Arkivfoto: Shutterstock

Offentlige computere ramt af IT-angreb

Offentlige computere på landets biblioteker og borgerservicecentre har været udsat for et avanceret it-angreb. Sagen efterforskes af politiet. Samtidig sætter kommunerne nu ekstra ind for at lukke huller i sikkerheden

Det er lykkedes organiserede it-kriminelle at stjæle cpr-numre fra danskere, som har benyttet offentlige computere, fx på landets biblioteker. Politiet efterforsker sagen, hvorfor det er for tidligt at sige, hvor mange cpr-numre, der er tale om, eller hvordan gerningsmændene har båret sig ad.
 
Det er et organiseret angreb, hvilket gør det utroligt svært at dæmme op for som offentlig myndighed. Derfor sætter vi benhårdt ind med en række målrettede initiativer, så kommunerne kan få lukket de huller, der måtte være i sikkerheden.
 
- Vi kan ikke fortælle præcist, hvad vi gør, for det er information, de kriminelle gerne vil have fat i - men vi gør alt, hvad vi kan, så borgerne trygt kan bruge de computere, som er til rådighed på bibliotekerne med mere, siger direktør i KL Christian Harsløf og fortsætter:
 
- Men jeg må også bare understrege, at vi aldrig kan garantere, at angreb som dette ikke kan ske igen. Lukker vi et hul, så finder de kriminelle bare et nyt. Det er vigtigt for os i kommunerne, at borgere – især ældre borgere – har adgang til en computer på eksempelvis biblioteker og borgerservicecentre, så de kan få råd og vejledning og løst deres it-opgaver. Derfor skal den adgang være til stede.
 
Vigtigt med opmærksomhed
KL arbejder tæt sammen med Digitaliseringsstyrelsen og Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3) om at vejlede kommunerne i form af konkrete anvisninger til, hvordan sikkerheden kan højnes på offentlig tilgængelige computere,
 
- Det er stadig vigtigt, at man som borger selv er opmærksom på sin egen it-sikkerhed. Det gælder både derhjemme, og når man benytter en offentlig computer. Den her sag er en reminder om, at it-angreb kun bliver mere og mere avancerede, så derfor skal man virkelig tænke sig om, når man færdes på nettet, siger Christian Harsløf.
 
Yderligere info:
 • Udover CPR-numre kan andre data også være stjålet. Derfor er det vigtigt at ændre password alle steder, hvis man har anvendt offentligt tilgængelige pc’er.
 • Politiet er i dialog med Nets, som sørger for at spærre de ramte borgeres NemID.
 • Når Nets spærrer et NemID, vil borgerne få et brev om, at deres NemID er spærret og en vejledning til, hvordan de skal forholde sig.
 • Ifølge dansk lovgivning hæfter borgerne ikke selv, hvis de uagtsomt bliver ofre for økonomisk kriminalitet, fx hvis it-kriminelle får fat i deres NemID og bruger det til at optage lån eller overføre penge.
 • Hvis borgere har mistanke om, at deres oplysninger er blevet misbrugt til økonomisk kriminalitet, skal det anmeldes til politiet.
 • www.sikkerdigital.dk kan borgere og medarbejdere få råd og vejledning til sikker it-adfærd.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Kommunalt
  Albertslund Kommune har ansat ny kommunaldirektør

  Albertslund Kommune har ansat Henrik Harder som ny kommunaldirektør. Han kommer fra en stilling som kommunaldirektør i Dragør Kommune og tiltræder stillingen i Albertslund den 1.august

 • 25.06.21 Kommunalt
  Kommunerne kan få store gevinster ud af corona-krisen

  Der er mange gode erfaringer fra corona-krisen på sundheds- og ældreområdet, viser en ny rapport fra VIVE. Kommunerne kan få store gevinster ud af at arbejde systematisk med at fastholde og videreudvikle de positive erfaringer, de har gjort sig lokalt, mener formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA Torben Hollmann.

 • 24.06.21 Kommunalt
  Første gang i 50 år: Særlig fisk fundet i dansk å

  For første gang i over 50 år er der fundet unger af den hvidfinnede ferskvandsulk. Det er sket i Susåen, hvor moder-fiskene blev sat ud for tre år siden efter at være importeret fra Sverige. Ulken er en del af et naturgenopretningsprojekt, der skal sikre bevarelsen af den tykskallede malermusling, hvis unger er afhængige af at kunne sætter sig på ulkens gælder.

 • 18.06.21 Kommunalt
  Dansk kommune ude med nyt initiativ: Nu bliver arbejdstiden røgfri

  Gældende fra 1. oktober bliver arbejdstiden røgfri for alle ansatte i Aabenraa Kommune.

 • 10.06.21 Kommunalt
  Nu kan sogn genåbne

  Dagens corona-tal fra Statens Serum Institut, viser, at Gellerup Sogn kan genåbne fra og med i morgen torsdag 10. juni 2021, da incidensen de seneste syv dage i træk har ligget under 600. Sognet har dog fortsat en høj positivprocent, som kan indikere, der er et relativt højt smittetryk i området - situationen følges derfor tæt, og særlige indsatser fastholdes.