Nyt studie afslører: Danskerne betaler for meget for deres medicin

Danske patienter og samfundet betaler alt for meget for kopimedicin på landets apoteker. Sådan lyder ny opsigtsvækkende advarsel fra konkurrencemyndighederne.

Hvert år bruger danskerne 3 mia. kr. på såkaldt kopimedicin på landets apoteker, men konkurrencen halter så meget, at for mange penge ender i medicinselskabernes lommer.
Sådan lyder advarslen fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen på baggrund af et nyt omfattende studie fra to forskere fra Københavns Universitet, der konkluderer, at konkurrencen halter. Derfor opfordrer styrelsens direktør politikerne til at gribe ind, skriver Finans.

Følg sundhedsdebatten

Vi samler de væsentlige historier fra sundhedsområdet lige her. 

Vær med i temaet - bliv redaktør på DenOffentlige. Skriv til os for at høre mere

»Der er så meget, der blinker rødt i forskernes analyse, at det er noget, man fra politisk side burde undersøge nærmere,« siger Jakob Hald, direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Ifølge forskerne er det et særligt auktionssystem, som er hovedforklaringen på den manglende konkurrence. Forskerne har dokumenteret, at der siden 1998 har været hele 3.000 eksempler på, at prisen på kopimedicin er steget mere end 50 pct. inden for en periode på bare 14 dage. Eksempler, hvor der mindst har været to virksomheder på markedet. 

»Det er ret voldsomt, at der findes 3.000 eksempler på, at prisen fra den ene prisperiode til den næste er steget med mere end 50 pct. Det viser for os, at der er konkurrencemæssige udfordringer. Problemets omfang er kommet bag på os,« siger Jakob Hald til Finans.

I Danmark opererer branchen med prisperioder af 14 dages varighed. Den medicinalvirksomhed, der har den laveste pris, vinder typisk et sted mellem 60 og 70 pct. af markedet de kommende to uger.

Det betyder også, at en medicinalvirksomhed kan tabe en prisperiode, men stadig have en forholdsvis stor markedsandel. Samtidig kan virksomhederne nemt få informationer om, hvilken pris konkurrenterne historisk har budt.

Det forpurrer konkurrencen, og fører ifølge forskerne til højere indtjening i medicinalselskaberne. Det får nu Dansk Folkeparti til at kræve, at sundhedsministeren ser konkurrencen efter i sømmene.

»Vi skal gøre det, der er bedst for sundhedsvæsenet og den enkelte patient. Der er mange, der slet ikke forstår, hvorfor prisen på produkter stiger så voldsomt,« mener sundhedsordfører Liselott Blixt.

Stine Brix, sundhedsordfører i Enhedslisten, mener også, at forskernes konklusioner er opsigtsvækkende.

»Vi skal se, om der er spørgsmål, som det er oplagt, at ministeren går ind i. Der er ingen grund til, at vi betaler mere for medicin, end vi behøver,« siger hun til Finans.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har ikke ønsket at kommentere sagen. I Brancheforeningen IGL, der repræsenterer de virksomheder, som sælger kopimedicin, maner man til besindighed.

»Vi har formentlig EU’s laveste priser på kopimedicin i Danmark, så man kunne måske sige: If it ain’t broke, don’t fix it. Men hvis man kan ændre noget for at få et endnu bedre fungerende marked med mere plads til kopimedicin, hilser vi det velkommen,« siger direktør Peter Jørgensen.

 

Emneord: Medicinpriser, Medicinpriser på himmelflugt, Medicinindkøb, Medicintilskud, Medicinudgifter, Sundhedsområdet, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Jakob Hald, Forskning, Konkurrenceudsættelse, Konkurrence, Offentligt privat samarbejde, OPS, Kopimedicin, 141117, Kvmail20173
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 17.09.19 Infrastruktur
  Erhvervsliv: Her er en halv mia til mere velfærd

  Ifølge Dansk Byggeri kan kommunerne frigøre en halv milliard kroner, hvis flere private stod for at passe veje og grønne anlæg.

 • 02.09.19 Sundhed
  Danmark er velfærdsteknologiens vugge

  Der bliver ikke medarbejdere nok til fremtidens udfordringer på velfærdsområdet. En del af løsningen kan findes via velfærdsteknologi. Danmark er førende inden for udvikling af velfærdsteknologi, og borgerne er klar til at bruge teknologien.

 • 25.06.19 Sundhed
  EU-guld til sund erhvervsklynge

  Danmark er førende inden for samarbejde mellem erhvervsliv og det offentlige, når der skal udvikles ny teknologi. Flere danske klyngeorganisationer har modtaget EU-kommissionens guldcertifikat for at fremme sundhed gennem samarbejde.

 • 12.06.19 Ledelse
  Stress-forskernes ni anbefalinger til ledere om bedre arbejdsliv

  Otte stress-forskere har samlet ni gode råd til ledere, som gerne vil styrke produktivitet og trivsel for medarbejdere og hjælpe dem til et arbejdsliv i balance. Anbefalingerne er et supplement til arbejdet i regeringens Stresspanel, siger forskerne.

 • 02.06.19 Sundhed
  Mange er uden arbejde fem år efter hjernerystelsen

  En tilsyneladende banal hjernerystelse kan få langvarige konsekvenser – patienter med vedvarende smerter har nemlig markant større risiko for, at de fem år efter enten er arbejdsløse eller på førtidspension, viser ny stor undersøgelse.