Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Danskere gør opsigtsvækkende corona-opdagelse

29/10/20 9:10

Theis

Nye danske undersøgelser peger på, at noget så simpelt som husstøv kan påvirke, hvor alvorligt du bliver ramt af covid-19.

I et nyt studie har forskere fra SDU undersøgt blodet fra danske corona-patienter for fluorstoffer, som skader immunsystemet. Et stof kaldet PFBA, som kommer ind i kroppen gennem husstøv og ophobes i lungerne, ser ud til at gøre sygdomsforløbet med COVID-19 værre.

Vi bliver alle udsat for de skadelige perfluorerede alkylsyreforbindelser, populært kaldet fluorstoffer, i hverdagen, hvor de benyttes i overfladebehandlinger af blandt andet tekstiler og papir, med konsekvenser for vores sundhed.

Allerede tidligt i coronaepidemien så det ud til, at mennesker, som boede i områder med en høj grad af luftforurening, blev hårdere ramt af virussen. Men der mangler viden om den enkelte persons eksponering for forurening fra giftige stoffer og konsekvenserne heraf.

Forskere fra SDU med Philippe Grandjean, professor i miljømedicin, i spidsen satte sig for at undersøge, om det kunne påvises, at coronasmittede patienter, som var blevet udsat for de giftige fluorstoffer, blev hårdere ramt af coronavirus end andre.

Resultaterne er netop sendt til vurdering i et videnskabeligt tidsskrift og samtidig offentliggjort i medRXiv. Det oplyses i en pressemeddelse.

Hvorfor bliver nogen mere syge end andre?

 I studiet har forskerne undersøgt blodprøver fra 323 coronasmittede danskere i alderen 30 til 70 år.

Af dem var 108 ikke indlagt, andre var indlagt i kortere eller længere tid, mens 53 var indlagt på intensiv afdeling og/eller døde af sygdommen.

Forskerne undersøgte blodprøverne for fem forskellige fluorstoffer, som alle er kendt for at være skadelige for immunsystemet.

"Det har været et mysterium, hvorfor nogle smittede personer bliver alvorligt syge, mens andre slipper uden særlige symptomer. Vi ved, at ophobning af fluorstoffer i kroppen især ses hos ældre og hos mænd, som netop er mere sårbare for infektionen. Vi havde derfor mistanke om, at fluorstoffer kunne hæmme det naturlige forsvar mod infektion."

Et af fem stoffer gør coronapatienter mere syge

 Analyserne af blodprøver fra de 323 patienter viste både gode og dårlige nyheder. Fire af de fem undersøgte stoffer viste sig ikke at forværre sygdomsforløbet med COVID-19. Et enkelt gjorde.

"PFBA er det eneste af de almindelige fluorstoffer, der ophobes i lungerne. Man har tidligere troet, at PFBA kunne erstatte de mest farlige fluorstoffer, fordi det ser ud til at forsvinde fra blodbanen relativt hurtigt. Men det ophobes i stedet i lungerne, og nu ser vi, at det er forbundet med skadelig påvirkning."

Studiets resultater understøtter teorien om, at coronasyge fra forurenede områder kan få et sværere sygdomsforløb.

Mener, at alle fluorstoffer bør udfases

Danmark er blandt de EU-lande, som har indstillet, at fluorstofferne skal udfases og helst helt forbydes. Og resultatet af det nye studie er ifølge Philippe Grandjean endnu et argument for dette.

"De nye resultater viser, at PFBA bør høre med på listen over fluorstoffer, der ikke bør benyttes. Blandt kendte anvendelser er blandt andet kosmetik, og stoffet anses for at kunne anvendes som erstatning for andre fluorstoffer, der hidtil er anset for særlig giftige. Men PFBA er altså ikke ufarligt, da det ophobes i lungerne og nedsætter vores evne til at bekæmpe virus som for eksempel COVID-19."

"Det er endnu en grund til, at forbrugerne skal spørge, om der er brugt fluorstoffer, når de køber møbler, tøj, tæpper og kosmetik."

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.