Ny dataskandale med personfølsomme oplysninger: Skolebørns svar i trivselsmålinger gemmes med cpr-numre

Undervisningsministeriet har misinformeret forældrene til landets skoleelever om, hvad der sker med følsomme trivselsoplysninger. I strid med loven og krænkende, siger ekspert og forældre. Minister udskyder årets måling.

Følsomme oplysninger om hundredtusindvis af skoleelever er blevet indsamlet og gemt sammen med den enkeltes cpr-nummer uden forældrenes viden, skriver Politiken mandag. Siden 2015 har Undervisningsministeriet gennemført trivselsmålinger af elever ned til 0. klasse. I de obligatoriske undersøgelser skal børn ned til 6 år bl.a. svare på, om de har ondt i maven eller i hovedet, når de er i skole, om de føler sig ensomme, og om de bliver drillet. 


Elevernes svar bliver systematisk indsamlet på hvert klassetrin år for år, og personoplysningerne af følsom karakter bliver gemt sammen med hver enkelt elevs cpr-nummer. Men det har forældrene aldrig fået at vide af skolerne, selv om der er en klar oplysningspligt i loven. Faktisk er forældrene blevet oplyst det stik modsatte: »Trivselsmålingen er anonym«, lyder det i en skrivelse, som ministeriet har foreslået til brug på skolernes forældreintranet. Ordlyden har været brugt siden 2015 og blev først ændret efter Politikens henvendelse 22. december 2017. 

»Det største problem er den manglende gennemsigtighed. Forældrene ved simpelthen ikke, hvad der foregår med de her følsomme eller i hvert fald meget private oplysninger – de forledes endda til at tro, at børnene svarer på anonymt niveau. Det er ikke i overensstemmelse med loven«, siger Catrine Søndergaard Byrne, advokat med ekspertise i persondataret ved Labora Legal, til Politiken. 
Flere forældre har oplyst til Politiken, at de enten ikke har fået information om dataindsamlingen eller kun er blevet oplyst meget overordnet om de trivselsmålinger, der i begyndelsen af 2018 bliver gennemført for fjerde gang.

»Det er groft, dybt bekymrende og uetisk, at forældrene ikke bliver oplyst i tilstrækkelig grad eller direkte vildledt. Det er en krænkelse af både barnet og af forældrene, for vi bliver jo ikke informeret om det, som vedrører netop vores rolle som forældre«, siger Anette Lind, næstformand i foreningen Folkeskoleforældre, til Politiken.

Minister udsætter trivselsmåling af frygt for lovbrud
Undervisningsminister Merete Riisager (LA) har besluttet at udsætte den kommende trivselsmåling i Folkeskolen. Det sker efter det er kommet frem, at undersøgelsen gemmer CPR-numre på samtlige folkeskoleelever, der deltager, uden forældres samtykke. Det oplyser ministeren i en pressemeddelelse.

Målingen er udsat, indtil ministeren har haft mulighed for at drøfte sagen med andre relevante parter.

- Der er blevet rejst tvivl om ministeriets kommunikation til forældrene i forbindelse med trivselsmålinger i folkeskolen og gymnasiet, siger Merete Riisager i pressemeddelelsen.

- Der er rejst spørgsmål om, hvorvidt personfølsomme oplysninger gemmes i strid med lovgivningen. Det er alvorligt.

- Forældrene har krav på at vide, hvem der har adgang til oplysninger om deres børn, og hvad de anvendes til. Det er der sat spørgsmålstegn ved.

Udsættelsen er en reaktion på en historie i avisen Politiken.

Undervisningsministeriet har siden 2015 gennemført trivselsmålinger af elever ned til 0. klasse.

I undersøgelserne skal børn ned til seks år blandt andet svare på, om de har ondt i maven eller i hovedet, når de er i skole, eller om de føler sig ensomme.

Svarene er herefter blevet systematisk indsamlet på hvert klassetrin.

Politiken har beskrevet, hvordan personoplysningerne af følsom karakter bliver gemt sammen med elevens cpr-nummer, skriver Politiken.

En ekspert i persondataret vurderer over for Politiken, at det ikke er lovligt.

/ritzau/

 

Emneord: Personfølsomme oplysninger, Elevdata, Udveksling af persondata, Persondataloven, Persondata, Trivsel i folkeskolen, Skoleavisen
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 02.01.18 Anne-Marie Krogsbøll
  Vi må have stoppet dette datavanvid...

  Vi bliver lovet anonymitet - se så i ovenstående historie, hvad der ligger i det.

  Vi bliver lovet, at man passer godt på vore data - se så i dagens historie på Version2, hvad man mener med det:
  https://www.version2.dk/comment/369321#comment-369321

  Skandalerne vælter frem om, hvordan det offentlige ikke passer på vore data, og lyver om formålet med indsamlingen. Man starter med ét formål, som man så oplyser borgerne om. Men lynhurtigt ændrer/udvider man i det skjulte formålene til helt andre ting, som borgerne ikke nødvendigvis ville være glade for, hvis de vidste det.

  Lige nu er man netop ved at luske ændringer i sundhedsloven igennem, som giver ministre, styrelser og ministerier udvidede beføjelser til selv - uden om Folketinget - at beslutte, hvad allerede indsamlede data må bruges til - og endda uden at oplyse borgerne om det. Formålet er i meget høj grad at lokke store erhvervsinteresser til Danmark - mere end det er at hjælpe patienterne og folkesundhed. Læs om det forventede erhvervseventyr på bekostning af vores ret til privatliv, og om hemmelighedskræmmeriet omkring det her: https://nextpartnership.dk/cda/

  Vi må have stoppet dette amokløbende datavanvid, inden det tager magten endnu mere fra os og ender i et decideret totalitært samfund. Skriv under på protest her: https://www.skrivunder.net/signatures/nej_til_udlevering_af_dine_helbredsdata_uden_samtykke/start/4110

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også