Nu bruger plejepersonalet tiden på beboerne i stedet for vasketøjet

På plejehjemmet Smedegården i Aalborg har de fokus på at bruge ressourcerne, hvor behovet er størst. Og nu hvor plejepersonalet ikke længere vasker beboernes tøj, har de fået mere tid til de ældre og fuld kontrol over hygiejnen og smittespredning.

Ressourcebesparelser ved at outsource vask af beboeres tøj og linned
Tidligere vaskede medarbejderne på Smedegården selv beboernes tøj og linned på et fællesvaskeri, der lå langt væk fra de ældres boliger. Det var en tung og tidskrævende opgave for både medarbejderne og nattevagterne at samle, vaske, tørre og transportere tøjet til og fra vaskeriet – og i 2015 valgte plejehjemmet at outsource vaskeopgaven til Berendsen. Ifølge Jette Kongstad, der er leder på Smedegården, er dét en beslutning, som de aldrig har fortrudt:
 
Tidligere vaskede vores medarbejdere i alle døgnets 24 timer – så snart de havde et ledigt øjeblik, hang det dem over hovedet, at de skulle tjekke vasketøjet. Nu hvor Berendsen vasker og leverer tøjet til os hver uge, er det fysiske og psykiske arbejdsmiljø langt bedre. Det koster selvfølgelig nogle kroner, men det sparer vi i lønnen til de medarbejdere, der nu ikke skal bruge arbejdstid på tøjvask – og det er de bedste penge, jeg betaler ud ad huset hver måned! Det er en fornøjelse, at der altid bare er styr på tøjet… også for beboerne, for nu er der aldrig tøj, som bliver væk, alt kommer retur i pæn stand og i de rigtige farver. Og alle de timer, vi har fået frigivet, bruger vores medarbejdere jo hos beboerne. Så i al den tid, hvor jeg kan styre og bestemme, er tøjvask ikke en opgave, vi skal løse her på Smedegården”.
 
Med forbedret hygiejne kan sygdomsudbrud isoleres til én beboer
Statens Serum Instituts ”Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer” (NIR) om håndtering af tekstiler til flergangsbrug i sundhedssektoren blev introduceret i 2015 – samme år, som Smedegården valgte at outsource vask af beboernes tøj og linned. På det tidspunkt havde Smedegårdens fællesvaskeri ikke vaskekapacitet til, at de kunne leve op til NIR – det ville kræve store investeringer i flere nye maskiner. Og ifølge Jette Kongstad har deres outsourcing ført til, at de nu aldrig mere skal bekymre sig om hygiejnen, og at de i dag nemt kan standse smittespredning:
 
Jeg tør ikke tænke på, hvordan jeg skulle styre, at vores mere end 80 elever, vikarer og faste medarbejdere hver dag opfyldte alle NIR’s retningslinjer. Dengang vi vaskede selv, kom sengelinned og almindeligt tøj tit bare ind og blev blandet i maskinen. Det urene tøj fragtede vi gennem gangene, så der var risiko for smittespredning. Det er vi ovre nu. Berendsen har fuldstændigt styr på at vaske tøjet korrekt – og hvis der opstår en sygdom hos os, lægger vi beboerens tøj i Berendsens særlige poser, og så tager de hånd om det. Nu hvor vi får tøjet vasket hos Berendsen, kan vi isolere smitten og holde sygdommen til kun dén ene beboer. Det er helt fantastisk, for selv en almindelig sygdom kan jo være fatal for ældre og svækkede borgere”.
 
 
 
Nu vaskes alt tøj bakteriologisk rent
Gitte Tofte er Key Account Manager hos Berendsen Danmark, og hun taler dagligt med plejehjem, som synes, at det er en udfordring at følge NIR’s retningslinjer:
 
Mange plejehjem mangler ressourcer nu, og i en travl hverdag er det svært at finde tid til at følge alle anbefalinger om f.eks. at vaske tøjet separat, at tilsætte klor eller pereddikesyre, hvis kropsnært tøj ikke tåler vask på høj temperatur… og at rengøre maskinens gummimembran dagligt. Og når der sker sygdomsudbrud, er det praktisk talt umuligt for medarbejderne at nå dagens opgaver, hvis de skal følge NIR og vaske en tom maskine imellem hver borgers vask. Men når de får tøjet vasket på industrivaskerier som vores, kan de være sikre på, at alt tøj vaskes bakteriologisk rent ud fra NIR, at urent og rent tøj holdes adskilt i hele vaske- og transportprocessen – og at det rene tøj leveres håndfoldet i en personlig vaskepose mærket med den enkelte plejeboligs nummer”. 
 
 
 
Om Smedegården:
  • Plejehjemmet Smedegården er beliggende i Aalborg Øst
  • Der er 84 ansatte og 72 ældre beboere, der bor i 2-værelses lejligheder, som er inddelt i 6 boenheder
  • Til plejehjemmet er der også tilknyttet træningslokaler, aktivitetscenter, en café og lukkede fælleshaver
Emneord: Berendsen
Berendsen Textil Service A/S på DenOffentlige.dk Berendsen er en del af Elis – en international multiservice-leverandør, der tilbyder løsninger indenfor tekstil-, hygiejne- og facility services. Elis er til stede i Europa og Latinamerika og e...
Aktivitet: Artikler: 18 | Kompetenceområder: 3

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også