Opgør med omstridt satspulje-ordning på vej

Et flertal i Folketinget erklærer sig nu klar til et opgør med det omstridte satspuljesystem, hvor politikere hvert år fordeler et milliardbeløb til udsatte grupper som misbrugere, voldsramte kvinder og psykisk syge. Det skriver Politiken onsdag.

Finansministeriet har nedsat en taskforce, der skal gennemtrawle de omkring 800 projekter, som udgør den såkaldte satspulje. Og står det til Socialdemokraterne, skal stort set hele puljen lægges ind under de mere sikre rammer på finansloven, siger socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil. 

»I dag har vi ikke de bedste betingelser for at lave en ordentlig indsats over for de udsatte grupper i vores samfund. Indsatserne hopper fra tue til tue fra år til år. Når den taskforce har gennemgået det hele, vil jeg opfordre til, at partierne omkring satspuljen sætter sig sammen og lægger en bombe under hele systemet. Og går en helt anden vej«, siger Pernille Rosenkrantz-Theil til Politiken. 

Ifølge Socialdemokraterne skal kun 500 millioner kroner af de knap 13 milliarder krones efterlades til de kortsigtede projekter, som typisk får penge til fire års arbejde, skriver Politiken.

Det kan føre til omfattende ændringer med færre korte og tidsbegrænsede projekter. Til gengæld kan flere organisationer få sikkerhed om de økonomiske rammer mange år frem.

Siden satspuljen blev indført i 1990, er den vokset til 12,8 mia. kr. årlig. Penge, som kommer fra en nedregulering af overførselsindkomsterne. Systemet har i årevis været under hård kritik for at skabe utryghed, fordi organisationer føler sig underlagt et vedvarende pres for at gøre sig til for politikerne. Og fordi det åbner for en kritik af, at politikere kan uddele vennetjenester til lokale formål.

Enhedslisten støtter helhjertet S-forslaget, og det samme gælder SF, siger formand Pia Olsen Dyhr.

Også Dansk Folkeparti erklærer sig positiv, dog uden at ville tilslutte sig en præcis model. 

»Det er en radikal omlægning, der lægges op til. Vi støtter ideen om, at projekterne kommer på finansloven. Men det er vigtigt for os, at vi får alle mellemregningerne med. Det ligger i et forhandlingsforløb, som vi vil gå positivt ind i«, siger finansordfører René Christensen til Politiken.

Venstre vil endnu ikke tage stilling til spørgsmålet, mens Konservative er modstandere af ideen. 

»Formålet med en del af satspuljen er jo at prioritere udviklingsprojekter og nye projekter. Jeg kan være bekymret for, om det i samme grad vil blive prioriteret, hvis man ændrer på styringen«, siger socialordfører Mai Mercado til Politiken.

Emneord: Satspulje, Ny satspuljeaftale, Satspuljen, Socialpolitik
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 25.02.15 Torben K. Jensen
  Satspuljen

  Nu har man brugt satspulje midler til at finansiere et nyt anti-radikaliserings forslag?
  Formålet med Satspuljen var at hjælpe svage grupper og det må vel kaldes misbrug af denne pulje når man nu med penge fra denne pulje skal styrke bl.a PET i deres anti-radikaliseringsarbejde?.
  Hertil kommer, at pengene til denne pulje betales som en procentdel af overførselsmidlerne og det har indtil nu medført, at folkepensionisterne har mistet 8.000 kr. i deres årlige pension??
  Det virker ikke rimeligt, at det alene er disse svage grupper der skal betale til denne pulje? Hvorfor er puljen ikke underlagt Finansloven, så alle skatteydere kan/skal bidrage til denne pulje?

 • 08.12.14 Erik Dynesen
  satspuljen

  Det er på høje tid, at der bliver taget fat om roden på denne uværdige pulje. Uværdig, fordi midlerne bruges til projekter, der ganske rigtigt burde være på finansloven. Men også uværdig fordi midlerne tages udelukkende fra overførselsindkomsterne, hvor det burde være os alle, der bidrog til de gode formål. Som pensioneret statstjenestemand berøves jeg en del af min retmæssige pension. Nogle kalder det tyveri ved højlys dag.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 02.04.20 Social
  Landsforeningen Autisme: Fordomme begrænser autister

  På verdens autismedag d. 2 april sætter Landsforeningen Autisme fordomme i fokus. Personer med autisme mødes af fordomme mange steder i samfundet og fordommene skyldes ofte uvidenhed

 • 13.11.18 Social
  Aftalen om satspuljen for 2019 er på plads

  Regeringen er sammen med forligspartierne bag satspuljen nået til enighed om udmøntningen af satspuljen for 2019. Hent overblik her.

 • 08.11.16 Velfærd
  Satspulje: Forsøg med medicinsk cannabis får penge

  Patienter med eksempelvis kræft, multipel sclerose eller rygmarvsskade kan fra 2018 få lægeordineret medicinsk cannabis. Det ligger fast, efter at satspuljepartierne er blevet enige om en ny forsøgsordning.

 • 08.11.16 Politik
  Satspulje: 770 mio. til sundhed og ældre

  Regeringen og satspuljepartierne har indgået en satspuljeaftale til ca. 770 mio. kr. på sundheds- og ældreområdet. Med aftalen styrkes indsatserne over for blandt andre børn i sårbare familier, kræftpatienter, mennesker med psykiske lidelser og svage ældre.

 • 07.11.16 Politik
  Satspuljeaftale indgået på beskæftigelsesområdet

  Satspuljepartierne har i år forhandlet inden for en samlet ramme på i alt 1.106 mio. kr. over de kommende fire år. En stor del af midlerne er målrettet initiativer, der kan udvikle indsatsen og hjælpe udsatte borgere og borgere med handicap i job. Satspuljeaftalen har i år et særligt fokus på langvarige kontanthjælpsmodtagere.