OVERBLIK: Det siger store aktører om udspil til erhvervsskoler

Øget sammenspil mellem folkeskoler og erhvervsskoler kan sikre flere faglærte, lyder det fra flere sider.

Regeringen har torsdag fremlagt et udspil til to milliarder kroner, der skal få flere unge til at vælge en erhvervsfaglig uddannelse som tømrer, elektriker eller social- og sundhedsassistent. 

Blandt skal det sikres, at flere unge i folkeskolen får smag for de praktiske fag, og 10. klasse skal i højere grad få eleverne til at søge ind på en erhvervsskole. 

Prøv DenOffentlige

100.000 mennesker læser med hver måned. Skal du være den næste? 

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

Det er gratis 

Læs her, hvordan de store fagforeninger og organisationer ser på udspillet: 

 

Dansk Byggeri, som er erhvervsorganisation for 5700 virksomheder i bygge- og anlægsbranchen: 

- De 55 forslag og to milliarder kroner rummer gode muligheder for, at vi kan komme op i gear og få givet erhvervsuddannelserne et nødvendigt boost. Men træerne vokser ikke ind i himlen.

- Den helt almindelige undervisning tilføres desværre ikke flere penge, og her vil der stadig være et pres på skolerne, fordi elever og virksomheder i dag ikke oplever tilstrækkelig kvalitet i uddannelserne, siger underdirektør Louise Pihl.

 

Dansk Metal, der er fagforening for 108.000 lønmodtagere inden for it, teknik og mekanik. 

- Det er enormt vigtigt, at de unge mennesker har mulighed for at danne sig et billede af, hvad en erhvervsuddannelse er, og hvilke muligheder en faglært vej giver. 

- Med det nye udspil er der lagt op til en helt ny måde at integrere informationsarbejdet i folkeskolen, og jeg tror, initiativerne vil have en klar effekt, hvis de bliver gennemført, siger formand Claus Jensen. 

 

Tekniq, der er erhvervsorganisation for 2800 virksomheder inden for el- og vvs-branchen. 

- Det bliver afgørende, hvordan pengene fordeles. For der er ingen tvivl om, at de senere års løbende besparelser, især i form af det omstridte omprioriteringsbidrag, som stadig fastholdes frem mod 2022, har udsultet erhvervsskolerne, siger underdirektør Tina Voldby. 

Debatten om erhvervsskolernes krise

Erhvervsskolerne er i krise. Vi samler alle artikler om situationen her. 

LO, der er paraplyorganisation for 18 fagforeninger med samlet over en million medlemmer: 

- Det er fint, at flere unge får mulighed for et års grundforløb, så de får bedre tid til at træffe et valg. Det er også rigtig godt, at de lidt ældre elever får mulighed for ekstra undervisning, hvis de har brug for det, siger formand Lizette Risgaard.

 

Dansk Industri, der er erhvervsorganisation for 10.000 virksomheder: 

- Det er et langt sejt træk, vi har foran os, og fundamentet for kvalitet på skolerne skal være i orden. Her trækker regeringens udspil helt klart i den rigtige retning. 

- Besparelserne på erhvervsuddannelserne bør dog helt ophøre nu, og det er vigtigt, at der også kommer penge tilbage til driften af erhvervsuddannelserne, siger erhvervsuddannelseschef Lone Folmer Berthelsen.

 

Kommunernes Landsforening, der er en forening for landets 98 kommuner:

- Vi har brug for at få sat alvorligt ind, hvis vi skal sikre både kloge hoveder og kloge hænder i fremtiden. Jeg havde dog gerne set initiativer, der rettede sig mod hele folkeskolen og ikke kun udskolingen. 

- Unges valg af uddannelse – og ikke mindst deres opfattelse af karrierevalg og uddannelsesprestige – grundlægges langt tidligere end 8. klasse, siger Thomas Gyldal Petersen, der er formand for KL's Børne- og Undervisningsudvalg.

 

 

Emneord: Erhvervsskoler, Ungdomsuddannelser, Merete Riisager, Undervisningsministeren, 130918
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6752

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
  • 14.09.18 Eugen Pedersen
    skoler

    Nu har den borgerlige regering ikke bestilt andet end at tale erhvervs skolerne ned, det har ikke været fint nok. Men i et valgår skal der så bruges penge, nemlig 2 milliarder, men men der skal tilføres 1,5 milliard, samtidig med at der skal tilbageføres det samme beløb, så slut resultatet bliver et rundt nul. Stol aldrig på en borgerlig regering

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også