EU vil sætte 5 sociale mål

Politik

03/10/13 11:02

Freja Eriksen

Efter langvarigt pres fra den europæiske fagbevægelse har Kommissionen i dag lanceret sit bud på en såkaldt "social dimension" i EU. Tanken er at indføre sociale fem nye indikatorer, som skal måle de sociale problemer i de enkelte medlemslande og bruges til at forebygge sociale problemer.

Stats- og regeringscheferne efterspurgte udkast til en social dimension på deres topmøde i december 2012 og igen i juni 2013, og nu er det her altså.

De sociale indikatorer skal supplere den økonomiske styring af EU's medlemslande, der i dag foregår via det såkaldte europæiske semester. Det europæiske semester betyder kort fortalt, at de enkelte medlemslande måles på en række økonomiske indikatorer, og at EU på den baggrund kommer med landespecifikke anbefalinger. Det foregår igennem et halv års proces frem og tilbage mellem den enkelte regering og Komissionen og de vedtages i sidste ende af regeringslederne selv på et topmøde.

Så langt vil Kommissionen ikke gå med de sociale indikatorer. Kommissionen understreger i sit udspil, at de nye målinger skal være vejledende og ikke kan medføre sanktioner.

Der peges konkret på fem sociale indikatorer: Kommissionen skal følge nøje med i udviklingen for landenes arbejdsløshed, antallet af unge uden job og uddannelse, husholdningernes disponible indkomst, antal folk i risiko for fattigdom - og endelig uligheden i indkomst.

Kommissionens initiativ indeholder også et forslag om en styrket social dialog. Det skal ved, at de nationale fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer inddrages mere i de løbende drøftelser igennem det Europæiske Semester.

Kommissionen bør tage skridtet fuld ud
Bente Sorgenfrey, der er formand for FTF, har som næstformand i den europæiske fagbevægelse (ETUC) spillet en nøglerolle i at fremsætte forslagene overfor bl.a. kommissionen og EU's formand, og hun er glad for, at den sociale dimension nu bliver virkeliggjort:

"Det er i høj grad mål om økonomisk lighed, uddannelse til unge og job til alle, der er med til at gøre det europæiske fællesskab meningsfuldt. Derfor skal styringen fra EU heller ikke kun være fokuseret på økonomi, men også måle på de sociale værdier. Det er positivt at kommissionen vil inddrage arbejdsmarkedets parter mere - og vi indgår også gerne i samtaler om de sociale mål. Kommissionen bør tage skridtet fuldt ud og sidestille de sociale indikatorer helt med de økonomiske. Det vil vi arbejde for på længere sigt".

Bente Sorgenfrey er dermed helt på linie med formanden for ETUC, Bernadette Segol, der i en pressemeddelelse i dag også efterlyser "bindende sociale indikatorer".

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.