De nye regler for tobaksprodukter træder i kraft lørdag d. 1. oktober. Foto: Shutterstock
De nye regler for tobaksprodukter træder i kraft lørdag d. 1. oktober. Foto: Shutterstock

262 blev kontrolleret - 122 kan vente bøde på 15.000 kroner

Politi

30/9/22 10:26

Jens Asbjørn Bøgen

Det haltede gevaldigt med at overholde reglerne, da Skattestyrelsen kiggede forbi i foråret.

Skattestyrelsen kontrollerede i foråret, at virksomheder, der sælger cigaretter og tobak, overholdt overgangsreglerne i forbindelse med den seneste afgiftsstigning, der trådte i kraft 1. januar 2022.

Skattestyrelsen besøgte 262 udvalgte virksomheder fordelt over hele landet og fandt fejl hos knap halvdelen - nærmere bestemt 122 virksomheder. I forbindelse med kontrollerne blev 39.000 cigaretter og godt 20 kg røgtobak beslaglagt. Desuden vil de 122 virksomheder hver blive indstillet til en bøde på 15.000 kr. for ikke at overholde overgangsreglerne. 

Det skriver Skattestyrelsen.

"Overgangsreglerne har været lette at forholde sig til for virksomhederne. Og de har haft tre måneder til at indrette sig på de nye regler. Så når vi finder fejl i knap halvdelen, så er det for mange. Derfor er vi også klar til at indstille de virksomheder, der ikke havde styr på reglerne, til en bøde," siger Anne Sofie Hedemann, der er underdirektør i Skattestyrelsen.

Unfair konkurrence

Overgangsreglerne betød, at butikker og udsalgssteder frem til 1. april 2022 kunne sælge ud af deres lager med tobak til gammel afgift. Efter 1. april 2022 havde virksomhederne en måned til fx at returnere varer med gammel afgift til grossisterne. I den periode måtte varer med gammel afgift derfor alene opbevares i et baglokale eller på et lager, og der måtte ikke ske salg af varerne. Efter 1. maj 2022 måtte virksomhederne ikke have varer med gammel afgift i virksomheden.

"Vi har intensiveret og målrettet vores kontroller på tobaksområdet de seneste år. Og det gælder også i forbindelse med afgiftsstigninger. Vi kontroller generelt alle led i kæden. Lige fra producenter over grossister til de salgssteder, der i sidste ende sælger varerne til forbrugerne. Afgiften på tobak er høj, og derfor kan fejl og snyd have stor betydning. Ikke kun for statskassen, men også fordi det giver unfair konkurrence over for de virksomheder og producenter, der følger reglerne," siger Anne Sofie Hedemann.

Skattestyrelsen har i perioden 2017 til og med 2021 gennemført i alt godt 1.400 tobakskontroller og i samme periode sendt regninger for knap 750 mio. kr. Alene i 2021 medførte kontrolindsatsen yderligere afgiftsopkrævninger på 450 mio. kr.

Nye afgifter pr. 1. oktober 2022

Den 1. oktober 2022 indføres der afgift på nikotinholdige produkter, herunder væsker til e-cigaretter og tyggetobak. Overgangsreglerne er de samme, som ved afgiftsstigningen på tobak pr. 1. januar 2022. Butikker og udsalgssteder kan således sælge ud af deres lager af varer frem til 1. januar 2023.

Frem til 1. februar 2023 må produkter, som efter de nye regler ikke må sælges mere, opbevares i baglokale eller lager.

Efter 1. februar 2023 må varer uden stempelmærker ikke opbevares i virksomheden.

Skattestyrelsen vil kontrollere, om overgangsreglerne overholdes. Såfremt det ikke er tilfældet, risikerer virksomhederne bøder i størrelsesordenen 15.000 kr.

Læs mere om Skattestyrelsens indsats på tobaksområdet

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce