp eller enlig forsørger med udeboende børn.

 • 03.11.14 lars
  fattigdomsdebat

  det undrer mig at debatten har sådan en hård tone? er det virkelig nødvendigt? eller er det udtryk for den måde vi opfatter hinanden på i dette samfund? den store kritiske pegefinger og et par dunk i hovedet hvis du vover at klynke og jamre? er det virkelig så svært at acceptere at der er mennesker i dette samfund som af den ene eller den anden grund oplever at tingene bare ikke virker for dem og at den hjælp de får ikke er en hjælp men en spændetrøje? det er jo ikke alle der magter at være strømlinede mønsterbrydere. uden at de af den grund skal beskyldes for at være uansvarlige eller dovne/slappe.

 • 03.11.14 Tina
  Beløb

  Otto, jeg kunne godt tænke mig at vide, hvor du har de tal fra??
  Jeg er enlig mor til to på kontant hjælp, og de matcher på ingen måde det jeg får

 • 02.11.14 Otto
  Beløb

  Kontanthjælp forsørger: 14.000. Børnepenge fra den anden forælder: 1100 skattefrit pr. barn. Børnepenge fra kommune: 1100 skattefrit pr. barn. Børnecheck: 900-1400 skattefrit pr.barn alt efter alder. Boligsiring v. husleje 5.000 og 1 barn: 3000 skattefrit pr. måned. Plus friplads i institution, gratis tandlæge og næsten gratis briller. Vurdér selv om det er fattigdom.

 • 02.11.14 Nick Allentoft, chefredaktør & stifter
  Tak for jeres kommentarer, men hvor er eksemplerne på gensidig hjælp

  Det er fint med konkrete eksempler, der peger den ene eller anden retning ifht eksemplerne i brevet fra Mona.

  Hvad der dog kan undre mig lidt er, at ingen af jer endnu er kommet med eksempler på, hvordan i hjælper hinanden eller andre.

  Mona peger på, at det er tabu at tale om udfordringerne ved at være på kontanthjælp. Er det virkelig rigtigt? Udveksler man ikke erfaringer, hjælper hinanden eller taler åbent om sin situation?

  Hvor er eksemplerne på at nabolaget, familien eller tidligere kolleger træder til?

  Kommentarerne tegner billedet af et samfund, hvor liv leves i små lukkede bobler, hvor man kan pege fingre af hinanden. Er det det samfund i vil have?

  BH

  Nick Allentoft
  Redaktør

 • 02.11.14 Marianne Hede
  Fattigdomsdebatten

  hvor er jeg enig med dig Marianne Peddersen.
  jeg skammer mig over, at vi kanlder Danmark for et velfærds samfund, samtidig med at vi sparker til de svage i vores samfund.
  Jeg har selv været enlig forsørger til tre børn på dagpenge, nu hvor børnene er voksne har jeg fundet kærligheden og er blevet gift, derfor har jeg nu overskud til, at se mig omkring. Tiden som enlig gav ikke mine børn noget luksus men vi overlevede, ingen tur i biffen ingen ferie osv. Det gør mig vred og trist , at se flere og flere bliver fatigerer og fatigerer, mens de der har skovler til sig, mens de "spytter" på dem der ikke har. Det er uværdigt!!
  De rige piver over at skulle betale topskat, men de har helt glemt at de fik en gratis udannelse af det danske samfund, deres børn går gratis i folkeskolen, ikke privatskole, de bruger vore alle sammens sygehuse, de tager ikke på privathospital osv. Osv. For at der skal være flere penge til luksus. Hvorfor er mennesker blevet så asociale? Hvor er kærligheden til vore næste og hvorfor må de fattige i Danmark ikke også føle glæden ind imellem?
  Hvad er det for en mentalitet der hersker nu! Klar dig selv! Jeg grimmes, det er så ækelt at se og høre på!
  Vi får flere og flere hjemløse, mennesker der ikke har til dagen og vejen, jeg kommer til at tænke på ulandene og mener godt at vi kan finde mange lighedspunkter med os. Vi er alle blevet fattige, vi lever i et fattigt samfund, hvor der kun er plads til de få.
  At mennesker skal hente deres mad i containere uff, se til bage i historien, hvornår skulle danskere det sidst? Dengang var der også fattigdom!
  Men der stod man sammen og der blev oprettet folkekøkkener mv. Stræker man idag, kommer regeringen bare og siger nu skal i gå i arbejde og så springer folk på arbejde, for tænk nu hvis de var nød til at mangle noget luksus.
  I 1935 var der også en storstrejke hvor man holdt sammen for at få bedre vilkår, dengan kom regeringen og og pippede om noget med at gå på arbejde, men folk holdt sammen indtil de havde fået hvad de ville. Hvor de den solidaritet henne idag. Og hvorfor strækker vi ikke indtil der er bedre vilkår til de svagest i vores samfund, så som gamle, unge under uddannelse( det er dem vi skal bygge vidre på) og børnene.
  Hvorfor hvorfor hvorfor er vi der ikke for hinanden, hvorfor er vi blevet et egoistisk folkefærd?

 • 02.11.14 Louise
  værdier på kontanthjælp

  Jeg er ikke enlig forsørger og jeg har heldigvis kun været på kontanthjælp to dage i mit liv, det der undre mig lidt ved de kommentarer der er skrevet til denne artikel er at folk snakker om at der på kontanthjælp både er råd til biler heste og andre goder uden at økonomien bliver stram. Så derfor er der ikke forståelse for behovet for at snyde systemet. Første gang min kæreste mistede sit job og kom på kontanthjælp skulle han udfylde en bunke papirer om værdier, har du nogen opsparing ? Ja vi havde små 7000 som vi havde samlet så han kunne få et kørekort, bil havde vi også for jeg havde lige fået en lille møgspand af mine forældre. Dette betød at vi fik besked om at sælge bilen for sådan en behøver man ikke og derfor trak kommunen hvad de mente den var værd (9000 kr) vi fik 4500 for den, de 7000 modregnede de også for så længe man kan skal man forsørge sig selv, det er ikke tilladt at spare op på kontanthjælp har man mere end 1000 kr til overs skal man indberette det til kommunen så de kan trække kontanthjælp ud, da det jo må være en opsparing. Heste er jeg ret sikker på går ind under samme gruppe som biler i form af værdi man kan bruge til at forsørge sig selv

  Det er sku ikke nemt at være på kontanthjælp og jeg kan godt forstå at mange føler sig nødsaget til at snyde, bare de tilbud der findes er der ikke nogen der fortæller om man skal selv ind og lede efter dem og det er godt nok svært at lede efter noget man ikke ved eksistere.

  Lidt sympati for dem der ligger ned ville klæde vores samfund

 • 02.11.14 Heidi
  Focus det forkerte sted.

  Har selv i mange år måttet forsørge mine 3 drenge alene, og har i lange perioder været på kontanthjælp. Det er helt sikkert hårdt, det er der ingen tvivl om, men det kan lade sig gøre! Du er som enlig forsørger berretiget til div. ekstra ydelser som friplads, boligstøtte, ekstra ordinært børnetilskud og julehjælp, konfirmationshjælp osv. Du kan også søge om div. legater. For 2 år siden, fandt jeg manden i mit liv, og vi flyttede sammen. Vi har 6 hjemmeboende børn. Jeg er på kontanthjælp bla. pga. kronisk bækkenløsning, og minsamlever har forsørgerpligt over mig. Vi er ikke berrettiget til nogen former for ekstra ydelser, og min kontanthjælp efter nytår vil være tæt på nulpunktet! Det står så slemt til at vi overvejer at flytte fra hinanden for at kunne forsørge vores børn!Altså blive enlige forsørgere!!Det vil være utroligt hårdt for vores børn, og også for os, da vi elsker hinanden, og finder støtte til at klare hverdagens problemer, men det er desværre den virkelighed vi lever i! Så enlig forsørger er altså ikke så slemt!Beklager at jeg ikke har den store sympati, men jeg har været i begge lejre, og ved rent faktisk hvad jeg taler om! Syntes focus burde være på de familier der bliver tvangsskilt på grund af den nye lovgivning, i stedet for de alene forsørgere der allerede har store muligheder for ekstra ydelser og hjælp via div. organisationer!

 • 02.11.14 Jesus
  Kitt

  Tak Kitt. Jeg er glad for at jeg ikke er den eneste der tænker at det her højst sandsynligt bare handler om at de prioriterer forkert.

  Jeg lever selv på en kontanthjælp, har lejlighed, bil, OG kan sætte af til min opsparing hver måned. Jeg skal ikke kunne udtale mig om min økonomi havde jeg haft barn, den havde sikkert ikke været nær så stabil, men jeg tror på at jeg stadig sagtens ville kunne få det til at løbe rundt.

  Og til 'Louise' fra artiklen. Kan dine børn ikke få deres modeting? Buu-fucking-hoo. Gå i H&M eller genbrugs butikker.

  Prioriteringen må være HELT gal.

 • 02.11.14 Tanja
  Prioriter

  Det handler alt sammen om at prioritere. Som enlig mor er der ikke råd til kunstige negle, stribet hår, nyeste mobil og 20 cigaretter om dagen. Hvis man ikke har råd til at give sine børn mad, bruger man efter min mening simpelthen sine penge forkert! Hvis der ikke er tale om svær psykisk sygdom, synes jeg faktisk disse enlige mødre, burde tage lidt ansvar for deres eget liv og f.eks søge et job.

 • 02.11.14 Helene
  Hjælp dem!

  Det er jo kvinder og mænd med børn der ofte sidder fast i en gæld eller skylder noget der udgør at det som er til rådighed bliver knapt at leve for hvad med at disse bliver erklæret insolvent får eftergivet sin gæld og lignende, men til gengæld skal tage sig en uddannelse med mentor hjælp så de fremover kan klare dem selv? Nogle sidder jo fast i personlige problemer eller har så mange børn at de ikke er i stand til at passe et job fra 7-15 af forskellige årsager, nogle er syge også, men får ikke tilkendt førtidspension så giv dem de 20 timer rengøring eller lignende så de andre danskere som er dækket ind og aldrig har levet på kanten af livet lukker i for er der nogle der jamre så er det dem som har i forvejen - også selvom de kan se at lille Lars ikke får julegaver eller vinterstøvler o.l. jamre de op alligevel! Herlig solidaritet fra de raske, veltilpassede og velnærede danskere - rettere pinligt!

 • 01.11.14 Kitt
  kontanthjælp

  Jeg er sygemeldt enlig mor til to hjemmeboende. Jeg supplere ikke min kontanthjælp med noget som helst. Undrer mig over at andre enlige kan have så svært ved at få der til at læbe rundt på kontanthjælp, tænker at et eller andet sted må deres prioritering være gået galt. Vi får man på bordet hver dag, har bil, to ponyer som er opstanden på rideskolen, jeg betaler alle mine regninger, børnenes adhd medicin og min gæld afbetales med 2400 kr om måneden. Fortæl mig hvad det er jeg har misforstået :-)

 • 01.11.14 Malene
  Til Sofie

  Sofie, DU kender vidst heller ikke til fattigdom. Du er på SU, ergo du får div tilskud i øverste og nederste ende når du er enlig forsørger, så drop den der. Har prøvet det selv... Nej, alle har ikke et sted at bo. Prøv at gå en tur i byen og kig dig godt omkring. Vi ser det vi vil se, men de nye reformer har gjort livet surt for mange! Derudover KAN vi ikke sammenligne fattigdom her i DK med andre lande, for det er heeeelt andre vilkår.

 • 01.11.14 Sofie
  fattigdom??? hvilken fattigdom!!!

  Her i Dk I kender ikke fattigdom! Prøv at leve uden arbejde og UDEN kontanthjælp. ALLE får sted til at bo, alle kan få forskellige støtte.

  Jeg er selv på SU med 2 børn, har ikke råd til at købe vinterjakke for 800dkk eller stølver for 500dkk. men vi lever et simpelt og glad liv, selvom vi ikke rejser hvert år på Mallorca :)

 • 01.11.14 David Wedege
  Til en som Hanne Adeldam

  Det er til at blive gevaldigt træt af selvglorificerende og moraliserende indlæg fra mønsterbrydere, som ikke ejer indlevelse, men som kan fortælle om, hvordan de selv skovlede glødende kul i 18 timer i døgnet som fireårige og hvordan de fattige i underklassen er nogle klynkere, der ikke har lært at tage ved.

  Ja, du er dygtig, du knækkede koden. Tror du for fanden ikke, at andre også gerne ville. Knække koden. For den disciplin, vi taler om, handler jo ikke om råstyrke og hvor hurtigt man kan skovle 10 kg jord. At begå sig samfundet i dag kræver et kompleks af begavelser og kompetencer, og mestrer man ikke det krævede, så er man ilde stedt.

  Ovenstående eksempler viser netop, at udsatte i underklassen har helt forrygende travlt med at klare dagen og vejen, mens de lever under et evigt pres om, at det ikke kan lade sig gøre.

  Samfundet er et andet end før. Tv, telefon og internet er spor luksuriøst i dag for den enkelte borger. Nu skal vi alle læse elektronisk post fra det offentlige, så disse ting er grundforudsætninger for samfundsdeltagelse. Det samme gælder en ydmyg bolig. I middelalderen boede man bag lerklinede vægge, "så hvad piver folk over". De rammer og de spilleregler, som samfundet sætter, begrænser manøvremulighederne for den enkelte. Der er ikke frihed til at bygge sin egen skovhytte og fange sin egen mad, for vi er alle fæstet og stavnsbundet til den gældende samfundsstruktur, hvor der er vindere og tabere, og som taber i det samfund føles det som bunden af en stempelkande, som er ved at blive stemplet. Man har sjældent kræfterne til at stå imod, og der er ingen åben bund af flygte ud af.

  Niels Hausgaard sang, at der altid er arbejde til den, der vil arbejde. Og det er sandt nok. Kom bare og klip min hæk. Spørgsmålet er ikke, om folk er villige til at tage ved. Spørgsmålet er, om nogle vil betale en for noget, så man kan få tag over hovedet, tøj på kroppen, mad på bordet, pc og internet.

 • 01.11.14 Hanne Adeldam
  Hvad er fattigdom

  Jeg gik ud af skolen som 14 årig ,vi var 11 børn og der var ikke råd til store uddannelser. Vi fik grød og hvid vi fik kød var set 1 frikadelle ,1/2 bøf , 1 stk flæsk ,men masser af grøntsager og kartofler og vand. Vi havde ikke fjernsyn eller telefon men masser af fantasi og kærlighed fra vores forældre selvom vores far arbejdede i døgndrift. Vi lærte at yde istedet for at nyde. Gik i roemarken om morgenen inden skole og også om eftermiddagen og i weekenderne indtil sesonen var slut. Vi ( søskende) har aldrig været arbejdsløse men har været i landbruget og ( jeg selv) ung pige i huset . Ingen af os har fået " foræret" noget .dengang var der ikke noget der hed kontanthjælp. Man mødte op på forskellige arbejdspladser for at høre om der var job! Vi lærte. Hvis du ikke er syg kan du arbejde og det har vi levet efter !!! Vi er alle ( vi er nu 7 ) glade. For at vi lærte at klare os selv - og det var ingen skam at være fattig hvis man gjorde sit bedste. Jeg vil lige tilføje at jeg har knoklet mig igennem " fattigdommen" og fik selv en mindre fabrik da jeg var 42 år., og havde mennesker fra arbejdsformidlingen til jobsamtaler og Gud fri mig vel hvor skulle jeg tikke dem om at tage jobbet. Hertil kan jeg oplyse at flere sagde at de da havde regnet med at komme gå ledige et stykke tid!!!! Der var 1 person i de 15 år fabrikken eksisterede som kom for at søge arbejde og det fik hun og var der indtil vi lukkede.Jeg synes der er alt for meget jammer i Danmark, der er mennesker som er syge og hjælpeløse som har det værre uden at kan få den hjælp de behøver

 • 01.11.14 lonebording
  fattigdom

  Det er en demokratisk fallit at familier i årevis er henvost til fattigdom på kontanthjælp - Hvad har vi en Socialminister og en Sundhedsminister til når det er Beskæftigelsesministeten der har hånd og halsret over de udsatte og syge? Udsatte og syge der under Moderniseringsstyrelsen og KLs økonomiske topstyring af kommunerne og deres socialrådgivere bliver mere udsatte og mere syge

 • 01.11.14 Anne-Marie Olsen
  Børn alene hjemme, mens de sover

  Det går jo ikke ! Du tilgiver aldrig dig selv, hvis der sker dem noget. Kender til fattigdom fra egen barndom og over 30 års virke som folkeskolelærer. Slå jer sammen og skriv til politikere og andre med indflydelse !Bed dem, der bestemmer om hjælp til at lægge jeres budgetter. Bed dem forklare jeres børn, hvorfor det skal gå ud over dem OG lav madklubber og pas hinandens børn, så får I selv gode råd og sparringspartnere. Køb ind fælles, så det bliver billigere osv, men vigtigst : I SKAL HANDLE på jeres problemer !!!

 • 31.10.14 Marianne Pedersen, socialarbejder, sygedagpengemodtager, arbejdsløs og gennem mange år, enlig forsørger.
  Fattigdomsdebatten; hvor var det lige vi gik galt i byen?

  Jeg undrer mig tit over at "vi" er så tavse i det store fælles rum - vi bøjer nakken mere og mere og bliver kuede af at der hele tiden er "nogen" der holder os i kort snor.
  "Vi" er selvfølgelig alle os der kæmper med næb og klør for at holde skindet på næsen og føle os ligeværdige med resten af samfundet.
  Men der er også alle de der har nok i det de har, men som bare ikke kan få nok, og som selvretfærdigt hævder med høj og skinger stemme, at de altså også betaler skat til dette her samfund og har RET til at FÅ noget igen - også selvom de faktisk kan klare sig selv uden at gøre brug af sikkerhedsnettet, der jo i sin tid blev skabt til alle os der engang i mellem har brug for at få lidt støtte til at komme ovenpå igen.
  For det er jo sådan, at det er dem med mange muligheder, der lægger rammerne for de der kun har få muligheder. Arbejdsgiveren, og for så vidt også de der er statsansatte til at lave landets love og regler, bestemmer jo suverænt hvordan arbejdstageren og dennes familie skal kunne udvikle sig i enhver henseende.
  Jeg sammenligner tit vores nutid med den fortid hvor demokratiet havde sin vorden og de faglige organisationer blev skabt, bl.a. på baggrund af nogle ekstreme dårlige private forhold for arbejds-styrken - fagligt uddannet eller ej - der havde indflydelse på hvordan den enkelte arbejder kunne udføre sit job og hvilke konsekvenser det havde for familierne når leveforhold og løn var for dårlige. Dengang var det storbønder og mestrene der satte sig for sammen med de konservative borgerlige, at skabe ordentlige forhold for arbejderne, så man kunne være sikker på at få udført et ordentligt stykke arbejde og til tiden. Det var til gavn for alle parter på alle fronter.
  I dag føles det som om vi er ved at ville tilbage til den tid hvor der var markant stor forskel på dem der havde arbejde og ordnede forhold - og dem der intet havde - rakkerpakket som resten af samfundet selvretfærdigt kunne spytte på, for det var jo mennesker der ikke ville deres eget bedste og som bare nasser på alle os andre der selv kan!
  Jeg er ret sikker på at jeg ved hvor det gik galt - der hvor penge blev vigtigere end mennesker og det de kan præstere, producere og fremstille til alles fælles bedste. Der hvor det blev helt i orden at spille om og med penge og værdier der endnu ikke - og måske aldrig - eksisterer, så som at få penge til at yngle på Børsen, bl.a. ved at "spille" om prisen på afgrøder der ikke en gang er sat i produktion endnu, og som på baggrund af "spillet" måske heller ikke bliver sat i gang, for prisen er simpelthen for lav!!!
  Hvad er det for en verden hvor vi "hylder" mennesker med forstand på penge og på at snyde andre højere end de mennesker der rent faktisk har nogle gudsbenådede evner for at få relevante afgrøder til at gro, eller til at få andre mennesker til at føle godt tilpas, så de magter at stå hver dag og gå ud og passe deres relevante arbejde?
  På baggrund af det engang trufne valg - at de frie markedskræfter var et gode for os alle - kan vi nu se hvem det var et gode for. Alle de der har skal hvad mere, og alle os der kæmper for at overleve med værdigheden i behold - ja vi skal miste det lidt vi har. For de andre under os ikke de mindste.
  Det er det samfund der lukker øjnene for at man ikke kan leve af bistandshjælpen og at men som enlig forsørger ser sig nødsaget til at "være kriminel" for at overleve og give sine børn mad. Men tænk sig at det overhovedet er muligt i vores samfund at blive betragtet som kriminel bare fordi man får lidt hjælp af sine forældre?
  Hvor er det lige vi har sovet i timen, at vi har sagt ja til at det skal betragtes som kriminelt at kunne give sine børn mad? Og at det på den anden side er helt i orden at der sidder nogle mennesker på et kontor og spiller om vores liv og levned uden konsekvenser for dem?
  Som jeg startede med; jeg undrer mig over hvad det er for et samfund vi har fået skabt hvor penge er vigtigere end mennesker og hvor alt fordrejes til at handle om noget andet end det det i virkeligheden handler om - nemlig profit og fortjeneste til de der har i forvejen.
  Hvordan mon vi kan vende den supertanker?

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også