Jørgen Steen Sørensen

Ombudsmanden: Tvangsfjernede børn skal hurtigt videre

Ombudsmanden understreger, at børn og unge bør opholde sig så kort tid som muligt på en akutinstitution.

Akutinstitutioner for børn og unge, der er tvangsfjernet fra hjemmet, må kun bruges som et kort, midlertidigt opholdssted, til der er fundet en permanent løsning.

Det fastslår Folketingets Ombudsmand i en generel udtalelse som opfølgning på en sag fra Esbjerg Kommune fra sidste sommer. Her udtalte han skarp kritik af, at seks børn måtte vente mellem et og to og et halvt år på kommunens akutinstitution, Nordstjernen. 

- Børn og unge, der bliver fjernet fra hjemmet og anbragt på en akutinstitution, er i en voldsomt sårbar situation. 

- Derfor er det afgørende, at kommunen så hurtigt som muligt finder en varig løsning. En akutinstitution er, som navnet siger, en meget midlertidig løsning, fastslår Folketingets ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, i en pressemeddelelse.


Han anfører samtidig, at anbringelse på en akutinstitution kan være nødvendig for at få afdækket barnets behov. 

Men der skal være den fornødne tid til at observere børnene og foretage undersøgelser for at finde det rigtige varige anbringelsessted, hvis børnene ikke skal hjem til forældrene igen. 

I de konkrete sager fra Esbjerg, som ombudsmanden har undersøgt, og som han udgav en samlet rapport om mandag, burde kommunen efter hans opfattelse væsentligt hurtigere være kommet til en afklaring.

Esbjerg Kommune har over for ombudsmanden erkendt, at de seks børn har været længe på akutinstitutionen - og for nogle af børnenes vedkommende også for længe. 

Institution var tilmed i en længere periode overbelagt. 

Børnene har dog siden foråret 2013 været anbragt i varige tilbud, og Esbjerg Kommune har iværksat flere tiltag for at undgå lignende situationer, lyder det i en pressemeddelelse fra kommunen.

Emneord: Ombudsmand, Folketingets Ombudsmand, Anbragte børn, Akutberedskab, Børn og unge
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 03.02.15 Agnethe
  Børn

  For mange år siden kom en sundhedsplejerske på besøg i alle skoler en gang g om året.
  Var det ikke en ide at indføre det igen,så kunne man hurtigere opdage om et barn var i mistrivsel, og undersøgelsen i sig selv vil vise om der er fysiske skader.
  På børneområdet er der sparet så meget, lige fra børnehaver til nødvendige sundhedstjek, så jeg viL betegne det som ondsindede spareplaner af børn.
  Der var børnepasningsorlov på 1 år, som jeg vil påstå, skulle være børns ret indenfor de første 5 år, den blev fjernet i 201o, og sådan er der skåret hele tiden som en salami.Nu vil jeg på børnenes vegne bede om, at få det tilbage.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også