Alt bliver dyrere for tiden. Derfor vil politikerne bruge tre milliarder på at hjælpe de mest trængte. Foto: Shutterstock
Alt bliver dyrere for tiden. Derfor vil politikerne bruge tre milliarder på at hjælpe de mest trængte. Foto: Shutterstock

AE undsiger overvismand: Inflationshjælp vil IKKE få inflationen til at stige mere

Politik

10/05/2022 13:08

Jens Asbjørn Bøgen

Både Nationalbanken og overvismanden advarer om, at inflationshjælpen vil gøre situationen værre. Men en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at det ikke er tilfældet.

Vil inflationshjælp på tre milliarder gøre inflationen endnu værre? Det spørgsmål diskuterer både økonomer, politiker og mange andre i disse dage.

Men hvor både overvismanden og Nationalbanken har advaret om, at inflationshjælpen kan gøre tingene endnu værre, melder Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) sig nu på banen med en ny analyse: Inflationshjælpen vil IKKE få inflationen til at stige yderligere.

I hvert fald ikke, når der ikke er tale om et større beløb, end det der diskuteres.

Vil have forsvindende lille effekt

AEs analyse er lavet på baggrund af data fra Danmarks Statistik i en økonomisk model ved navn ADAM. Og resultatet er slet ikke så slemt, som nogle frygter.

”Regeringens udmelding om at give en håndsrækning til grupper, der er særlig hårdt ramt af stigende priser, har medført kritik flere steder fra, fordi nogle er bange for, at det blot skubber yderligere til inflationen. Men vores beregninger viser, at de tiltag, der er på bordet, vil have en forsvindende lille effekt på inflationen,” siger Sofie Holme Andersen, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Skal modvirke stigende priser og vild energiudvikling

Inflationshjælpen er tænkt som en ekstra check til de folkepensionister, der har mindst, og derfor bliver ekstra hårdt ramt af den stigende inflation og de stigende priser.

Oveni har en række af Folketingets partier lavet aftaler om en såkaldt varmecheck til de husstande, der både har mindst og er blevet ramt hårdest af de stigende energipriser.

Og når AEs beregninger viser, at tiltagende ikke vil have mærkbar effekt på inflationen, ser de ingen problemer i at gennemføre hjælpen.

”Tiltagene skal være midlertidige og begrænsede, så inflationshjælpen kommer i afmålte portioner. Men som tallene viser, er det også tilfældet med det, der er foreslået,” siger Sofie Holme Andersen.

Du kan læse hele AEs analyse ved at klikke her.

Mest Læste

Annonce