Aftalen sikrer Grønland kontrol med "Tidens bestemmelse". Foto: Shutterstock
Aftalen sikrer Grønland kontrol med "Tidens bestemmelse". Foto: Shutterstock

Historisk aftale underskrevet: Nu må Grønland selv bestemme

Politik

12/05/2022

Jens Asbjørn Bøgen

Transportministeren og formanden for Grønlands regering underskrev i går en aftale om "Tidens bestemmelse".

Nu kan Grønland selv bestemme over sin tid.

Det lyder måske mærkeligt, men faktisk har der ikke været nogen lovgivning, der har reguleret ting som tidszoner og sommer- og vintertid i Grønland.

Det er den mulighed, den grønlandske regering, Naalakkersuisiut, nu har fået overdraget af transportminister, Trine Bramsen.

"Vi ser frem til at drøfte og beslutte vinter og sommertid samt tidszone-fastsættelse i Grønland i vores eget parlament Inatsisartut til efteråret. Så kan vi tilpasse disse rammer efter vores egne behov og interesser," siger formanden for Naalakkersuisiut Múte Bourup Egede i en pressemeddelelse fra Transportministeriet.

Masser af far-humor

Transportministeriet er såkaldt ressortministerium for tid, herunder fastsættelse af tiden. Den lov, der har afgjort det, dækker imidlertid ikke Grønland, og derfor har der faktisk ikke været nogen lovgivning, der regulerer tidens bestemmelse i Grønland. Før nu altså.

Og det var en munter transportminister, der fik overdraget kontrollen med tiden til den grønlandske regering:

"Man kan sige, at det var på tide, at vi fik slået fast, at det er selvstyret, der selv fastsætter deres egen tid. Selvfølgelig skal Grønland selv varetage den opgave. Jeg er sikker på, at de vil gøre det med stor tidsmæssig præcision," siger Trine Bramsen.

Tidsforskellen mellem Danmark og Grønland betyder, at når folk typisk går hjem fra arbejde i Danmark, er det omkring frokosttid i Grønland.

Mest Læste

Annonce