I 125 år har HMK Bilcon svejset, smedet og skruet tankbiler sammen til kunder i Danmark og udlandet. Efter en konkurs for fire år siden er virksomheden nu vendt - med stor hjælp fra EU-projektet ”Vilje til vækst”. Foto: HMK Bilcon

Nordjysk virksomhed brugte EU-projekt til at redde 100 arbejdspladser

Erhvervsliv

10/02/2021 10:47

Theis

En hjælpende hånd fra EU-projektet ”Vilje til vækst” har været afgørende i redningen af tankbilproducenten HMK Bilcon fra Aalborg. Det store erhvervsfremmeprojekt har hjulpet over 300 virksomheder i Nordjylland videre mod vækst og eksport.

Når det offentlige vil hjælpe, og hjælpen er god og effektiv, er det bare om at tage imod.

Sådan er filosofien hos tankbilproducenten HMK Bilcon i Aalborg, som på fire år har rejst sig efter en konkurs og nu har plus på bundlinjen, oplever vækst og holder 100 mand beskæftiget.

Den vellykkede genrejsning er foregået med støtte fra det kendte nordjyske erhvervsfremmeprogram ”Vilje til vækst”, der er drevet af Erhvervshus Nordjylland og støttet med i alt 59,3 mio. kr. fra EU’s Regionalfond og EU’s Socialfond.

Her har den snart 125 år gamle virksomhed fået hjælp til blandt andet digitalisering, kompetenceudvikling og databehandling. Dén kombination har virket effektivt på mange danske SMV’er, som har fået styrket konkurrenceevnen, skabt nye produkter og ser nye markeder.

Og det har også virket for HMK Bilcon, siger Peter Jensby, adm. direktør:

"For fire år siden regnede det praktisk talt ned gennem taget, men nu er vi en moderne og fremtidssikret virksomhed. Undervejs har vi brugt alle de muligheder, som ”Vilje til vækst” kunne tilbyde, og det har været en helt afgørende hjælp i vores turnaround.”

I ”Vilje til vækst” er projektleder Eva Thornberg imponeret over HMK Bilcons evne til at bruge de mange muligheder, som virksomheder har i erhvervsfremmesystemet:

"Virksomheden har på eksemplarisk vis brugt os i Erhvervshus Nordjylland og de lokale erhvervskontorer. Og hver gang, virksomheden har fået hjælp fra projektet, har den skabt vækst og fremgang på indsatsen.” 

Erhvervsfremmesystemets ”schweizerkniv”

Projektlederen tilføjer, at projektet generelt har et ”stort fokus på vækst. Det er dét, vi kigger efter, når vi screener virksomhederne. Og dem, der ikke kommer med i ”Vilje til vækst”, er dem, der ikke kan sandsynliggøre et potentiale for vækst og eksport. De bliver i stedet henvist til andre relevante muligheder af os, siger Eva Thornberg.

Hundreder af nordjyske virksomheder har ligesom HMK Bilcon været igennem ”Vilje til vækst”. Programmet har været i drift siden 2016 og har skabt sig et navn blandt virksomheder i Nordjylland som erhvervsfremmesystemets ”schweizerkniv”. Eva Thornberg forklarer sammenligningen:

"I projektet kan vi – ligesom med schweizerkniven – hele tiden trække nøjagtig det redskab eller værktøj frem, der passer til den enkelte virksomheds behov.”

Programmets tre produkter - rådgivning om vækstplan, kompetenceudviklingsforløb samt synergiskabende camps med andre virksomheder – har ramt et klart behov blandt nordjyske virksomheder. Foreløbig har 345 virksomheder deltaget i ”Vilje til vækst”: 275 virksomheder har fået rådgivning, 336 har fået en vækstplan, 200 virksomheder har haft ansatte gennem et kompetenceudviklingsforløb, og der er gennemført 25 camps.

Målsætningen for programmet er overgået, selvom projektet først slutter om et år, og nu bliver det muligt at hjælpe langt flere virksomheder i projektets sidste år, siger projektleder Eva Thornberg:

"Vi skræddersyr alle indsatser efter virksomhedernes behov, og det viser, sig, at virksomhederne har brug for kortere og mere intensive forløb, end vi havde regnet med. Kortere forløb er også billigere, og det betyder, at vi kan sprede midlerne og nå ud til yderligere 50-60 virksomheder. Samtidig fik vi sidste år ekstra knap 8 mio. kr. i COVID-19-midler fra erhvervsfremmebestyrelsen, som giver mulighed for 100 ekstra kompetenceløftforløb.”

Mest Læste

Annonce