Nyt it-system skaber kaos på jobcentre

16/02/2015 10:27

Suleman Haider

Overgangen til et nyt it-system har siden nytår skabt kaos på 86 ud af de 94 danske jobcentre, skriver Avisen.dk.

Systemet KMD Momentum har været ramt af så store startvanskeligheder, at kommuner ofte hverken kan indberette eller trække oplysninger om de ledige.

Ifølge mange kommuner betyder det total forvirring om de lediges situation, frustrerede ansatte og tårnhøje håndskrevne sagspukler, som senere skal skrives ind i systemet.

- Vi har massive problemer med det nye system. Jeg ved ikke, om man kan bruge ordet svigt, men vi kan i hvert fald ikke i så høj grad som tidligere give borgerne den service, som vi egentlig er sat i verden til, siger Kim Them Serup, der er arbejdsmarkedschef i Næstved Kommune, til Avisen.dk.

I Næstved har it-bøvl bare i januar kostet en tredjedel mindre produktivitet - eller et tab på omkring en million kroner.

Kommunernes Landsforening (KL) bekræfter, at de fleste jobcentre lige nu har meget store problemer med det nye system.

-It-problemerne har først og fremmest givet vanskeligheder for medarbejderne i jobcentrene. Konkret er det dog gået ud over aktiveringsindsatsen, hvilket bevirker, at jobcentrene må forvente en betydelig, men midlertidig nedgang og i den kommende tid skal bruge mange ressourcer på at genoprette data, siger Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S), der er formand for Arbejdsmarkedsudvalget i KL, til Avisen.dk.

KMD Momentum er en sammensmeltning af to tidligere it-systemer fra KMD, som skal fungere i tæt samspil med et nyt fælles datasystem under Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Introduktionen falder sammen med regeringens reform af beskæftigelsessystemet, som trådte i kraft 1. januar.

Systemudvikleren KMD fortæller, at det nye system er udviklet under ekstraordinært tidspres.

- Vi er pinligt bevidste om, at det er en stor belastning for jobcentrene. Vi stod i en situation, som var mere risikofyldt, end hvad vi selv synes, var sjovt, men er desværre også ramt af, at alt, hvad der kunne gå galt, er gået galt, siger Jakob Volmer fra KMD, til Avisen.dk.

KMD afviser, at der er tale om en ny 'Amanda' - Arbejdsmarkedstyrelsens skandaleplagede IT-system, som efter flere års forsinkelse fik en kort levetid og kostede mindst en milliard kroner.

- Vi er et godt stykke fra et Amanda-scenarie. Det er et hårdt plaster, der er hevet af her, men der kommer til gengæld ilt til såret nu, siger Jakob Volmer, som forventer et fejlfrit system inden for højest en måned, til Avisen.dk.

Mest Læste

Annonce