Alt bliver dyrere for tiden. Derfor vil politikerne bruge tre milliarder på at hjælpe de mest trængte. Foto: Shutterstock
Alt bliver dyrere for tiden. Derfor vil politikerne bruge tre milliarder på at hjælpe de mest trængte. Foto: Shutterstock

AE undsiger overvismand: Inflationshjælp vil IKKE få inflationen til at stige mere

Politik

10/5/22 11:08

Jens Asbjørn Bøgen

Både Nationalbanken og overvismanden advarer om, at inflationshjælpen vil gøre situationen værre. Men en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at det ikke er tilfældet.

Vil inflationshjælp på tre milliarder gøre inflationen endnu værre? Det spørgsmål diskuterer både økonomer, politiker og mange andre i disse dage.

Men hvor både overvismanden og Nationalbanken har advaret om, at inflationshjælpen kan gøre tingene endnu værre, melder Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) sig nu på banen med en ny analyse: Inflationshjælpen vil IKKE få inflationen til at stige yderligere.

I hvert fald ikke, når der ikke er tale om et større beløb, end det der diskuteres.

Vil have forsvindende lille effekt

AEs analyse er lavet på baggrund af data fra Danmarks Statistik i en økonomisk model ved navn ADAM. Og resultatet er slet ikke så slemt, som nogle frygter.

”Regeringens udmelding om at give en håndsrækning til grupper, der er særlig hårdt ramt af stigende priser, har medført kritik flere steder fra, fordi nogle er bange for, at det blot skubber yderligere til inflationen. Men vores beregninger viser, at de tiltag, der er på bordet, vil have en forsvindende lille effekt på inflationen,” siger Sofie Holme Andersen, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Skal modvirke stigende priser og vild energiudvikling

Inflationshjælpen er tænkt som en ekstra check til de folkepensionister, der har mindst, og derfor bliver ekstra hårdt ramt af den stigende inflation og de stigende priser.

Oveni har en række af Folketingets partier lavet aftaler om en såkaldt varmecheck til de husstande, der både har mindst og er blevet ramt hårdest af de stigende energipriser.

Og når AEs beregninger viser, at tiltagende ikke vil have mærkbar effekt på inflationen, ser de ingen problemer i at gennemføre hjælpen.

”Tiltagene skal være midlertidige og begrænsede, så inflationshjælpen kommer i afmålte portioner. Men som tallene viser, er det også tilfældet med det, der er foreslået,” siger Sofie Holme Andersen.

Du kan læse hele AEs analyse ved at klikke her.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.