Foto: Shutterstock

Ny undersøgelse: Støj fra biler og tog øger risiko for brystkræft

I en ny undersøgelse viser forskere fra Kræftens Bekæmpelse, at vej- og jernbanestøj kan give en lille forøget risiko for brystkræft. Forklaringen er formentlig, at støjen forstyrrer vores nattesøvn.

Det er ikke første gang, at forskere har påvist, at støj er usundt for os. Tidligere undersøgelser har blandt andet peget på, at trafikstøj øger risikoen for sukkersyge, blodpropper i hjertet, at det gør os mindre aktive, overvægtige og muligvis mere tilbøjelige til at ryge og drikke for meget alkohol. 

Nu tilføjer en ny undersøgelse viden om, hvilken betydning støj fra både veje og jernbaner har for brystkræft. 

Resultaterne viser, at for hver gang vejstøjen øges med 10 decibel (dB), målt på den mindst eksponerede facade af bygningen, stiger risikoen for brystkræft med 3,2 pct. Når der er tale om jernbanestøj, giver den samme stigning en øget risiko for brystkræft på 2,3 pct. 

Stigningen sker især, når støjen kommer over 50 dB, og sammenhængen er mindre, når forskerne ser på den del af bygningen, der er mest udsat for støj. Her øger trafikstøj risikoen for brystkræft med blot 1,2 pct. pr. 10 dB, mens jernbanestøj øger risikoen med 2 pct. 

Fordi forskningen er baseret på tal og registre, kan forskerne ikke give svaret på den biologiske årsag. Men de har et godt bud:

"Ofte ligger soveværelset i den mest uforstyrrede del af bygningen. Sammenholdt med tidligere forskning, der peger på, at støj er usundt for os, fordi det forstyrrer vores søvn, er det sandsynligt at det også er forklaringen her," siger professor Mette Sørensen, der er ekspert i støj og har stået i spidsen for undersøgelsen.

Hun understreger dog, at det er vigtigt at bemærke, at der er tale om en lille øget risiko:

"Vi ser, at vejstøj øger risikoen for brystkræft med blot 3,2 pct per 10 decibel stigning, hvilket er en meget stor stigning i støjudsættelse. Til sammenligning øger et alkoholforbrug på 1 genstand mere om dagen risikoen for brystkræft med 5-9 pct," siger Mette Sørensen.

Støj påvirker vores søvn
Tidligere undersøgelser har vist, at når støj forstyrrer vores søvn, har det negative konsekvenser for vores helbred. En af flere mulige forklaringer kan være, at nattestøj er mistænkt for at forstyrre døgnrytmen, hvilket i forbindelse med skifteholdsarbejde er fundet at være en risikofaktor for brystkræft. En anden vigtig faktor er, at støj påvirker vores livsstil negativt, og øger de vaner, som også øger risikoen for kræft. 

Selv om det kan være svært selv at mindske støjen omkring ens bolig, er det vigtigt med viden om, hvad de sundhedsmæssige konsekvenser er, mener Mette Sørensen: 

"Jo mere viden vi har, om hvilke skadelige virkninger støj har på vores helbred, jo bedre muligheder har politikere for at vurdere i hvor høj grad de skal prioritere at reducere den støj befolkningen udsættes for. Der er et stort potentiale for at sænke trafikstøjen, eksempelvis ved støjskærme, sænkning af fartgrænser, støjsvage dæk, og støjdæmpende vinduer og asfalt," siger Mette Sørensen.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 12.05.21 Sundhed
  Nu hjemtages sygdomsbehandling til Danmark

  Sundhedsstyrelsen udgiver i dag en faglig retningslinje, der beskriver henvisningen af patienter med Essentiel Tremor, også kaldet rystesyge. Det sker i forbindelse med, at det nu er besluttet, at patienter skal kunne behandles med fokuseret ultralyd i Danmark, i stedet for kun i udlandet.

 • 06.05.21 Sundhed
  Nyt studie offentliggjort om bivirkninger efter AstraZeneca-vaccination

  I et dansk-norsk samarbejde har forskere vist en let øget forekomst af sjældne, men alvorlige typer af blodpropper i hjernen samt en generelt øget forekomst af venøse blodpropper (blodpropper i venerne) efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Risikoen for den enkelte vaccinemodtager vurderes fortsat at være meget lav.

 • 04.05.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen løfter sløret: Ny vaccine-melding

  Da der er god kontrol med COVID-19 epidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner, har Sundhedsstyrelsen besluttet at fortsætte det nationale vaccinationsprogram uden at bruge COVID-19 vaccinen fra Johnson & Johnson.

 • 29.04.21 Sundhed
  Regeringen med nyt udspil: Vil tiltrække vaccineproduktion til Danmark

  Vacciner er helt centrale, når det handler om at håndtere COVID-19, og for at vi kan holde samfundet så åbent som muligt.

 • 27.04.21 Sundhed
  Børn mangler viden om vacciner

  Danske skolebørn føler sig ikke godt nok klædt på, når det gælder viden om vacciner. Samtidig har størstedelen af eleverne svært ved at skelne rigtige nyheder fra fake news. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov.