Hvis du er i tvivl om, hvad du skal stemme d. 1. juni, er der god chance for, at du ikke føler, du ved nok om EU - det viser en ny måling. Foto: Shutterstock
Hvis du er i tvivl om, hvad du skal stemme d. 1. juni, er der god chance for, at du ikke føler, du ved nok om EU - det viser en ny måling. Foto: Shutterstock

Tvivlere føler ikke, de ved nok om EU, inden afstemning om forsvarsforbeholdet

18/05/2022 10:44

J. Bøgen

Næsten hver tredje dansker er i tvivl om, hvad de skal stemme ved folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet d. 1. juni. Og det er ikke underligt, mener ekspert.

En stor del af befolkningen er i tvivl om, hvor de vil sætte deres kryds ved folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet d. 1. juni. Faktisk viste en måling for en måned side, at det er næsten hver tredje, der endnu ikke har besluttet sig.

Nu giver en ny måling så en mulig forklaring på, hvorfor det er sådan.

Megafon har lavet en måling for TV2, hvor stort set alle respondenter svarer, at de simpelthen ikke ved nok om emnet til at kunne tage ordentligt stilling til spørgsmålet.

Og det giver rigtig god mening, forklarer rådgiver i vælgeranalyse, politisk kommunikation og kampagne i virksomheden Electica, Jesper Claus Larsen til TV2:

"EU er en meget kompleks størrelse. Men vi stemmer jo ikke om hele EU. Alligevel går mange vælgere til afstemningen med spørgsmålet; hvad ved jeg grundlæggende om EU?" forklarer eksperten.

Spørgsmål om EU får tvivlen op i os

Faktisk tegnede der sig et lignende billede op til den sidste folkeafstemningen om et EU-forbehold. Det var retsforbeholdet, der skulle tages stilling til i 2015.

Og grundlæggende er et af de største problemer i forhold til politisk kommunikation, at modtageren simpelthen ikke forstår emnet, forklarer Jesper Claus Larsen til TV2. Og det problem gælder både ja- og nej-siden.

"Grundreglen er at gøre tingene så enkle som muligt," uddyber han.

Det kan imidlertid være svært at gøre et geopolitisk emne som forsvarsforbeholdet enkelt. Derfor råder Jesper Claus Larsen begge sider af debatten til at fokusere på to-tre kerneargumenter, indtil vi skal til stemmeurnerne.

Mindre glade for EU end ja-siden - mere glade end nej-siden

Ifølge Megafon-målingen er tvivlerne generelt set venligt stemte over for EU. De er mindre positive over for unionen end ja-sigerne, men til gengæld langt mere positive end nej-sigerne.

"Men de savner ro i maven og at kunne se fornuften i at stemme ja eller nej," slutter Jesper Claus Larsen overfor TV2.

Folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet finder sted d. 1. juni, og allerede i aften, onsdag d. 18. maj, vil der være en partilederdebat, hvor eksperter også vil svare på spørgsmål omkring emnet.

Debatten finder sted på Dokk1 i Aarhus og kan følges på TV2 NEWS med optakt fra kl. 18.40.

Mest Læste

Annonce