Offentligt-privat samarbejde skaber jobs til mennesker på kanten af arbejdsmarkedet

Få indsigt i OPS og jobskabelse for udsatte borgere. Stemningsfuld og åbenhjertig aften i Løsning, der ligger mellem Hedensted og Horsens, hvor 150 mennesker var samlet til en inspirationsaften om rummelighed og inklusion på arbejdsmarkedet.

Flere aktører delte ud af deres erfaringer til arrangementet, som var sat i scene af non-profit erhvervsorganisationen Code of Care og Hedensted Kommune.

SR Pack i Løsning, der udvikler pakkeanlæg til fødevareindustrien, lagde lokaler til, da Code of Care og Hedensted Kommune samlede områdets erhvervsliv til en aften, der handlede om, hvordan man som virksomhed kan være med til skabe plads på arbejdsmarkedet til dem, der af fysiske, psykiske, sociale eller andre årsager har vanskeligt ved selv at finde fodfæste.

”Vi er glade for den store opbakning, som vi har fået til dette arrangement. Som virksomheder kan vi være med til at gøre en stor forskel for den enkelte, og sammen kan vi høste frugterne. Der er på alle parametre stor værdi i at investere i et rummeligt arbejdsmarked,” siger Martin Christensen, direktør i SR Pack.

Gode erfaringer i Hedensted

I Hedensted Kommune prioriteres OPS meget højt, når folk på kanten af arbejdsmarkedet skal finde en vej til et job. Kommunen har et godt samarbejde med Code of Care og kommunens virksomheder, og man har i øjeblikket 99 borgere ude i småjobs, og flere af dem vil i fremtiden være at finde på arbejdsmarkedet på almindelige vilkår. Hos Hedensted Kommune er man ikke i tvivl om, at det er en stor gevinst, at områdets erhvervsliv aktivt rækker hånden ud til dem, der har behov for det.

”Det er en opgave, som ingen kan løse alene, og derfor er det essentielt, at vi i fællesskab hjælper hinanden med at udvikle et rummeligt arbejdsmarked. Hver gang en virksomhed åbner dørene for en borger og siger ’dig har vi brug for’, er betydningen for den enkelte nærmest ubeskrivelig, samtidig med at der skabes værdi for både virksomhed og samfund,” siger Hans Christian Knudsen, chef for beskæftigelse i Hedensted Kommune.

Blandt andet har man i Hedensted Kommune stor succes med at lave forløb i samarbejde med lokale virksomheder, hvor borgeren begynder på et lavt timeantal, der gradvist stiger, hvis det er muligt. Det er et projekt, der hedder ”Rum til os” et projekt under Rummelig imidt og er fortrinsvis for borgere med psykiatriske diagnoser. Her er det ikke størrelsen på virksomhederne, der afgør, om de kan være med til at skabe et rummeligt arbejdsmarked, men derimod om virksomheden og kommunen kan finde sammen om et forløb, der giver mening for både borgeren og virksomheden.

Erhvervslivet tager ansvar

Code of Care er en non-profit organisation, som inspirerer til, informerer om og skaber innovation inden for virksomhedernes sociale ansvar. Organisationen arbejder for, at flere mennesker med psykiske, fysiske eller sociale udfordringer i livet inkluderes på de danske arbejdspladser. Code of Care blev stiftet i Holstebro i 2011. Medlemsvirksomhederne har i samarbejde med blandt andre kommuner og regioner skabt flere hundrede jobs, der har hjulpet mennesker til at finde et fodfæste på arbejdsmarkedet.

”Kommunerne gør generelt en meget stor indsats for at give udsatte de rette værktøjer til at kunne begå sig på arbejdsmarkedet. Men i sidste ende er det virksomhederne, der skal åbne dørene og give folk en chance for at komme i job. I fodbold kan du gøre det rigtig godt til træning, men hvis du aldrig får chancen for at vise det i kamp, er det vanskeligt at være med til at skabe resultater. Det samme gælder for vores arbejdsmarked,” siger Peter Nørgaard, initiativtager til og medstifter af Code of Care.

Code of Care har otte lokalafdelinger, kaldet Task Forces, af virksomhedsledere i Jylland, og i løbet af 2018 bliver der etableret endnu flere Task Forces på blandt andet Sjælland.

”Vi kender alle sammen en, der er på kanten af arbejdsmarkedet. Det kan være en i familien, i vennekredsen, i fodboldklubben eller noget helt fjerde. Derfor har vi alle sammen en interesse i at være med til at skabe et rummeligt arbejdsmarked,” siger Tommy Wølk, sekretariatsleder i Code of Care.
 

Emneord: OPS Nyt August 2018, 190218, Code of Care, OPS, Det rummelige arbejdsmarked, Arbejdsmarked
Code of Care på DenOffentlige.dk Code of Care er etableret af virksomheder, støttet af virksomheder og arbejder for værdiskabelse, hvor flere på kanten af arbejdsmarkedet trives og færre sorteres fra, simpelthen fordi det sociale...
Aktivitet: Artikler: 3 | Kompetenceområder: 3

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også