Økologien er fordoblet i storkøkkener

Bæredygtighed

14/03/2014 10:18

Flere og flere både offentlige og private køkkener bliver økologiske. Men der er langt til det politiske mål

Usprøjtede gulerødder og økologiske speltboller breder sig i både de offentlige og private storkøkkener.

Kantiner, institutioner og restauranter købte i 2013 økologiske varer for næsten en milliard kroner. Det viser nye tal fra landets største grossister.

Øko-salget i foodservice-sektoren er dermed mere end fordoblet siden 2009 til 948 millioner kroner i 2013.

Salget af økologi til de offentlige storkøkkener steg knap ti procent fra 2012 til 2013, viser den nye opgørelse.

Økologisk Landsforening forventer, at der skrues yderligere op for øko-salget i foodservice-sektoren i år.

- Økologi har efterhånden fået godt fat i landets storkøkkener. Der er søsat en lang række omlægningsprojekter i de offentlige køkkener rundt omkring i landets kommuner, som medfører endnu større øko-efterspørgsel. Det vil vi for alvor kunne aflæse på 2014-tallene, siger Rikke Thorøe Grønning, projektleder i Økologisk Landsforening.

Salget af økologi anslås i dag at udgøre op mod syv procent af den samlede omsætning af fødevarer i foodservice-branchen. Det er dermed på stort set samme niveau som i dagligvarehandlen, hvor øko-andelen på 7,6 procent er verdens højeste.

Omstillingen i storkøkkenerne betyder, at maden i højere grad laves fra bunden af sæsonens råvarer, og det giver mindre spild. Desuden indeholder måltiderne mere grønt og mindre kød.

- Dermed kan omstillingen holdes inden for de eksisterende budgetter. Samtidig skåner køkkenernes brug af økologi råvarer grundvandet for forurening af sprøjtegifte og sikrer renere fødevarer, siger Rikke Thorøe Grønning.

Regeringen afsatte i februar yderligere 28 millioner kroner for at fremme økologien i offentlige køkkener. Pengene skal virke som en vitaminindsprøjtning til det politiske mål om, at 60 procent af alle offentlige køkkener i 2020 skal være økologiske.

/ritzau/

 

 

Mest Læste

Annonce