Flere og flere syge mister sygedagpenge

Velfærd

04/10/2011 09:02

Nick Allentoft

9.000 personer mistede dagpenge sidste år pga. langtidssygefravær - en stigning på næsten 35 procent på fem år. En del af dem ryger helt ud af offentlig forsørgelse. Positivt at regeringen nu fjerner varighedsbegrænsningen, mener FTF.

Antallet af syge, der mister retten til dagpenge på grund af langvarigt sygefravær, stiger og stiger. Næsten 9.000 personer mistede dagpengene i 2010 efter at have været syge i mere end de 52 uger, hvor man har ret til sygedagpenge - og efter også at have brugt de eksisterende muligheder for forlængelse ud over 52-ugers perioden (se nederst). I 2006 var skete det samme for ca. 6.600 personer.

Dermed er antallet af personer, der mister dagpenge efter langvarig sygdom steget med hele 35 procent i løbet af de seneste fem år. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Nogle henvises til kontanthjælp, hvor andre ryger helt ud af offentlig forsørgelse pga. kravet om ægtefælleforsørgelse.

Mange flere ryger gennem sikkerhedsnettet

Særligt på den baggrund glæder det formand for FTF, Bente Sorgenfrey, at den nye regering nu fjerner varighedsbegrænsningen på sygedagpenge.

Så mange flere røg ud

I 2010 fik 8.989 personer afsluttet, deres sygedagpengesag efter at varigheden på 52 uger var overskredet. I 2006 skete det for 6.654 personer.

"Varighedsbegrænsningen i sygedagpenge har været med til at forstærke en social ulighed i Danmark. Flere og flere er røget gennem sikkerhedsnettet og over på enten kontanthjælp eller har stået helt uden forsørgelse. Det kan vi ikke være bekendt", siger hun.

FTF har i årevis foreslået, at varighedsbegrænsningen på 52 uger helt skulle afskaffes - men pointerer samtidig, at sygedagpenge skal være en midlertidig ydelse.

Når sygedagpengeperioden skal afsluttes, skal det altid være begrundet i en endelig afklaring af, om den sygemeldte kan vende helt eller delvist tilbage til arbejdsmarkedet eller er berettiget til førtidspension, mener FTF.

"Og det det vores vurdering, at uden varighedsbegrænsningen og de mange forlængelsesmuligheder, så vil afklaringen af de syge komme til at foregå hurtigere", siger Bente Sorgenfrey.

Mest Læste

Annonce