Den indiske premierminister Narendra Modi har fået en stor hovedpine efter udtalelser fra hans partifæller. Foto: Shutterstock

En ny Muhammend-krise er under opsejling - men det er ikke Danmark, der bliver ramt

Politik

07/06/2022 11:24

J. Bøgen

Det er 15 år siden, Muhammedkrisen ramte Danmark, og nu er der måske en ny på vej. Men det er ikke Danmark, der har fået fingrene i maskinen.

Den danske regering havde nok at lave i 2007, da Muhammedkrisen begyndte at rulle. En ting var at forklare andre regeringer, at de danske politikere altså ikke kunne gøre noget ved, at en avis udgav noget, de selv har valgt, men ikke mindst også at håndtere den omfattende boykot af danske varer, der særligt strømmede ud over de muslimske lande.

I dag skriver vi 2022, og en ny Muhammedkrise er på vej. Men denne gang er det ikke den danske regering, der skal trække i det diplomatiske arbejdstøj - det er den indiske.

For under en TV-debat kom en fremtrædende politiker fra det indiske regeringsparti, Bharatiya Janata Party (BJP) med en række uheldige kommentarer, der mildest talt har skabt røre i andedamen i den muslimske verden.

Det er svært at finde ud af, hvad der præcist er blevet sagt, da mange medier ikke vil gengive ordlyden, men ifølge TV2 skulle kommentarerne have haft en nedsættende klang og handle om, at profeten Muhammed giftede sig med en seksårig pige og fuldbyrdede ægteskabet (havde sex med hende, red.), da hun var ni.

Og det store problem for den indiske regering er, at det er talspersonen Nupur Sharma fra netop BJP, der var den primær afsender på kommentarerne.

Tvivl om ordlyd - ingen tvivl om reaktionen

Regeringerne i en række, primært muslinske, lande har taget voldsom afstand fra kommentarerne, skriver The Guardian, og Indien kritiseres i skarpe vendinger for at trampe på religionsfriheden og forfølge muslimer.

Også hashtags om at boykotte varer fra Indien begynder at florere på sociale medier.

Blandt andet har Pakistans premierminister, Shehbaz Sharif, ifølge TV2, været ude og sige, at "Indien tramper på religionsfrihed og forfølger muslimer".

Og han står langt fra alene med sin reaktion. Indtil videre har regeringer fra Qatar, Kuwait, Iran, Saudi-Arabien, Oman og Afghanistan også været ude med riven efter Nupur Sharmas kommentarer.

Nupur Sharma skrev søndag på Twitter, at hun aldrig har haft til hensigt at støde nogen eller trampe på andre religiøse følelser og overbevisning. Derfor trækker hun uden omsvøb udtalelserne tilbage.

Det startede i en tv-debat

Sagen begyndte for halvanden uges tid siden, da Nupur Sharma udtalte sig i en tv-debat på Indiens højreorienterede nyhedskanal Times Now 1.

Udover at være kommet med kommentarerne om profeten Muhammed, skulle talskvinden fra BJP nemlig også have hånet sin muslimske modstander undervejs i debatten.

Stort set i samme øjeblik, som kommentarerne faldt, blev internettet sat i brand af kritiske røster, men mediechefen i BJP's afdeling i byen Dehli, formåede ikke ligefrem at slukke ilden. I stedet skrev han et tweet, der eftersigende også skulle have skabt stor harme, skriver The Guardian. Tweetet er siden blevet fjernet.

De indiske ambassadører i både Qatar og Kuwait blevet kaldt ind til irettesættende samtaler, og i Qatar udtrykte oliestaten til ambassadøren sin ”totale afstandtagen og fordømmelse af de kontroversielle bemærkninger” og skuffelse over Indien, skriver The Guardian.

Lignende behandling fik de indiske ambassadør i Kuwait og Iran, skriver BBC, og stormuftien i Oman, Ahmad bin Hamad al-Khalili, kalder Sharmas kommentar for ”uforskammet” og ”obskøn”.

Senest har Saudi-Arabien mandag udtrykt fordømmelse af kommentaren.

Nupur Sharma kan mærke partiets økse mod nakken

Søndag valgte BJP at suspendere Sharma og ekskludere Jinda, skriver Reuters. Og i en udtalelse skrev partiet, at det ”respekterer alle religioner”, og at BJP ”kraftigt tager afstand til fornærmelser af enhver religiøs person”.

Det er imidlertid ikke til at sige, om denne reaktion vil være nok til at dæmpe gemytterne.

Qatars udenrigsministerium bifalder for eksempel beslutningen, skriver Reuters, men de forventer samtidig en offentlig undskyldning fra den indiske regering.

Ifølge BBC peger flere kritikere på, at kommentarerne fra de to talspersoner fra det ledende indiske parti afspejler en dyb religiøs polarisering i landet, som kun er blevet værre de seneste par år. Hadefulde ytringer og angreb mod muslimer er nemlig steget kraftigt, siden BJP kom til magten i 2014, skriver BBC.

Mediet citerer derudover analytikere for at sige, at den øverste ledelse i partiet og regeringen kan blive nødt til at komme med offentlige udtalelser og undskyldninger. Hvis ikke de gør det, kan Indiens bånd til den arabiske verden og Iran – som de især økonomisk er tæt forbundet med – blive beskadiget, lyder det.

Mest Læste

Annonce