De mørke måneder kalder på hygge og indendørs aktiviteter, men det er også højsæson for indbrud, fordi indbrudstyvene nemmere kan skjule sig, og mange huse er alene hjemme.
Der er sket en stigning i antallet af indbrud i 4. kvartal (mørkeperioden) 2023 sammenlignet med 4. kvartal 2022, så der er god grund til at tage sine forholdsregler.
Det er vigtigt at klæde sig godt på, så man kan være synlig i nabolaget og holde øje med hinandens hjem.
"Det værste, der kan ske for en tyv, er at blive opdaget. Derfor er det mest effektive våben mod indbrudstyvene at være synlig på vejen. Man kan fx aftale med naboerne, at man skiftes til at gå nogle runder om aftenen og samtidig gøre det til en hyggelig tur sammen. Derudover skal man fortælle sine naboer, når man er væk, så de kan holde ekstra øje med huset," siger Julie Kofoed, kommunikationskonsulent i Nabohjælp.
Man kan bruge Nabohjælps app til at aftale feriehjælp med en eller flere betroede naboer. Så får de automatisk påmindelser om, at de skal holde øje med huset, og det kan have afgørende betydning - effektiv Nabohjælp er nemlig med til at forebygge op mod hvert 4. indbrud.
Hold fast i naboaktiviteterne, også i den mørke tid
For at indbrudsforebyggelsen er effektiv er det afgørende, at man gør mere end blot at sætte et klistermærke på døren og et Nabohjælp-skilt op på vejen. Nabohjælp kræver en aktiv indsats, hvor man taler sammen og samarbejder om indbrudsforebyggelse i nabolaget.
Derfor er det vigtigt at holde fast i sine naborelationer og det gode nabosamarbejde, selvom den mørke tid og kulden ikke umiddelbart indbyder til at mødes i nabolaget.
"Der er mange ting, man stadig kan lave med sine naboer på denne årstid, fx at invitere naboerne til fælles julehygge. Jeg oplever, at det bliver nemmere at samarbejde om fx feriehjælp, når man prioriterer sociale aktiviteter med naboerne. Og så står man helt sikkert stærkere, den dag indbrudsbølgen rammer," siger Sara Lindholm, Naboven i Kullerup ved Ørbæk.
Nabohjælps-ambassadører styrker det lokale naboskab
Sara Lindholm er én af de knap 1.000 ambassadører, de såkaldte Nabovenner, som siden 2021 har gjort en stor indsats for at udbrede Nabohjælpen rundt omkring i de danske nabolag.
Udover at koordinere indsatsen i forhold til indbrudsforebyggelsen, er en meget vigtig del af deres rolle netop at styrke naboskabet der, hvor de bor.
"Nabovennerne har meldt sig til at gå forrest og aktivere nabohjælpen lokalt ved at sprede gode råd om indbrudsforebyggelse i deres nabolag og få naboerne til at samarbejde. Det er vigtigt for både samarbejdet og trygheden at have gode relationer. Derfor arbejder Nabovennerne for, at naboerne lærer hinanden bedre at kende. Det gør de rigtig godt – de tager fx initiativ til fælles julehygge og fredagsbarer i deres nabolag - og vi er taknemmelige for deres store indsats," siger Julie Kofoed, kommunikationskonsulent i Det Kriminalpræventive Råd.
De bedste råd til at undgå indbrud
Vær synlig i nabolaget, og hils på dem du møder, også dem, du ikke kender.
Advar nabolaget om indbrud og indbrudsforsøg i Nabohjælps app.
Brug feriehjælpsfunktionen i Nabohjælps app, når huset skal være alene hjemme.
Sæt sensorstyret lys op udendørs.
Klip hækken til maks. 160 cm, så dine naboer kan se, hvis tyven er på spil.
Så mange indbrud har der været på landsplan i 4. kvartal de seneste tre år
2021 - 4424
2022 - 4028
2023 - 4487
Fakta om indbrud
Nabohjælp forebygger op mod hvert 4. indbrud
Der sker flest indbrud i villaer i det mørke halvår, og de fleste indbrud sker midt på dagen, når folk er på arbejde.
Tyven kommer hyppigst ind gennem vinduer og terrassedøre
Huse med sensorstyret lys er en effektiv måde at forebygge indbrud.
Er der en Naboven i dit nabolag?
Nabovenner er særligt dedikerede nabohjælpere, som tager en ekstra tørn for at samle nabolaget om forebyggelse af indbrud og øget tryghed. Nabovennerne er netop nu på gaden med gode råd til en indbrudsfri julemåned. Læs mere om nabovenner: https://www.nabohjaelp.dk/naboven/tilmeld
Næsten 290.000 danskere bruger Nabohjælps app til at aftale feriehjælp og dele advarsler om indbrud og mistænkelig adfærd. Download appen her: App store eller Google Play