Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

40.000 danskere forventes at blive ramt: Sådan undgår du dobbeltbeskatning

Penge og økonomi

08/03/2024 12:54

J. Bøgen

Det er ikke ligefrem det, man har lyst til ...

Hvis du ikke skulle have lagt mærke til det, så er det snart muligt tjekke årsopgørelsen for 2023.

Flere millioner danskere sidder som på nåle for at komme ind og se, om de skal have tilbage fra skattefar eller skal sætte penge af til at betale manglende skat, og der er da også god grund til at tjekke opgørelsen, når den bliver tilgængelig.

For årsopgørelsen kan få mærkbar betydning for din økonomi og dit økonomiske råderum, hvis du ikke er opmærksom på, at alt er, som det skal være.

For eksempel anslår Skattestyrelsen, at op mod 40.000 danskere har indbetalt for meget til deres ratepension - forstået på den måde, at de har indbetalt mere, end de kan få fradrag for.

Sidste år kunne man trække indbetalinger til ratepension op til 59.200 kroner fra, og alt over det beløb, man indbetaler, får man altså ikke fradrag.

Og her opstår så problemet: For du skal også betale skat af de selvsamme penge, når du skal have dem udbetalt i forbindelse med din pension.

Resultat: Du bliver dobbeltbeskattet.

Den gode nyhed

Heldigvis er det relativt ligetil (hvis man overhovedet kan bruge det udtryk om noget, der har med skat at gøre ...) at undgå dobbeltbeskatningen.

Når du åbner din årsopgørelse har det nemlig været sådan tidligere år, at der dukkede et afsnit i toppen, der startede med ordene 'Vær opmærksom på'. Her fremgik det blandt andet, om man har indbetalt så meget til sin pension, at man ikke har fået fradrag for hele beløbet.

Der er ikke umiddelbart nogen grund til at tro, at det samme afsnit vil blive udeladt i år, særligt ikke med de ændringer, der har været til boligbeskatningen, men uanset hvad er du nu i hvert fald opmærksom på, at det er noget, du skal have tjekket

Hvis det er tilfældet, at du har indbetalt for meget, skal du kontakte din bank eller dit pensionsselskab og fortælle dem det, og det har du faktisk rigtig god grund til at gøre.

Reagerer du inden d. 1. maj i går, kan du stadig nå at rette i årsopgørelser flere år tilbage i tiden - meget brugbart, da man jo ikke kan afvise, man har indbetalt for meget i de forgangne år også.

Når du at gøre noget ved det, kan du få de penge, du har indbetalt for meget, udbetalt til din konto eller overført til en anden pensionsordning, som giver fradrag.

Kilde: Seniornews

Mest Læste

Annonce