Partiformand: Værste tillidskrise i 40 år

Politik

05/06/2014 12:08

Freja Eriksen

- Vi befinder os i den værste tillidskrise i 40 år, lyder det fra De Konservatives formand Lars Barfoed. På grundlovsdag - der traditionelt bruges til at rose det særlige danske folkestyre - har flere partiformænd valgt at tage hul på en debat om tillidskrisen mellem danskerne og deres repræsentanter på Christiansborg.

Det sker to dage efter kulminationen på det voldsomme interne opgør i Venstre, hvor flere dele af partiets bagland og enkelte medlemmer af Venstres folketingsgruppe i protest vendte formand Lars Løkke Rasmussen ryggen efter sagen om køb af tøj og en ferierejse.

I sin grundlovstale indleder SF's formand, Pia Olsen Dyhr, med at fastslå, at demokrati og politik er langt mere, end Christiansborg:

Tema om offentlig modernisering

Gennem 30 år har politikerne forsøgt at modernisere den offentlige sektor.

Læs her hvad centrale nøglepersoner mener om de forsøg. 

- Demokrati er og skal være en kultur, som gennemsyrer hele samfundet. Fra skolebestyrelse til fagbevægelsen. Fra sportsklubber til boligforeninger. Fra København til den yderste vandkant ved Vesterhavet, siger Pia Olsen Dyhr og tilføjer:

- Men demokrati handler naturligvis også om den måde, vi politikere opfører os og om det, der sker på Christiansborg. 

- Og lad mig sige det helt klart: Politik er desværre i den seneste tid alt for meget kommet til at handle om underbukser, meningsmålinger og spin. 

- Vi politikere har jo en troværdighed, der ligger under ejendomsmæglere og brugtvognsforhandlere - det er alvorligt, vi skulle jo gerne være folkets repræsentanter, siger Pia Olsen Dyhr.

Læs også: Seks sager der viser en dyb politisk krise 

Barfoed: Værste tillidskrise siden jordskredsvalget

- Vi befinder os i den værste tillidskrise i 40 år. Ikke siden jordskredsvalget i 1973 har tilliden til politikere været så lav.

Oplys om bilag

"Mennesker taler om det, vi bliver præsenteret for. Derfor har pressen et større ansvar end nogensinde for at sikre mangfoldighed i historierne, når store sager ruller. Men også læserne kan forsikre sig mod at blive suget ind i et meningsunivers inden de selv har haft chancen for at forholde sig til det..." Læs mere

 

Sådan lyder det fra De Konservatives formand, Lars Barfoed, som i sin grundlovstale tager fat på forholdet mellem befolkningen og de politikere og journalister, som har deres daglige gang på Christiansborg.

- Der bliver på Christiansborg brugt alt for megen tid på taktik og spind i stedet for det politiske indhold. 

- Der bliver brugt alt for meget krudt på at skyde på hinanden i stedet for at tale om ens egne synspunkter og idéer. Og personsager fylder alt for meget i forhold til politiske tanker, siger Lars Barfoed.

Talen kommer to dage efter kulminationen på det voldsomme interne opgør i Venstre, hvor flere dele af partiets bagland og enkelte medlemmer af Venstres folketingsgruppe i protest vendte formand Lars Løkke Rasmussen ryggen efter sagen om køb af tøj og en ferierejse.

Men udviklingen er ikke kun politikernes skyld. Barfoed giver også medierne et medansvar:

- Medierne spiller en ikke uvæsentlig rolle i den forbindelse. Også her fylder taktik, spin, personsager og tolkning af motiver alt for meget i forhold til den politiske substans.

- Det er nemlig ikke kun politikerne, som befolkningen ikke nærer tillid til. Det er i høj grad også journalisterne. Vi tror ganske enkelt mindre og mindre på det, vi læser, hører og ser i medierne. Vi har et fælles ansvar for vores demokrati. Ikke mindst har vi politikere et ansvar, siger Barfoed.

Han hæfter sig ved, at situationen minder om jordskredsvalget i 1973, hvor næsten halvdelen af vælgerne skiftede parti og Mogens Glistrup og Erhard Jakobsen buldrede ind i Folketinget i spidsen for henholdsvis Fremskridtspartiet og Centrum-Demokraterne. 

Det ramte især de fire gamle partier - Venstre, De Konservative, Socialdemokratiet og De Radikale, som også i dag er dem, der rækker ud efter regeringsmagten. 

- I dag vil fire ud af 10 danskere stemme på partier, der først og fremmest bygger på protest mod de partier, der er parat til at tage regeringsansvar, siger Lars Barfoed og advarer mod udviklingen:

- I tider som nu med store forandringer, globalisering og pres på vores værdier, er der netop brug for, at nogen tager ansvar, siger han.

Thorning trods tillidskrise: Demokratiet har det godt

Helle Thorning-Schmidt vælger i sin tale et mere optimistisk syn på folkestyret og danskernes lyst til at deltage og gøre deres stemme gældende ved demokratiske valg:

- Selv om der altid er nogen, som mener, at demokratiet er i krise, vil jeg som statsminister have lov til at glæde mig over, at vi ved kommunalvalget oplevede en stigning i stemmeprocenten.

- Og jeg glæde mig over, at vi i Danmark er et af de lande, hvor flest deltager til europaparlamentsvalget, siger Helle Thorning-Schmidt.

Mest Læste

Annonce