Ny klimalov er forhandlet på plads

Danmark har fået en ny klimalov. Regeringen har indgået aftale med venstrefløjen og De Konservative.

Regeringen har landet en aftale om en ny klimalov. Foruden regeringspartierne er SF, Enhedslisten og De Konservative med i aftalen.

Det bekræfter klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) efter et møde torsdag morgen.

- Det betyder, at klimapolitikken nu endelig har fundet sit fremadrettede ståsted, siger den nye klima- og energiminister.

Klimaloven fastsætter rammerne for, hvordan Danmark skal indfri en række ambitiøse klimamål.

Det drejer sig blandt andet om, at udledningen af drivhusgasser skal reduceres med 40 procent i 2020 set i forhold til udledningen i 1990, og at Danmark skal være fuldstændig fri for fossile brændsler i 2050.

Læs Klima- Energi og Bygningsministeriets pressemeddelelse om klimaloven

Til det formål nedsættes der et nyt uafhængigt klimaråd, som skal rådgive Folketinget og regeringen om, hvordan Danmark nemmest og billigst forvandles til et lavemissionssamfund.

Det uafhængige klimaråd skal give fagligt baserede input, der kan sikre den billigste og mest effektive omstilling til mere klimavenlige produktionsformer i sektorer som eksempelvis landbruget og transporterhvervet.

Ligesom rådet hvert år skal udarbejde en detaljeret klimaredegørelse, der kan agere vagthund over for den førte klimapolitik.

De Konservative er det eneste parti i den borgerlige lejr, som er gået med i aftalen.

- Den her aftale er både grøn og erhvervsvenlig, og det er det, som har været afgørende for os, siger De Konservatives energiordfører, Mike Legarth.

Han hæfter sig især ved, at erhvervslivet bliver inddraget i klimarådets arbejde, så man kan sikre sig, at den grønne omstilling ikke koster arbejdspladser.

Venstre bliver formentlig inviteret til at tilslutte sig aftalen. Men det store oppositionsparti har indtil nu afvist regeringens ønske om at hæve den tidligere fastsatte målsætning om en CO2-reduktion på 34 procent i 2020 med henvisning til, at det kan svække Danmarks konkurrenceevne og koste arbejdspladser.

/ritzau/

 

Emneord: Klimalov, Rasmus Helveg Petersen, Klimamål, Drivhusgasser, Lavemissionssamfund, Landbrug, Transport, Mike Legarth
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 16.03.20 Infrastruktur
  Klimapartnerskabet for byggeri og anlæg leverer 20 procent af CO2-reduktionerne frem mod 2030

  Klimapartnerskabet for byggeri og anlæg lægger i sine anbefalinger til regeringen op til en gennemgribende forandring af bygge- og anlægsbranchen. CO2-regnskaber for bygge- og anlægsprojekter, forbud mod oliefyr og strenge krav til renoveringer af offentlige og private bygninger er nogle af de mere end 60 forslag fra klimapartnerskabet.

 • 10.03.20 Infrastruktur
  Dansk Industri: Høj dansk CO2-afgift vil skade klimaet og gøre Danmark fattigere

  Klimarådet har i dag afleveret sit bud på, hvordan Danmark skal komme i mål med ambitionen om at nedbringe den danske CO2-udledning med 70 pct. i 2030. Fundamentet i Klimarådets anbefalinger er en høj dansk CO2-afgift på 1.500 kr. pr. ton – det er ifølge DI ikke vejen frem, fordi det vil skade den grønne omstilling, koste job og gøre vores samfund fattigere. Det er afgørende, at målet om de 70 pct. nås ved at udvikle - og ikke afvikle - Danmark, mener DI.

 • 09.03.20 Politik
  Ny rapport om vejen til 70-procentsmålet i 2030

  I en ny rapport præsenterer Klimarådet en række anbefalinger, der skal få Danmark i mål med 70 procent reduktion i 2030. Omstillingen kræver både hurtige implementeringer af de allerede kendte teknologier og en mere langsigtet, strategisk indsats.

 • 16.09.19 Bæredygtighed
  Ministerium dropper fagkontorer: Kraftcentre skal indfri klimamål

  Ministerium nedlægger fagkontorer og erstatter dem med såkaldte kraftcentre, som skal koordinere arbejdet med analyser og løsninger frem mod de centrale klimamål.

 • 23.11.15
  Løft til landbruget skaber vækst i hele Danmark

  Når landbruget får lov til at vokse, kommer det især landdistrikterne til gode. Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen løfter i forbindelse med præsentationen af Vækst og udvikling i hele Danmark lidt af sløret for indholdet i den kommende fødevare- og landbrugspakke.