Ny Syntese: Tænk stort og begynd forandringerne hvor du er

Vi bliver flere ældre, der lever længere, vi får teknologi, der giver nye muligheder, og vi møder klimaforandringer, der ikke kan løses lokalt. Komplekse udfordringer, der kalder på nye løsninger.

Ny Syntese er et resultat af et internationalt forskningssamarbejde, som den canadiske forsker og tidligere topembedsmand Jocelyne Bourgon står i spidsen for. Missionen er at finde bud på, hvordan arbejdet med at udvikle den offentlige velfærd kan foregå fremover.

Den grundlæggende pointe i Ny Syntese er at tænke hele vejen rundt om et problem, inden vi går i gang med at finde løsninger.

”Vi kan ikke løse væksten i kroniske sygdomme, fedme, flygtningestrømme eller klimaforandringer gennem lovgivning eller ved at præstere mere for mindre. Den tid er forbi. Problemernes kompleksitet betyder, at vi er nødt til at tænke i langt bredere perspektiv, som også omfatter at inddrage og bygge på samfundets og borgernes ressourcer og bidrage til at skabe bæredygtige og robuste løsninger," fortæller Jocelyne Bourgon i det nye magasin fra Væksthus for Ledelse.

Med Ny Syntese tilbyder hun et nyt vejkort at navigere efter. Syntesen byder sig til som et rammevæk med fire interagerende dimensioner og begreber: Compliance, performance, emergens og resiliens, der er indbyrdes forbundet.

”For mig handler Ny syntese om at starte med at tænke stort og definere sit offentlige formål: Hvad er det, vi prøver at opnå? Hvilken forskel kan det gøre for samfundet og borgerne? Det lyder banalt, men tro mig, det er ikke nemt”, konstaterer Jocelyne Bourgon.

Find inspiration i andres erfaringer

I magasinet "Ny Syntese" trækker de to direktører Adam Wolf fra Danske Regioner og Kristian Wendelboe fra KL de store linjer op i de komplekse problemer, som regioner og kommuner står overfor.

Og kan du også læse, hvordan kommuner og regioner har ladet sig inspirere af tankerne bag Ny Syntese og få et indblik i, hvordan tankesættet bag Ny Syntese kan hjælpe dig.

Kommunaldirektør i Vejle Kommune, Niels Ågesen siger blandt andet i magasinet, at Ny Syntese får kommunen til at arbejde mere helhedsorienteret: ”Vejle vil være en by, der tænker helhedsorienteret. Vores ledere skal ikke kun tænke i ’egen butik’, men også på, hvordan de er en del af hele vores lokalsamfund og nærområde. Men hvordan forklarer man sin organisation det, når fx økonomiafdelingen for alt i verden vil have, at der skal styres på at overholde budgetterne? Og juridisk afdeling har et kæmpe fokus på enhver juridisk detalje som det vigtigste i verden. Her har Ny Syntese været en god model for, hvordan vi systematisk kan arbejde med at komme hele vejen rundt”.

Magasinet byder også på erfaringer fra Kalundborg Kommune, Fredericia Kommune, Ballerup Kommune og Region Midtjylland. Du finder også bud på, hvordan I kan få taget hul på arbejdet med Ny Syntese. Bl.a. finder du fem konkrete måder at komme i gang med Ny Syntese på.

Bestil eller download magasinet her www.lederweb.dk/nysyntese

Emneord: Væksthus for ledelse, Ledelsesavisen, Ny syntese, 270819
Væksthus for Ledelse på DenOffentlige.dk Væksthus for Ledelse er et samarbejde mellem KL, Danske Regioner og Forhandlingsfællesskabet. Parterne laver fælles udviklingsprojekter, som styrker ledelse i kommuner og regioner. Projekterne ha...
Aktivitet: Artikler: 3 | Kompetenceområder: 2

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.08.19 Sundhed
  Tolkegebyret er dobbel symbolpolitik og forstærker lægemangel

  Man indførte tolkegebyret i sundhedsvæsenet, fordi man ville spare penge og samtidig fortælle mennesker, der kommer til Danmark, at de forventes at lære dansk på tre år. Det fungerer bare ikke sådan. De faglige eksperter fik ret i deres bekymringer.

 • 21.05.19 Ledelse
  Kommunernes sygefravær stiger svagt

  Nye tal viser, at sygefraværet i kommunerne steg i 2018 efter flere års fald. Særlig sosu'er er mere syge, mens pædagoger ligger stabilt. Regioner har haft samme tal for sygefravær i årevis.

 • 16.03.19 Ledelse
  Klaus Majgaard: Bryd styring op i tre rum

  Vend styringen på hovedet, lyder det fra bl.a. Anders Bondo Christensen. Jamen, hvad nu hvis vi bryder den op og skaber tre rum, hvortil styringen skal tilpasses, foreslår Klaus Majgaard.

 • 24.10.18 Ledelse
  Giv plads til at træne de tværfaglige kompetencer

  Et succesfuldt tværfagligt samarbejde kræver koblingskompetencer – at ledere og medarbejdere på tværs af organisationen er i stand til at kommunikere, koordinere og kooperere. Men det kommer ikke af sig selv, siger professor. Hør mere på konference.

 • 31.07.18 Uddannelse
  Ledelsesekspert om fusion: Ny institution kommer til at stå stærkt

  Fusionen af Erhvervsakademiet Lillebælt og University College Lillebælt vil øge samarbejde på tværs og fokus på at omsætte viden til effekt er potentialer. Dermed får Region Syddanmark en stærkere aktør i ledelses- og organisationudvikling, mener Kuno Johansen.