Er Enhedslisten ved at droppe omstridt princip?

Politik

11/8/20 2:15

Pelle Lindegaard Bügel

I hele Enhedslistens levetid har partiets medlemmer på tinge været omfattet af rotationsprincippet, der betyder, at en fuldtidsparlamentariker fra Enhedslisten ikke kan genopstille efter tre valgperioder. Ved næste valg kan det betyde et farvel til partiets uomtvistelige profil, Pernille Skipper (Ø). Nu vil seks ud af partiets 13 medlemmer af Folketinget forlænge rotationen.

Siden at de tre rivaliserende venstrefløjspartier - Danmarks Komunistiske Parti (DKP), Venstresocialisterne (VS) og Socialistiske Arbejderparti (SAP) - i 1990 gik sammen om at danne fælles rød front med dannelsen af Enhedslisten, har partiet haft rotationsproncippet. Det tager afsæt i tanken om, at parlamentarikerne har godt af at opleve virkeligheden udenfor murene.

Ifølge en rundspørge i Enhedslistens folketingsgruppe, som DR har lavet, går næsten halvdelen af gruppen ind for at forlænge rotationsperioden.

Som reglerne er nu, kan partiets folkevalgte efter syv sammenhængende år i embedet ikke kan stille op til genvalg, før der er gået to år, siden parlamentarikeren takkede af. I praksis betyder det, at partiets medlemmer af Folketinget højst kan sidde tre perioder på tinge efter hinanden, afhængigt af hvornår der er valg.

Men måske kan rotationsprincippet snart være fortid hos regeringens parlamentariske grundlag, efter at transportordfører, Henning Hyllested (Ø), har stillet forslag, om at rotationsgrænsen skal forlænges. 

- Vi får ikke fuld valuta for de politiske talenter, vi udvikler. Den periode, vi har nu, den er for kort. Vi hælder guld på gaden, siger Henning Hyllested.

Seks ud af 13 i folketingsgruppen vil forlænge rotationsordningen, herunder blandt andre Rosa Lund, Eva Flyvholm og Mai Villadsen, mens Jette Gottlieb er imod. Tre medlemmer har endnu ikke taget stilling.

Skipper kan ryge ud

Ved sidste valg i 2019 måtte partiet vinke farvel til Pelle Dragsted, der ofte bliver karakteriseret som en af strategerne bag Enhedslisten fremgang i de senere år, offer for rotationsprincippet. Inden han fik sæde i Folketinget havde han arbejdet som presserådgiver for folketingsgruppen, hvilket også tæller med.

Det er i løbet af efteråret, at partiets delegerede skal stemme om at forlænge rotationen. Går forslaget ikke igennem, kan det betyde, at partiets stemmesluger og politiske ordfører, Pernille Skipper, må kippe med farvel-stafetten, da hun har siddet i Folketinget siden valget i 2011.

Også forslagets ophavsmand, Henning Hyllested, står til at ryge ud, men han har tidligere meldt ud, at han ikke genopstiller under alle omstændigheder.

Tilbage i 2013 stemte partiets årsmøde også om at ændre reglerne, men de delegerede forkastede forslaget.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.