Foto: Shutterstock

NETOP NU: Her er det sikreste tegn på, at du er smittet med corona

To nye studier afslører et symptom, man bør være opmærksom på.

Første gang coronavirus kom til Danmark, vidste sundhedsmyndighederne ikke meget om den nye virus. 

Nu - et år senere - opdager forskere og sundhedsmyndigheder verden over fortsat nye ting om coronavirussen og de nye varianter, der er opstået i løbet af det seneste år. 

Nu har to nye internationale studier slået fast, hvad det mest sikre symptom på, at man er smittet med coronavirus er. Studierne er offentliggjort i tidsskriftet Chemical Senses, skriver Videnskab.dk

De nye studier tages alvorligt og de får en lektor ved Aarhus Universitet til at advare om, at borgere, der oplevere det, bør gå i isolation, så man ikke smitter andre med virussen. 

Gå i isolation

Det er tabet af lugtesansen, der nu betegnes som en sikker indikator på, at man har coronavirus. Siden sidste år har nedsat eller en helt forsvundet lugtesans været noget, som forskerne har interesseret sig for, da det er gået igen hos mange smittede. 

"Risikoen for, at du har covid-19 ved pludseligt lugtetab, er så stor, at man bør betragte sig selv som smittet, indtil det modsatte er bevist," siger læge og lektor Alexander Wieck Fjældstad fra Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet. 

Det er netop universitetet i Aarhus, der står bag den danske del af undersøgelsen. 

Han forklarer, at det ikke blot drejer sig om er tale om, at lugtesansen bliver dårligere. Forskerne har oplevet, at mange dmister deres lugtesans helt og aldeles for en tid. Derfor opfordres borgere, der oplever at miste lugtesansen, til at gå i isolation. 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 06.05.21 Sundhed
  Nyt studie offentliggjort om bivirkninger efter AstraZeneca-vaccination

  I et dansk-norsk samarbejde har forskere vist en let øget forekomst af sjældne, men alvorlige typer af blodpropper i hjernen samt en generelt øget forekomst af venøse blodpropper (blodpropper i venerne) efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Risikoen for den enkelte vaccinemodtager vurderes fortsat at være meget lav.

 • 04.05.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen løfter sløret: Ny vaccine-melding

  Da der er god kontrol med COVID-19 epidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner, har Sundhedsstyrelsen besluttet at fortsætte det nationale vaccinationsprogram uden at bruge COVID-19 vaccinen fra Johnson & Johnson.

 • 29.04.21 Sundhed
  Regeringen med nyt udspil: Vil tiltrække vaccineproduktion til Danmark

  Vacciner er helt centrale, når det handler om at håndtere COVID-19, og for at vi kan holde samfundet så åbent som muligt.

 • 27.04.21 Sundhed
  Børn mangler viden om vacciner

  Danske skolebørn føler sig ikke godt nok klædt på, når det gælder viden om vacciner. Samtidig har størstedelen af eleverne svært ved at skelne rigtige nyheder fra fake news. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov.

 • 26.04.21 Sundhed
  Rigshospitalet får nyt middel i kampen mod corona

  Som det første hospital i Danmark har Rigshospitalet fået en autonom desinfektionsrobot UVD Robots fra fynske Blue Ocean Robotics som en donation fra EU-kommissionen. Teknologien gives som led i bekæmpelsen af hospitalsinfektioner, Covid-19 og andre smitsomme mikroorganismer på hospitalerne