Professor: Flygtningestrømmen er en gave til samfundet

29/01/2016 11:50

Nick Allentoft

- Det er en gevinst at kunne få arbejdskraft ad frivillighedens vej. Vi har jo fået færre børn, end der er nødvendigt for at reproducere os selv, siger Ove Kaj Pedersen til UgebrevetA4.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Den flygtningestrøm, vi oplever i øjeblikket, kan ses som en gave til konkurrencestaten og vores behov for nyt blod til et samfund, hvor der bliver færre i den arbejdsdygtige alder til at forsørge et større antal ældre.

Det mener Ove Kaj Pedersen, professor og grundlægger af International Center for Business and Politics på Copenhagen Business School (CBS). Det skriver UgebrevetA4. 
Han er ophavsmanden til begrebet konkurrencestaten i kraft af hans bog med samme navn.

Flygtninge overblik

Tusinder og atter tusinder af mennesker kommer i øjeblikket til Europa for at flygte fra forfølgelse og krig med drømmen om et liv i tryghed. Debatten raser om, hvad Europa skal gøre, og hvad Danmark selv skal gøre.  Vi samler væsentlige og udvalgte relevante artikler på denne temaside.  

»Det er en gevinst at kunne få arbejdskraft ad frivillighedens vej, når vi ud fra den demografiske udvikling ved, at vi kommer til at mangle arbejdskraft inden for en række år. Vi har jo fået færre børn, end de er nødvendigt for at reproducere os selv. Min egen generation har i gennemsnit fået 1,6 børn, hvor tallet skulle have været 2,3,« påpeger den 68-årige professor over for UgebrevetA4.

Helt galt står det til i Tyskland, påpeger Ove Kaj Pedersen. Her forventer man, at arbejdsstyrken, som i øjeblikket er på omkring 54 millioner, i løbet af 25-30 år vil falde til 36 millioner. Det vil sige, at der bliver et underskud af arbejdskraft på 18 millioner, som forventeligt vil presse lønningerne op og gå ud over landets konkurrenceevne, påpeger han.

»Der er ingen tvivl om, at Angela Merkel, den tyske kansler, tænker i det underskud, når hun argumenterer for, at Tyskland skal tage flere flygtninge ind – selv om man naturligvis ikke diskuterer potentiel arbejdskaft, mens folk drukner i Middelhavet. Men kynismen er berettiget – på sin position er hun forpligtet til at forholde sig til befolkningsudviklingen,« siger Ove Kaj Pedersen.

I Danmark beregnede regeringen i 2006, at antallet af danskere i aldersgruppen 20-60 år vil falde fra 3 til 2,6 millioner i 2014, mens antallet af danskere over 60 år i samme periode stiger fra 1,1 til 1,5 millioner.

Knap så alarmerende tal som Tysklands, men set fra konkurrencestatens synspunkt stadig så alvorlige, at der er god grund til at få de bedste ud af den øjeblikkelige situation, mener professoren.

»Mangel på arbejdskraft er en af de værste ting, en økonomi kan blive udsat for. Den får lønomkostninger til at stige og konkurrenceevnen til at gå ned. Vi er på vej ind i en situation, hvor den nationale konkurrenceevne bliver afgjort af demografien,« siger han.
Det gør det endnu mere oplagt at hilse flygtningene velkomne, fordi de typisk er unge og mænd, mener Ove Kaj Pedersen.

»Der er en naturlig selektion i flygtningestrømmen. De er de unge, der flygter. Og i de ulykkelige tilfælde, hvor de støder på forhindringer undervejs, er det mænd, der overlever, fordi de har kræfterne. Så vi har hovedsageligt at gøre med unge mænd, der er forholdsvis lette at efter- og videreuddanne. Det er svært at tale om mennesker ud fra en sådan cost-benefit-analyse, men det er sådan, det er,« siger han til UgebrevetA4.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.