Hokus pokus-regnestykke eller holdbart bevis - her er den famøse beregning fra Finansministeriet

Politik

05/09/2022 08:14

J. Bøgen

Gårsdagens debat mellem statsministerkandidaterne endte hurtigt i beskyldninger om skræmmekampagner og eksperimenter med velfærdssamfundet.

Søndag aften mødtes Mette Frederiksen (S), Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (C) i en direkte duel på DR.

Og der skulle ikke gå mange minutter, før seerne af debatten blev vidner til et klassisk, politisk mundhuggeri.

For da Mette Frederiksen sagde, at De Konservatives 2030-plan vil føre til fyring af 40.000 offentligt ansatte, var Søren Pape ikke sen til at kalde påstanden for udokumenteret og klassisk socialdemokratisk skræmmekampagne.

Adspurgt, hvor Mette Frederiksen havde tallet 40.000 fra, henviste hun til beregninger fra Finansministeriet, som blev offentliggjort fredag.

Hvad står der faktisk i beregningerne?

Notatet er et svar på et spørgsmål fra Folketingets Finansudvalg, og svaret indledes med at understrege, at der ikke er en enkel sammenhæng mellem realvæksten i det offentlige forbrug og den offentlige beskæftigelse.

Men læser man videre i svaret, kommer beregningerne først omkring den forventede udvikling i det såkaldt demografiske træk. Det er en betegnelse for, at der vil komme flere ældre og flere børn de kommende år.

Foto: Svar til Folketingets Finansudvalg

Med ovenstående tal som udgangspunkt, går Finansministeriets regnedrenge videre til at se på, hvad forskellige udviklinger i det offentlige forbrug så faktisk vil have af indvirkning på antallet af offentligt ansatte.

Og her lyder svaret, at "såfremt det forudsættes, at der ingen realvækst er i det offentlige forbrug, skønnes det beregningsteknisk, at den offentlige beskæftigelse vil falde med omtrent 41.000 personer fra 2023 til 2030".

Foto: Svar til Folketingets Finansudvalg

De Konservatives 2030-plan indeholder en finansiering bestående af effektivisering i det offentlige på 0,4 procent frem mod 2030.

Det betyder, at den reelle vækst i det offentlige frem mod 2030 vil lyde på 0,1 procent i 2030-planen.

Så det må være op til den enkelte vælger at vurdere, om beregningerne er "hokus pokus", som Søren Pape kaldte dem, eller om Mette Frederiksen bruger plausible tal.

Mest Læste

Annonce