Siden at de tre rivaliserende venstrefløjspartier - Danmarks Komunistiske Parti (DKP), Venstresocialisterne (VS) og Socialistiske Arbejderparti (SAP) - i 1990 gik sammen om at danne fælles rød front med dannelsen af Enhedslisten, har partiet haft rotationsproncippet. Det tager afsæt i tanken om, at parlamentarikerne har godt af at opleve virkeligheden udenfor murene.
Ifølge en rundspørge i Enhedslistens folketingsgruppe, som DR har lavet, går næsten halvdelen af gruppen ind for at forlænge rotationsperioden.
Som reglerne er nu, kan partiets folkevalgte efter syv sammenhængende år i embedet ikke kan stille op til genvalg, før der er gået to år, siden parlamentarikeren takkede af. I praksis betyder det, at partiets medlemmer af Folketinget højst kan sidde tre perioder på tinge efter hinanden, afhængigt af hvornår der er valg.
Men måske kan rotationsprincippet snart være fortid hos regeringens parlamentariske grundlag, efter at transportordfører, Henning Hyllested (Ø), har stillet forslag, om at rotationsgrænsen skal forlænges.
- Vi får ikke fuld valuta for de politiske talenter, vi udvikler. Den periode, vi har nu, den er for kort. Vi hælder guld på gaden, siger Henning Hyllested.
Seks ud af 13 i folketingsgruppen vil forlænge rotationsordningen, herunder blandt andre Rosa Lund, Eva Flyvholm og Mai Villadsen, mens Jette Gottlieb er imod. Tre medlemmer har endnu ikke taget stilling.
Skipper kan ryge ud
Ved sidste valg i 2019 måtte partiet vinke farvel til Pelle Dragsted, der ofte bliver karakteriseret som en af strategerne bag Enhedslisten fremgang i de senere år, offer for rotationsprincippet. Inden han fik sæde i Folketinget havde han arbejdet som presserådgiver for folketingsgruppen, hvilket også tæller med.
Det er i løbet af efteråret, at partiets delegerede skal stemme om at forlænge rotationen. Går forslaget ikke igennem, kan det betyde, at partiets stemmesluger og politiske ordfører, Pernille Skipper, må kippe med farvel-stafetten, da hun har siddet i Folketinget siden valget i 2011.
Også forslagets ophavsmand, Henning Hyllested, står til at ryge ud, men han har tidligere meldt ud, at han ikke genopstiller under alle omstændigheder.
Tilbage i 2013 stemte partiets årsmøde også om at ændre reglerne, men de delegerede forkastede forslaget.