I Nordsjælland bliver der solgt færre villaer og rækkehuse nu, end der gjorde for et år siden. I marts 2017 landede de nordsjællandske ejendomsmæglere 456 handler, mens tallet faldt til 418 for samme måned i år. Det er en tilbagegang på 8,3 procent, viser nye tal fra Boligsiden.dk.
Det er en bemærkelsesværdig udvikling, da boligmarkedet ellers har buldret frem de sidste mange år med dyrere salgspriser, kortere salgstider og markant flere solgte boliger. Men den tendens er nu vendt – i hvert fald når det kommer til antallet af solgte boliger.
”Salgspriserne er stadig højere nu, end de var for et år siden – ligesom det fortsat går hurtigere med at sælge sin bolig. Men der bliver bare ikke bliver solgt lige så mange villaer og rækkehuse som tidligere i Nordsjælland, og det er en ny situation, som på sigt kan påvirke netop priser og salgstid,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.
Årsagen til, at der nu bliver handlet færre boliger, skal blandt andet findes i det høje prisniveau i Nordsjælland, og de seneste år er det kun blevet dyrere at købe hus i området. Siden marts 2013 er den gennemsnitlige salgspris per kvadratmeter steget 27,7 procent og 5,7 procent det seneste år alene.
”Det får mange til at overveje, om vi er ved at nå toppen, og derfor er køberne begyndt at være mere tilbageholdne. Den seneste stramning af finansieringsmulighederne kan også have indflydelse på køb af villaer i den dyre prisklasse,” siger Birgit Daetz.
Værste salg i Furesø Kommune
Det største fald er sket i Furesø Kommune, hvor antallet af solgte boliger er dykket 32,6 procent det seneste år. Og det er ikke kun det seneste år, det er den vej. Ser vi fem år tilbage – til marts 2013 – og sammenligner med samme måned i år, blev der dengang også solgt flere boliger end nu. De seneste fem års fald lyder på 17,1 procent.
Klaus Bundgaard Jensen, der er ejendomsmægler og indehaver af danbolig Bundgaard og Jørgensen I/S i Furesø Kommune, peger ligesom Birgit Daetz på kraftige prisstigninger som årsag til nedgangen i salget.
”Furesø er hårdt ramt, fordi priserne er har nået et niveau, hvor køberne hellere flytter 10 kilometer længere nord på til Hillerød eller Frederikssund, hvor de får mere bolig for pengene grundet markant lavere kvadratmeterpriser,” siger han.
Flere boligområder er ramt
Det er dog ikke kun Furesø, der kæmper med at afsætte boligerne. Også Allerød, Egedal, Fredensborg, Halsnæs, Helsingør og Rudersdal er blandt de nordsjællandske kommuner, hvor færre villaer og rækkehuse har skiftet hænder det seneste år. Kun Frederikssund, Hillerød og Hørsholm oplever det modsatte.
”Lige nu oplever vi, at det stillestående boligmarked i København har en afsmittende effekt på det nordsjællandske. Det er næsten en tro kopi af situationen i 2007, hvor vi havde et lille udbud, en skærpede konkurrence mæglerne i mellem og nogle priser, der til tider er helt ude i hampen,” siger Klaus Bundgaard.
Bedre end for fem år siden
Hele fortællingen om det nordsjællandske boligmarked er dog ikke kun skræk og rædsel, for historien er en helt anden, hvis man anskuer udviklingen over fem år i stedet for ét. Her er både antallet af solgte nordsjællandske villaer og rækkehuse, og de fleste andre nøgletal således grønne og vidner om fremgang.
For eksempel bliver der solgt 59,5 procent flere boliger nu end for fem år siden, ligesom den samlede købesum er steget næsten 100 procent fra marts 2013 til samme måned i år.
Fakta om Nordsjælland:
- Landsdelen Nordsjælland omfatter kommunerne Allerød, Egedal, Fredensborg, Frederikssund, Furesø, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Hillerød, Hørsholm og Rudersdal.
- Ingen af de nordsjællandske kommuner er kommet op på det prisniveau, de præsterede før finanskrisen.
- Landsdelen har et areal på 1.449 kvadratkilometer.
- Indbyggertal pr. 1. kvartal 2018 461.852 (Kilde: Danmarks Statistik)