Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

DJØF forhandler med DJØF: Sådan scorer kommunale bosser igen og igen millioner i gyldne håndtryk

Politik

29/04/2023 07:53

Redaktionen

I runde tal koster det 3.5 millioner kroner at fyre en kommunaldirektør, uanset hvor lang tid denne har været ansat – og hvad afskedigelsen skyldes.

Fredericia, Halsnæs og Lolland.

Det er nogle af de kommuner, der indenfor de seneste måneder har skilt sig af med embedsmænd på direktørniveau. Afskedigelser der har været en dyr oplevelse for de lokale skatteydere, som har måttet betale op mod 3.5 millioner kroner for hver af afskedigelserne.

Fra politisk hold har det de seneste dage lydt, at det er nødvendigt med indgreb overfor de store gyldne håndtryk.

Uanset politikernes harme, synes det dog aktuelt begrænset, hvad de faktisk kan gøre ved fratrædelsesgodtgørelserne.

Det skyldes at de følger overenskomster, som ikke kun gælder for kommunale direktionsmedlemmer, men i høj grad også væsentligt lavere placerede medarbejder.

Overenskomster der typisk er indgået af de ansattes faglige organisationer med kommunale embedsmænd som forhandlingspartnerne, hvorfor der i praksis kan siges at være tale om, at det er DJØF der har forhandlet aftaler på plads med DJØF - for organisationens egne medlemmer.

Overenskomster der ifølge Bjørknæs.dk gør, at det i praksis er 1½ års løn, som kommunale topfolk er sikret – uanset om de bliver fyret efter blot fx én enkelt måneds ansættelse.

Det gør også at det ifølge gravermediet i runde tal koster 3.5 millioner kroner at fyre en kommunaldirektør, da gennemsnitslønnen for kommunernes øverst placerede embedsmænd ligger på lige under 2 millioner.

Lidt billigere er det at fyre menige direktører rundt om i kommunerne, da de typisk får en årsløn på 1.5 millioner kroner – og det derfor koster omkring 2.3 millioner kroner at afskedige dem.

Hvor sikre kommunale topfolk er på at få gyldne håndtryk med sig ud af døren, kan blandt andet ses af en sag fra Fredericia Kommune. Her tog man i 2021 afsked med kommunaldirektøren Annemarie Zacho-Broe, fordi kommunen var af den klare overbevisning, at hun opfyldte betingelserne for at blive bortvist efter involveringen i en sag omkring den daværende borgmesters køb af en byggegrund.

Sidste år nåede en voldgiftsret dog frem til, at Fredericia Kommune var forpligtet til at udbetale et gyldent håndtryk til Annemarie Zacho-Broe, hvilket endte med at stå skatteyderne i omkring 3.5 millioner kroner.

Mest Læste

Annonce