En uhyggelig lov er på vej i Ghana. Foto: Shutterstock
En uhyggelig lov er på vej i Ghana. Foto: Shutterstock

Her kan du få 5 års fængsel for at kende en LGBT+-person

Politi

05/8/22 1:39

Jens Asbjørn Bøgen

Derudover kan man få 5 års fængsel for at være LGBT+-person og 10 års fængsel for at "promovere" homoseksualitet.

"Fremmelsen af ordentlige seksuelle rettigheder og ghanesiske familieværdier".

Umiddelbart lyder det måske som en noget langhåret og direkte kedelig artikel, men det er faktisk titlen på et lovforslag, der er under behandling i det afrikanske land, Ghana.

Og når man dykker ned i, hvad forslaget faktisk går ud på, kan man næsten tro, det er en joke - en rigtig dårlig en af slagsen.

Forslaget vil nemlig straffe LGBT+-personer (forkortelse for en række seksuelle orienteringer) med fængsel i op til 5 år, og hvis du "promoverer homoseksualitet", for eksempel gennem en LGBT+-forening, kan du havne 10 år bag tremmer.

Men som om det ikke var slemt nok, er det en anden del af lovforslaget, der for alvor får en til at spærre øjnene op.

Hvis man som almindelig ghanesisk borger har kendskab til en LGBT+-person, og ikke melder vedkommende til politiet, ja så risikerer du også 5 år i fængsel.

Derudover vil loven også gøre det muligt at straffe personer i forhold med en af samme køn og slå hårdt ned på mænd, der tager kjole på.

Det skriver DR.

Hvordan kan sådan en idé overhovedet opstå?

Lovforslaget har været mere end et år undervejs, og det er slet ikke utænkeligt, at det faktisk bliver vedtaget.

Men for os kan det virke absurd, at man på den måde vil kriminalisere noget så basalt som seksualitet, så hvordan kan det overhovedet komme på tale?

Karen Lauterbach, lektor på center for Afrikanske studier på Københavns Universitet, forklarer til DR, at det handler om værdier.

"Enkelte parlamentsmedlemmer har fremsat det her lovforslag med det argument, at LGBT+-personer ses som undergravende for traditionelle ghanesiske værdier, samfunds- og familieværdier og samtidig er i modstrid med religiøse overbevisninger og retningslinjer," siger hun.

Faktisk har det længe været ulovligt at være homoseksuel i landet. Det stammer fra dengang, landet var en britisk koloni, men loven er ikke blevet håndhævet, forklarer Karen Lauterbach videre.

Stigende vold mod seksuelle minoriteter

Men selv inden loven overhovedet er blevet vedtaget, har den haft voldsomme konsekvenser.

Siden forslaget blev præsenteret i det ghanesiske parlament er der nemlig sket en ekstrem stigning i vold mod LGBT+-personer.

"Forslaget ses som et greencard til at sætte en heksejagt ind. Hvis den bliver vedtaget, så bliver det et meget svært rum for LGBT+-personer at være," siger Søren Bendixen, der er Afrika-korrespondent for DR.

Som lovforslaget lyder, kan man som ghanesisk borger risikere fængselsstraf, hvis man har kendskab til en LGBT+-person og undlader at rapportere det til myndighederne. Det gælder både familiemedlemmer og bekendte.

Derfor vil en vedtagelse af loven gøre det være meget vanskeligere end tidligere at være LGBT+-person i Ghana.

Fakta om Ghana og den nye lov

  • Ghana, officielt Republikken Ghana, er et land i Vestafrika og har et befolkningstal på 31,07 millioner indbyggere.

  • Lovforslagets officielle navn er “Promotion of Proper Human Sexual Rights and Ghanaian Family Values Bill”. På dansk oversat til "Fremmelsen af ordentlige seksuelle rettigheder og ghanesiske familieværdier"

  • De første offentlige høringer i sagen fandt sted i november 2021.

  • Ingen officielle afstemninger eller meningsmålinger har fundet sted, hvilket flere eksperter har kritiseret.

  • Homoseksualitet i Ghana blev først kriminaliseret i 1861, da Ghana var under britisk styre.

  • Lovforslaget bemærker sig specielt ved, at man som almindelig ghaneser kan risikere fem års fængselsstraf, hvis man har kendskab til en LGBT+ person og ikke anmelder vedkommende til myndighederne.

Annonce