Foto: Børns Vilkår

Nyt projekt hjælper børn af forældre med psykisk sygdom

Børns Vilkår har netop lanceret et nyt tilbud til børn af forældre med psykisk sygdom. Projektet hedder VoksenHjælperne og er forankret i Børns Vilkårs afdeling i Aarhus. Det første hold frivillige og børn mødtes i november.

Ifølge Psykiatrifonden vokser mere end 310.000 børn og unge i Danmark op med en forælder med psykisk sygdom. Børns Vilkårs nye projekt VoksenHjælperne arbejder for, at forældrenes sygdom ikke står i vejen for børns trivsel og udvikling.

Det første hold VoksenHjælpere og børn mødtes i november. Børnene er mellem 3 og 15 år og skal mødes med deres VoksenHjælper én gang ugentligt. VoksenHjælperne er alle frivillige, som er uddannet specifikt i at håndtere målgruppen, og som alle har en børnefaglig baggrund.

”Vi ved, at børn, der har forældre med psykisk sygdom, ofte har det svært, og at der er øget risiko for at de selv udvikler psykiske lidelser i en tidlig alder. Vi vil gerne hjælpe børnene til øget trivsel gennem samvær og samtaler med en frivillig voksen,” siger Pernille Lindner Dahl, der er projektmedarbejder på Voksenhjælperne.

Hun fortæller, at hjælpen vil tage udgangspunkt i det enkelte barns situation, behov og ønsker.

”Det er forskelligt fra barn til barn, hvilken form for samvær med en VoksenHjælper, man har brug for. Måske har man brug for en voksen, der følger med til fodbold, hjælper med lektierne eller tager med på tur i skoven. Måske har man bare brug for én, der lige lytter eller skaber et rum fri for bekymringer. Det vigtigste er, at samværet tager udgangspunkt i det enkelte barns behov og situation.”

VoksenHjælperens rolle:
• Hjælpe barnet med at forstå og sætte ord på egen situation
• Give barnet mulighed for at tale om tanker og følelser
• Give mulighed for frirum – plads til at være barn
• Fortælle om karakteristika ved og konsekvenser af forælderens sygdom ved behov
• Identificere andre evt. relevante støttemuligheder
• Understøtte barnets fritidsliv
• Understøtte barnets skoleliv

VoksenHjælperne er støttet af Lars Larsens JYSK fond og kører indtil videre som pilotprojekt frem til 2022.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også