Aftalen sikrer Grønland kontrol med "Tidens bestemmelse". Foto: Shutterstock
Aftalen sikrer Grønland kontrol med "Tidens bestemmelse". Foto: Shutterstock

Historisk aftale underskrevet: Nu må Grønland selv bestemme

Politik

12/5/22 6:45

Jens Asbjørn Bøgen

Transportministeren og formanden for Grønlands regering underskrev i går en aftale om "Tidens bestemmelse".

Nu kan Grønland selv bestemme over sin tid.

Det lyder måske mærkeligt, men faktisk har der ikke været nogen lovgivning, der har reguleret ting som tidszoner og sommer- og vintertid i Grønland.

Det er den mulighed, den grønlandske regering, Naalakkersuisiut, nu har fået overdraget af transportminister, Trine Bramsen.

"Vi ser frem til at drøfte og beslutte vinter og sommertid samt tidszone-fastsættelse i Grønland i vores eget parlament Inatsisartut til efteråret. Så kan vi tilpasse disse rammer efter vores egne behov og interesser," siger formanden for Naalakkersuisiut Múte Bourup Egede i en pressemeddelelse fra Transportministeriet.

Masser af far-humor

Transportministeriet er såkaldt ressortministerium for tid, herunder fastsættelse af tiden. Den lov, der har afgjort det, dækker imidlertid ikke Grønland, og derfor har der faktisk ikke været nogen lovgivning, der regulerer tidens bestemmelse i Grønland. Før nu altså.

Og det var en munter transportminister, der fik overdraget kontrollen med tiden til den grønlandske regering:

"Man kan sige, at det var på tide, at vi fik slået fast, at det er selvstyret, der selv fastsætter deres egen tid. Selvfølgelig skal Grønland selv varetage den opgave. Jeg er sikker på, at de vil gøre det med stor tidsmæssig præcision," siger Trine Bramsen.

Tidsforskellen mellem Danmark og Grønland betyder, at når folk typisk går hjem fra arbejde i Danmark, er det omkring frokosttid i Grønland.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.